Відкрите звернення до МОЗ України

До ГО “Батьки за вакцинацію” щодня звертаються люди, дітей яких (чи їх самих) необгрунтовано відмовляють від щеплень чи навіть не допускають до них. Причини, що наводять деякі медичні працівники, різноманітні – від начебто “шкоди” введення декількох вакцин в один день до необхідності “вичекати” тиждень (2 тижні, місяць тощо) після перенесеного ГРВІ. Такі поради протирічать не лише рекомендаціям ВООЗ та інших міжнародних організацій у сфері охорони здоров’я, але й Наказу Міністерства Охорони Здоров’я України, і ставлять під загрозу здоров’я дітей та дорослих, які не можуть вчасно бути захищені від інфекційних хвороб шляхом вакцинації. У звязку з цим ГО “Батьки за вакцинацію” підгототувало звернення до МОЗ України з проханням надати офіційне роз’яснення щодо протипоказань до проведення вакцинації для дітей та дорослих з урахуванням рекомендацій ВООЗ та донести його до відома лікарів та батьків. Текст звернення наводимо нижче.

в.о. Міністра охорони здоров’я України
п.  Уляні Супрун

Шановна пані Уляно!

До ГО «Батьки за вакцинацію» щоденно надходять багаточисельні скарги батьків на відмову у проведенні профілактичних щеплень за протипоказаннями, які, на думку авторів звернень, не є виправданими. Зокрема, відмови пов’язані з, нібито, неможливістю поєднання препаратів для щеплення; з терміном, що минув після гострого захворювання. Зустрічаються випадки відмов у вакцинації жінкам через грудне вигодовування, і навіть здоровим дітям, якщо друга дитина в родині хворіє на гостре захворювання.

Зрозуміло, що відтермінування вакцинації, передбаченої Календарем профілактичних щеплень, наражає на небезпеку здоров’я самої дитини і оточуючих її осіб.

Нам відомо, що протипоказання до щеплень регламентуються Наказом МОЗ України 16 вересня 2011 року № 595 (у редакції наказу МОЗ України від 11 серпня 2014 року № 551); а роз’ясненням щодо вакцинації  дитячого населення з порушенням графіку Календаря щеплень надані листом МОЗ від 16.06.2016. Разом з тим, бачимо, що тлумачення цих документів лікарями та батьками може відрізнятися. З іншого боку, відомо, що визначені цим документом протипоказання до щеплень по деяким питанням відрізняються від європейської практики.

В зв’язку з цим просимо Міністерство охорони здоров’я України надати офіційне роз’яснення щодо протипоказань до проведення вакцинації для дітей та дорослих з урахуванням рекомендацій ВООЗ та донести його до відома лікарів та батьків.

 

Наперед вдячний за відповідь,

 

Голова Правління ГО «Батьки за вакцинацію»                                            Тимофій Бадіков

 

Вам також буде цікаво: