Україна не зійде зі шляху закупівель ліків та вакцин через міжнародні організації, – В.Гройсман

Закупівлі ліків через міжнародні організації – це єдиний правильний на сьогоднішній день антикорупційний крок, який не дозволить красти гроші на закупівлі ліків для українців. І Україна з цього шляху не зійде. Про це сьогодні заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, відповідаючи на питання Голови правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофія Бадікова під час виступу на конференції з реформ в Україні.

Голова уряду сказав:

«Я вважаю, що система закупівлі ліків, яка існувала в країні, була дуже закритою та корумпованою. Наш уряд зробив достатньо важливі кроки, які не вдавалось зробити за 25 років незалежності. Щодо дерегуляції ринку ліків, ми спростили ряд механізмів, які дозволяли виходити на ринок України якісним світовим виробникам. Тому що ринок завжди був закритим і дуже монополізованим.

Наступна позиція – державні закупівлі. Чому всі боролись за Міністерство охорони здоров’я? Не для того, щоб реформувати систему охорони здоров’я, а для того, щоб контролювати державні закупівлі.

Що зробила Україна? Ми сказали, що передамо закупівлю ліків за державні кошти загальновідомим світовим міжнародним організаціям. Сьогодні можу сказати, що ми з цього шляху не зійдемо. Це єдиний правильний на сьогоднішній день антикорупційний крок, який не дозволить красти гроші на закупівлі ліків для українців. Натомість, в 2017 році ми передбачили на 2 млрд. збільшити фінансування на закупівлю ліків, тобто, 5,9 млрд. грн. ми направляємо сьогодні на закупівлю ліків для стаціонарних хворих. До речі, з першого квітня ми запускаємо процес реімбурсації цін на ліки для хронічних хворих.

У мене є така інформація: я знаю, що зараз розробляється дуже велика програма дискредитації в суспільній свідомості системи державних закупівель. Я знаю про те, що є ті, хто звертається до різноманітних піар-агентств для того, щоб замовити дискредитацій ну кампанію проти публічних закупівель у співпраці з міжнародними організаціями. Я вважаю, що до цього причетні ті, хто завжди монополізував ринок і мав відношення до всіх корупційних обороток у схемі державних закупівель».

Нагадаємо, з 2015 року Україна передала державні закупівлі ліків та вакцин міжнародним організаціям. Це дозволило виключити з цього процесу корупційну складову.

Днями пацієнтська спільнота звернулася до президента із закликом захистити міжнародні закупівлі ліків.

Вам також буде цікаво: