Сергій Платов: Найближчим часом всі вакцини, які входять до календаря щеплення, будуть в Україні

Сьогодні в рамках заходу «Практичний курс з якісного висвітлення проблем охорони здоров’я та уроки кампанії боротьби з поліомієлітом в Україні» заступник начальника Управління громадського здоров’я МОЗ України Сергій Платов спеціально для ГО «Батьки за вакцинацію» надав інформацію щодо ситуації з наявністю вакцин в Україні:

«Найближчими днями ми опублікуємо на сайті МОЗ розгорнуту інформацію по залишкам вакцин, які є на сьогоднішній день в Україні. Наразі можу сказати, що поступила вакцина від кашлюка, дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована). Це комбінована французька вакцина – Пентаксим. Ми отримали 414 000 доз. І зараз всі діти першого року життя можуть отримати щеплення цією вакциною. Крім того, є вакцини від гепатиту В, окрема вакцина від гемофільної інфекції (нею вакцинується дитина в 12 місяців), а також отримали вакцину від кору, поротиту та краснухи. Це ті вакцини, які на сьогодні є і мусять бути в кожному лікувальному закладі».

На питання «Як діяти у разі відсутності цих вакцин в лікувальному закладі?», С. Платов порадив наступне: «Якщо з якихось причин вакцин немає в лікувальному закладі, то потрібно звертатися до департаментів охорони здоров’я на місцях. В Україні близько 20 000 кабінетів щеплення. Саме департаменти займаються перерозподілом в регіонах. МОЗ відповідає за перерозподіл вакцин між регіонами. Саме за наявність певної кількості вакцин в тій чи іншій області ми відповідальні. Постійно контролювати наявність вакцин в лікувальних закладах регіону і оперативно реагувати, якщо десь тієї чи іншої вакцини не вистачає, повинні вже департаменти».

Стосовно відсутності деяких вакцин, які входять до планового календаря щеплення, Сергій Платов надав таку інформацію:

«Найближчим часом ми очікуємо оральну вакцину від поліомієліту, також буде поставлена вакцина БЦЖ (вакцина вже зареєстрована і рахунок, коли вона з’явиться в лікувальних закладах України, вже йде на тижні). Крім того, вакцина від кашлюку, дифтерії, правця теж зареєстрована, і ми її очікуємо найближчим часом, так само, як і вакцину для дорослих від дифтерії й правця. Також в кінці цього тижня в Україну надійде вакцина проти сказу».

Щодо термінів розмитнення та доставки вакцин до регіонів заступник начальника Управління громадського здоров’я МОЗ України повідомив наступне: «На сьогоднішній день у нас все відпрацьовано. Тому процедура розмитнення дуже швидка. Наказ Міністерства на розподіл також готується впродовж кількох днів. Тому, якщо вакцина надійшла в Україну, то буквально через кілька днів вона потрапляє до регіонів. Укрвакцина отримує Наказ від Міністрерства і протягом 5-6 днів по графіку підприємство розвозить вакцини по всім регіонам».

Таким чином всі вакцини, які входять до календаря щеплення, за словами представника МОЗ, повинні найближчим часом поступить в Україну, і Міністерство вже входитиме в процедуру закупівлі вакцин на 2016 рік.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь