Разом ми здатні змінити суспільні уявлення про вакцинацію. Історія активістки “Коаліції за вакцинацію”

Громадська організація “Батьки за вакцинацію“ створена небайдужими громадянами у 2015 році. Завдяки тренінгам Агентів змін з вакцинації до організації долучилося чимало активних батьків з усієї країни. Так ГО “Батьки за вакцинацію” стала всеукраїнською організацією, до якої почали дослухатись як МОЗ, так і міжнародні партнери. В 2018 році саме ГО “Батьки за вакцинацію” виступила ініціатором створення ГС “Коаліція за вакцинацію”.

Агенти змін з вакцинації – це небайдужі українці, що змінюють світ навколо себе, роблячи його кращим та здоровішим. Це люди, що відстоювали право українців на вільне від інфекційних хвороб середовище та продовжують робити це зараз, під час повномасштабного вторгнення. Це наші співгромадяни, які надихають.

Про особистий досвід співпраці з ГО “Батьки за вакцинацію” з першого тренінгу, а пізніше – з “Коаліцією за вакцинацію” розповідає Вікторія Потічко, активістка з Хмельницького. Ми розпитали Вікторію про те, чому вона стала провакцинальною активісткою і як співпраця з Коаліцією змінила її життя, а також життя оточуючих її людей.

Розкажіть, будь ласка, про свій досвід долучення до “Коаліції за вакцинацію”? Що спонукало свого часу долучитися до лав ГО “Батьки за вакцинацію”?

Коли я стала мамою, ми шукали варіанти захистити дітей вакцинами. Разом з тим, це було страшно. Побутували безліч міфів та страшних історій. Довіряючи науці, я шукала інформацію і знайшла анкету, де запрошували на тренінг агентів змін з вакцинації. Заповнила. Не вірила, що щось з того вийде, але бажання мати інформацію перемогло страхи та невпевненість.

Отримавши запрошення, купила квитки та примчала в Пущу-Водицю. Варто зазначити, що на той час я була консультанткою з грудного вигодовування (медичну освіту акушерки я здобула за кілька років). І через це було особливо складно на тренінгу, коли навколо 99% лікарів, і нарешті мікрофон в твоїх руках, знайомство, коли ти маєш представити себе… Разом з тим, чудова атмосфера, натхненний тренінг, доказова інформація, безліч усвідомлень і головне: ми – агенти змін. Ми можемо змінити суспільне уявлення про вакцинопрофілактику. Об’єднання всієї країни, відчуття причетності до важливого, підтримка колег та провакцинальні акції по всій країні. “Батьки за вакцинацію” зазвучали. І були почуті.

Вікторія Потічко на першому тренінгу Агентів змін з вакцинації з майбутнім головою НТГЕІ Федором Лапієм

Пам’ятаю, як спроби в Хмельницькому провести акції до Тижня вакцинопрофілактики місцева влада зустріла з деяким упередженням до теми. Та вартувало мені представити команду, на чолі з відомим та авторитетним Федором Івановичем Лапієм, як довіра росла… Потрібні двері відчинялися.

З кожним новим тренінгом міцнішала і наша дружба та зв’язки з колегами з різних регіонів. І повномасштабне вторгнення показало, яка цінність підтримки, згуртованості та єдності усієї команди. Як ми на заході вболівали за колег в окупації, зі сльозами і обіймами зустрічали тих, хто виїжджав… пишаємося і безмежно вдячні тим, хто взяв до рук зброю. 

Вікторія Потічко з виконавчим директором ГС “Коалція за вакцинацію” Тимофієм Бадіковим та учасницями тренінгу агентів змін з вакцинації

Якими були результати долучення до команди ГО “Батьки за вакцинацію” та до “Коаліції за вакцинацію”? Чого вдалося досягнути в плані просування вакцинації в громаді? 

Проєктів за ці роки було стільки, що й не злічити. Десятки етерів у соцмережах та на телебаченні. Спільні забіги та ранкові руханки разом з Управлінням охорони здоров’я Хмельницької міської ради. Акція “За вакцинацію” спільно з мером міста Олександром Симчишиним. 

Приємно згадувати, як знімали відео “Стоп поліо” з нагоди Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом. Залучені були всі: малюки, школярі, освітяни, митці, медики, спортсмени, телевізійники. В той момент відчувалась така єдність! Ми разом вірили, що зовсім скоро поліомієліт піде у небуття. І так воно й буде.

Особливо цінним був досвід проведення  тренінгу агентів змін з вакцинації у Хмельницькому. Коли кращі фахівці та спікери зі всієї країни та представник ВООЗ та МОЗ ділилися знаннями, зустрічали наших колег-агентів і давали можливість активного поштовху в розвитку лікарям міста.

Кожна акція, виступ, тренінг приносить нові і нові відгуки – вдячність від пацієнтів та молодих батьків. Вдячність за впевненість у захисті. Вдячність за світло науки, що сяє крізь пітьму міфів та страхів.

Тренінг агентів змін з вакцинації

Чого Ви навчилися заявдяки співпраці з “Коаліцією за вакцинацію” і як вона змінила Ваше життя? Як плануєте далі використовувати отримані компетенції та навички? 

Співпраця та активна участь  в роботі “Коаліції за вакцинацію” дає головне – це знання, впевненість в правильності обраного шляху та відчуття приналежності до потужної команди розвитку вакцинопрофілактики в Україні.

Щодо особистого, то я, отримавши всі відповіді на свої питання і страхи можу впевнено сказати, що вдячна команді “Батьки за вакцинацію” за те, що ми захищені. Я і моя родина щеплені рекомендованими вакцинами, також і за Календарем. Щорічна вакцинація від грипу, вакцинація від Covid-19 дає можливість продовження якісного життя в періоди епідемій… Для цього важлива впевненість в знаннях. 

До речі, маємо особливу родинну історію про подарунок  – вакцинацію. Коли з’явилася вакцина від пневмококу, батьки всім дітям та онукам оплатили щеплення нею. Так у нас в родині проявляється турбота.

Вікторія Потічко з агентками змін з вакцинацію, лікарками Катериною Мироненко та Мар’яною Іськів та з головою НТГЕІ Федором Лапієм під час тренінгу-практикуму від ВООЗ

Наразі продовжуємо активне просування імунопрофілактики в соцмережах разом з лікарями Хмельницького. Зокрема, робимо акцент на вакцинації вагітних та дорослих. Активно просуваємо вакцинацію наших захисників.

Дякую засновникам за ідею та втілення, колегам за підтримку, собі за сміливість.  Дякую ЗСУ за захист та можливість працювати. Слава Героям!

Спілкувалася Марія Калмикова, головна редакторка Національного порталу з імунізації

Фото надані Вікторією Потічко на запит редакції

Джерело: Національний портал з імунізації 

Вам також буде цікаво: