Національний портал з імунізації запрацював в Україні

Вся інформація про вакцинацію в Україні для фахівців та громадськості тепер зібрана на одному ресурсі

В Україні з’явився Національний портал з імунізації, що містить матеріали для медиків, студентів, фармацевтів та всіх громадян, які шукають доказову інформацію про вакцини та щеплення.

24 квітня, у перший день Українського тижня імунізації, за участі представників МОЗ України, ЦГЗ, ГС «Коаліція за вакцинацію» та організації PACT відбулася онлайн-презентація Національного порталу з імунізації (НПІ) vaccine.org.ua – першого в Україні профільного ресурсу, присвяченого всім питанням вакцинокерованих інфекцій, щеплень та використання вакцин.

Експерти називають це епохальною подією, адже до цього моменту на різних інформаційних платформах висвітлювались різні аспекти вакцинації, як от: новини щодо надходження вакцин в Україну, статистика захворюваності та динаміка вакцинації, інструкції до імунобіологічних препаратів, рекомендації медиків для груп ризику та мандрівників, законодавчі норми та рішення експертних груп тощо. У той же час для багатьох країн світу, наприклад, США, Канади, Австралії, Великої Британії, звичною практикою є акумуляція всієї інформації з теми на одному порталі, що доступний і фахівцям, і пересічним громадянам. Тепер аналогічний ресурс доступний і українцям.

«Ми дуже сподіваємось, що портал буде цікавий не лише колегам, але й загальному населенню, адже безпека громадського здоров’я починається з щеплення. Зібрана та перевірена інформація дозволить в майбутньому уникати маніпуляцій та фейків навколо теми вакцинації, а батькам малолітніх дітей та дорослим бути більш впевненими на користь щеплень», – Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ України.

«Дуже важливо, щоб кожен мав швидкий доступ до достовірної інформації про імунізацію, щеплення та вакцинацію, яка буде регулярно оновлюватися. І той, хто займається вакцинацією професійно, або той, хто потребує цієї послуги на рівні споживача, матиме доступ до перевірених даних. Запуск Національного порталу з імунізації – це приклад результативної взаємодії національного рівня, міжнародних партнерів та громадськості», – Олександр Заіка, керівник національної програми імунізації МОЗ України.

Для України Національний портал з імунізації – це рішучий крок до збільшення поінформованості населення про щеплення взагалі, безпеку та важливість вакцинації, наявність вакцин, графік їх отримання тощо. Адже часто саме відсутність або некоректність інформації стає перепоною для людини у прийнятті рішення щодо вакцинації себе чи своїх дітей. Але крім того, НПІ – це потужний інструмент для медиків, які прагнуть професійно зростати та будувати свою комунікацію з пацієнтами та колегами на засадах доказовості та науковості.

«Робота порталу з імунізації – це допомога професійній спільноті в роботі з людьми та у профілактиці захворювань. Одночасно завдяки роботі порталу безпосередньо можна отримати відгуки на питання професійної спільноти. Водночас це інструмент для визначення питань, які потребують вирішення на рівні Міністерства охорони здоров’я України», – Федір Лапій, головний експерт національного порталу з імунізації, к.м.н., голова Національної технічної групи експертів з імунізації.

«Національний портал з імунізації об’єднав представників МОЗ, ЦГЗ, міжнародних організацій та громадськості задля досягнення результату для всіх українців», – Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію».

Сьогодні користувачам порталу за посиланням https://vaccine.org.ua/ доступна така інформація: вакцинація за віком, групами професійного та медичного ризику; перелік офіційних джерел інформації; матеріали для друку та ознайомлення; інформація для ВПО та мігрантів; актуальний календар щеплень; регуляторні нормативні документи; статистичні дані; адреси та контакти пунктів вакцинації; позиції технічних груп; цитати та зворотній зв’язок з експертами; перелік професійних асоціацій; дані про всі вакцинокеровані інфекції; новини в галузі імунізації тощо.

«Портал буде служити централізованою базою знань щодо імунізації, забезпечуючи реальний доступ до інформації про вакцинацію. У той же час, наш портал дозволить громадянам стати більш активними в керуванні своїм здоров’ям. Його запуск є важливим кроком до підвищення рівня громадського здоров’я та захисту наших громадян», – Катерина Денисенко, фахівчиня з вакцинації, проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Підтримати Національний портал з імунізації може будь-яка зацікавлена організація, заклад охорони здоров’я чи освіти. Для цього можна розмістити банер порталу на своїх ресурсах, використовувати у своїх матеріалах посилання на портал, надіслати свої новини або пропозиції на пошту editor@vaccine.org.ua. Все необхідне можна знайти в розділі «Підтримати проєкт».

Переглянути запис онлайн-презентації Національного порталу з імунізації можна за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=sPSeHsw_HNk

Довідково:

Національний портал з імунізації створено ГС «Коаліція за вакцинацію» завдяки підтримці американського народу, наданій через агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який реалізується на підтримку Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я МОЗ України.


Конкурсний відбір підрядника на друк та розподіл поліграфії

Громадська організація «БАТЬКИ ЗА ВАКЦИНАЦІЮ» в рамках проєкту з розробки та поширення інформаційно-роз’яснювальних матеріалів для промоції рутинної імунізації та вакцинації проти COVID-19, який організація має намір реалізувати в межах грантового конкурсу, планує провести друк та оголошує відкритий конкурс на друк наступної поліграфічної продукції:

  • Довідник «Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію» – наклад 10 000 прим.
  • Збірник «100+ відповідей на запитання про вакцинацію проти COVID-19» – наклад 10 000 прим.
  • «Казка про те, як стати супергероєм» – наклад 40 000 прим.

Технічна інформація для друку поліграфічних матеріалів

  1. Загальна інформація:
  •   Мета проєкту: створення інформаційно-розʼяснювальних матеріалів для промоції рутинної імунізації та вакцинації проти COVID-19.
  •   Замовник: ГО «Батьки за вакцинацію»
  •   Контактна особа: Брушнівська Алла, info@bzv.org.ua
  1. Ціль проєкту: створити низку інформаційних матеріалів для промоції рутинної імунізації та вакцинації проти COVID-19, а саме:
  •   Довідник «Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію»,
  •   Збірник «100+ відповідей на запитання про вакцинацію проти COVID-19»
  •   «Казка про те, як стати супергероєм».
  1. Опис аудиторії: цільовими групами є обласні Центри контролю та профілактики хвороб, Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), медичні працівники, заклади освіти, які отримують для свого користування в практичній роботі примірники Довідників, Збірників та Казок. Бенефіціарами є населення областей, населення фокусних громад, які зможуть підвищити свою обізнаність з питань вакцинації та отримати захист від вакцино-керованих інфекційних хвороб.
  2. Типи матеріалів для друку:

1) Довідник «Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію»,

2) Збірник «100+ відповідей на запитання про вакцинацію проти COVID-19»,

3) «Казка про те, як стати супергероєм».

  1. Технічні вимоги:
  •   Формат для Довідника – брошура, А5
  •   Кількість сторінок: 72 сторінки, тираж 10 000 примірників (Формат А5, 72 сторінки, Обкладинка 170 гм крейдований глянцевий папір, ламінація глянцева 1+0, Внутрішній блок, крейдований матовий папір 90 гм, 4+4,  10 000 шт)
  •   Формат для Збірника – брошура, А5
  •   Кількість сторінок: 52 сторінки, тираж 10 000 примірників (Формат А5, 52 сторінки, Обкладинка 170 гм глянцевий крейдований папір, ламінація глянцева 1+0, Внутрішній блок, крейдований матовий папір 90 гм, 4+4, 10 000 шт)
  •   Формат для Казки – казка-розфарбовка, А5
  •   Кількість сторінок: 24 сторінки, тираж 40 000 примірників (Формат А5, 24 сторінки офсет 90 гм, 4+4 , 40 000 шт
  •   Колірність: друк у кольорі
  •   Тип паперу: тип паперу для Довідника та збірника – крейдований, для Розфарбовки – офсетний.
  •   Товщина паперу: для Довідника – Обкладинка: 170 гм крейдований глянцевий папір, внутрішній блок: крейдований матовий папір 90 гм.  Для Збірника: обкладинка: 170 гм крейдований глянцевий папір, внутрішній блок: крейдований матовий папір 90 гм. Для розфарбовки: офсет 90 гм.
  •   Нанесення лаку або ламінація: Для довідника та збірника – обкладинка глянцева ламінація 1+0, для розфарбовки ламінація не потрібна.
  1. Дизайн:
  •   Макети: актуалізація макетів для друку, що надаються замовником
  •   Кольорова гамма: CMYK
  1. Пакування та логістика:
  •   Пакування: згідно з таблицею дистрибуції у 8 областей (Вінницька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Одеська, Тернопільська, Чернівецька, Чернігівська). 
  •   Дрібні партії
  •   Доставка до точки призначення, контроль за прибуттям із подальшим інформуванням замовника.
  •   Адреса доставки: до кінцевих споживачів згідно таблицею дистрибуції, наданої заявником.
  •   Терміни доставки: згідно з зазначеним заявником терміном.
  •   Логістика: розподіл замовлень по вказаних регіонах згідно із таблицею дистрибуції.
  1. Бюджет:

Бюджет проекту: комерційна пропозиція надавача послуги, виходячи із відомостей цього технічного завдання, що включає бюджет на друк, пакування та логістику.

Умови оплати: оплата після отримання

  1. Терміни:
  •   Термін виконання: 3 тижні із дати підписання контракту на актуалізацію, друк, пакування та логістику поліграфічної продукції із замовником.

Кінцевий термін приймання комерційних пропозицій: 9 лютого 2023 року.

Вимоги до надавачів послуг – учасників конкурсу

До участі у відборі запрошуються суб‘єкти підприємницької діяльності, належним чином зареєстровані за законодавством України, мають досвід роботи у відповідній сфері, відповідні КВЕД для здійснення торгівлі/надання послуг, які мають спроможність надати заявлені послуги у вказаній кількості, можливість надати послугу у вказаний строк за зазначеною адресою та можливість надати оригінали супроводжуючих документів з печаткою та підписом (договір поставки, рахунок-фактура, видаткова накладна/ акт виконаних робіт) .

Учасник конкурсу надає організатору комерційну пропозицію/рахунок.

До участі у конкурсному відборі пропозицій допускаються комерційні пропозиції, які повністю відповідають умовам цього конкурсного оголошення.

Учасник конкурсного відбору за цим оголошенням підтверджує своє розуміння та згоду з тим, що організатор конкурсу може відхилити його комерційну пропозицію у випадку, якщо пропозиції інших учасників міститимуть більш вигідні умови, та що організатор конкурсу не обмежений у прийнятті будь-якої іншої пропозиції з більш вигідними для нього умовами.

Пропозиції та запитання надсилайте за адресою: info@bzv.org.ua


12,5 тис. щеплень від COVID-19 зроблено у віддалених селах завдяки проєкту МОЗ і «Коаліції за вакцинацію» за підтримки Фундації «Кока-Кола»

В Україні успішно завершився проєкт, покликаний захистити від COVID-19 літніх та маломобільних мешканців віддалених сіл та селищ, а також їх родини. Увага була сконцентрована на населених пунктах, де показники охоплення вакцинацією серед людей у віці 60+ найнижчі.

Проєкт реалізований за ініціативою Міністерства охорони здоров’я спільно з ГО «Коаліція за вакцинацію», за сприяння Центру громадського здоров’я МОЗ України та за підтримки Фундації «Кока-Кола». ГО “Батьки за вакцинацію” як учасник Коаліції за вакцинацію надавала інформаційну та технічну підтримку проєкту.

Проєкт «Транспортування мобільних бригад із вакцинації до пацієнтів у важкодоступних населених пунктах в Україні» впроваджувався впродовж лютого-квітня у семи західних регіонах України. До проєкту долучилися Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська та Чернівецька області. В умовах воєнного стану виїзну вакцинацію від COVID-19 продовжили 5 регіонів, охопивши також внутрішньо переміщених осіб, що перебувають у територіальних громадах, задіяних у проєкті.

За період реалізації проєкту ГС «Коаліція за вакцинацію» активно співпрацювала з департаментами охорони здоров’я, задіяними закладами охорони здоров’я (ЦПМСД, лікарні). Проєкт дав можливість підсилити 59 мобільних бригад у 7 областях. За цей час вдалось зробити 636 виїздів у віддалені села й селища та провести близько 12,5 тис. щеплень. В тому числі, близько 5 тис осіб віком 60+ років (найвразливішої групи населення) змогли отримати щеплення.

Таким чином, завдяки проєкту люди, які мали ускладнений доступ до вакцинації, навіть в умовах воєнного стану змогли отримати повний захист від COVID-19 (1, 2 дозу та бустер).

Бригади показали високу ефективність роботи. Найкращу ефективність виїздів показала Закарпатська область, яка в середньому здійснювала близько 100 щеплень за виїзд.

Також під час реалізації проєкту в Івано-Франківській області досягнуто значного підвищення відсотку охоплення щепленнями у віддалених населених пунктах. Так, за період роботи мобільних бригад в проєкті було зроблено майже вдвічі більше щеплень, ніж від початку року (а саме, 1139 щеплень). Серед осіб віком 60+ (цільова група проекту) найбільше щеплень здійснили Львівська область – 1809 щеплень, та Тернопільська область – 1662 щеплення.

Проєкт, що був успішно реалізований, допоміг зруйнувати бар’єри недоступності вакцинації для людей, яким складно самостійно дістатися до найближчого пункту щеплень. Незважаючи на виснажливі виклики, які поставили перед медичними працівниками спочатку пандемія, а потім війна, проєкт продемонстрував свою важливу роль, а головне, дозволив захистити найуразливіші категорії населення.

Підтвердженням цьому стали чисельні позитивні відгуки від мешканців залучених до цієї ініціативи населених пунктів, а особливо від маломобільних, для яких цей проєкт став реальною можливістю провакцинуватися.

ГС “Коаліція за вакцинацію” як співініціатор проєкту надала організаційну підтримку та разом з партнерами провела адвокаційну кампанію щодо вакцинації серед громад залучених населених пунктів із залучення всіх сторін для міжгалузевої співпраці.

За результатами проєкту керівництву усіх регіонів України буде рекомендовано вживати всіх заходів та залучати ресурси та партнерів для масштабування набутого досвіду. Зокрема, активно долучати до процесу вакцинації мобільні бригади, щоб підвищити доступність вакцинації для людей, які обмежені у пересуванні через вік, віддалене місце проживання чи з міркувань безпеки переміщення до пунктів щеплень під час війни.

Такі заходи сприятиму тому, щоб, незважаючи на воєнний стан, наша країна змогла досягти цільових показників, а саме 70% населення повинні бути вакциновані від COVID-19.

Співпраця держави, медиків, громадськості та бізнесу у подоланні викликів для життя та здоров’я людей є вкрай важливою світовою практикою, до якої долучилася Україна. ГС «Коаліція за вакцинацію» презентує успішний досвід проєкту міжнародним та національним партнерам задля подальшого його поширення не лише для подолання пандемії COVID-19, але й стосовно інших вакцино-керованих інфекцій та завдань у сфері громадського здоров’я.


Хто може отримати додаткову дозу вакцини проти COVID-19

Люди з ВІЛ-інфекцією, деякими формами онкології, після трансплантації органів, особи, які проходять імуносупресивну або імуномодулюючу терапію, та люди з рядом інших імунодефіцитних станів, відтепер можуть отримати додаткову дозу вакцини проти COVID-19 через 28-90 днів після другої, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися.

Такі рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) №18-10/2021-1 були затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2770 від 13 грудня 2021 року. 

Ця доза необхідна для того, щоб убезпечити тих, чия імунна система могла не сформувати належний захист після двох доз вакцини проти COVID-19.

Хто може отримати додаткову дозу вакцини

  1. Особи з первинними або набутими імунодефіцитами, наприклад хворі з гострими та хронічними лейкозами, клінічно агресивними лімфомами, гематологічними злоякісними пухлинами, особи з  імуносупресією, спричиненою ВІЛ-інфекцією, тощо.
  2. Особи, які перебували на імуносупресивній або імуномодулюючій терапії під час вакцинації, зокрема ті, які отримували хімієтерапію або імуносупресивну терапію після трансплантації органів.
  3. Особи з хронічними імуноопосередкованими запальними захворюваннями, які отримували імуносупресивну терапію до щеплення, наприклад кортикостероїди та деякі імуномодулюючі препарати.
  4. Особи, які отримували високі дози стероїдів з будь-якої причини за місяць до вакцинації.

Повний перелік станів та показань для отримання додаткової дози антиковідної вакцини можна знайти за посиланням.

Як отримати додаткову дозу

Для цього людина, яка підпадає під критерії, зазначені в рекомендаціях НТГЕІ, має звернутися до свого сімейного або профільного лікаря та отримати направлення на щеплення додатковою дозою. Зазначений лікар може видати направлення в довільній формі на введення додаткової дози за медичними показаннями. 

Після цього треба записатися до найближчого пункту чи центру вакцинації та взяти з собою на щеплення направлення від лікаря. Адреси та контакти пунктів та центрів на vaccination.covid19.gov.ua/list або за тел. 0 800 60 20 19.

Лікар вакцинальної бригади має внести дані про введення додаткової дози до електронної системи охорони здоров’я як третю дозу.

Важливо, що дія документа про вакцинацію не буде продовжуватись, тобто документ буде чинним 365 днів з дати введення другої дози. 

Інтервал між введенням

Додаткову дозу можна отримати щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини (або першої дози для вакцини Janssen) проти COVID-19. Оптимально ввести її в період до 3 місяців після другої дози.

Вибір вакцини

Додаткова доза для осіб із тяжкими захворюваннями рекомендована незалежно від того, вакцина якого виробника була використана для перших двох доз.

Додаткова доза вводиться тією ж вакциною, якою було введено дві попередні дози. Якщо ця вакцина відсутня, то можлива комбінація вакцин за затвердженими в Україні схемами.

Якщо особа отримала дві дози вакцини за змішаною схемою, то третя (додаткова) доза має бути зроблена вакциною, що використовувалась для введення другої дози.


Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні. Реліз круглого столу

23 листопада 2021 року у м.Києві у приміщені КМДА відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню шляхів мотивації медиків та літніх людей вакцинуватися проти COVID-19. Як відомо, ці категорії громадян мають підвищені професійні або вікові ризики щодо наслідків коронавірусної хвороби. Тому вони належать до пріоритетних груп щодо охоплення щепленнями.

До участі у круглому столі долучилися представники Київської міської державної адміністрації, МОЗ України, Постійної Комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, Центру громадського здоров’я, Державного експертного центру, Всесвітньої організації охорони здоров’я, районних державних адміністрацій, лікарі та представники громадськості.

Наразі столиця є лідером в України за темпами вакцинації та виконанню планів. Дві дози щеплення проти COVID-19 у Києві отримали понад 1,32 млн. осіб. Це 45,2% населення. Ще понад 1,5 млн. вже зробили перше щеплення.

 
У Києва найвищі показники, в тому числі й щодо вакцинації людей категорії 60+. Станом на 22 листопада майже 70% літніх людей було щеплено принаймні однією дозою. Високий рівень вакцинації й серед столичних освітян – через відсутність щеплення проти COVID-19 від роботи відсторонено лише 0.1% викладацького складу в комунальних закладах освіти», – зауважила під час круглого столу заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко.

Як зазначила технічний спеціаліст Бюро ВООЗ в Україні Вусала Аллахвердієва, у світі вакциновано 40% населення, і цей показник досягнуто шляхом високих охоплень саме літніх людей та медиків. Натомість у Києві літні люди складають 22% населення, але вони отримали лише 19,8% введеної вакцини. Це означає, що літні люди не мають пріоритету, а обслуговуються так само як загальне населення. Тому у Києві, як і в Україні, й надалі спостерігається високий рівень госпіталізації та смертності у віковій групі 60+. Без вакцинації літніх людей ситуація зі зменшенням поширення хвороби не зміниться, як й статистика смертності від COVID-19.

Столичні лікарі без вихідних проводять вакцинацію в пунктах щеплень, в торговельних центрах, на підприємствах та ЦНАП, ведуть роботу з пацієнтами в соціальних мережах. Але лікарі дуже перевантажені, тому потрібна допомога з боку місцевої влади та громадськості для роз’яснювальної роботи та мотивації пацієнтів. Один з прикладів позитивної співпраці працює  в Дарницькому районі столиці, де за ініціативи депутата Київради Миколи Конопелько започатковане щотижневе проведення розіграшу призів серед тих, хто вакцинувався в закладах району протягом вересня-грудня.

“Заохочуємо населення району до вакцинації за фінансової підтримки депутата Київради. З вересня започатковане щотижневе проведення розіграшу призів. За результатами 28 мешканців району стали переможцями.”, – поділився досвідом під час круглого столу Микола Калашник, Перший заступник голови Дарницької державної райадміністрації.

Київ став вже 24-м регіоном України, де проводяться круглі столи з метою висвітлити приклади успішної співпраці між владою, медичною спільнотою, громадськістю з питань вакцинації пріоритетних груп – медичних працівників і осіб старше 60 років від COVID-19; розробити рекомендації в рамках співпраці для підвищення прихильності до вакцинації від COVID-19 населення регіону. Як наголосив Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію», модератор заходу, ці круглі столи стали містком, які допомагають громадам, лікарям, владі почути один одного, ділитися позитивним досвідом щодо заохочення населення до вакцинації.

Круглий стіл відбувся в рамках адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу. Адвокаційна кампанія спрямована на покращення інформованості серед пріоритетних груп населення щодо вакцинації від COVID-19 і створення додаткових можливостей для досягнення високих охоплень серед медичних працівників і літнього населення.

Джерело фото:
пресслужба КМДА,
ГС “Коаліція за вакцинацію”