У Львові пройшла перша “Школа вакцинації у Медікавер”

20 березня у медичному центрі Medicover пройшла перша зустріч «Школи вакцинації» для педіатрів та сімейних лікарів, в якій взяли участь більше 90 фахівців. Її тема: «Вакцинація в Україні: що потрібно знати, щоб сказати ТАК?» Організаторами заходу виступили Медичний центр Medicover та ГО “Батьки за вакцинацію”.
Питання імунізації упродовж останніх двадцяти п’яти років у нашому суспільстві є одним із найдискутованіших. Щодня ми чуємо заклик, думку чи антивакцинальний «аргумент», який змушує знов і знов «обнулятися» та йти фактами доказової медицини, щоби переконатися у непохитності позиції Всесвітньої організації охорони здоров’я – вакцинація є єдиним способом запобігти поширенню інфекцій.
Лікарям першої ланки медицини доводиться найважче. Вони – перші, хто повинен втримати удар антивакцинальних настроїв. Знайти потрібні аргументи, приклади, докази, зуміти достукатися до кожної мами та батька, підібрати ключик до всіх, незалежно від рівня освіти, культури, виховання, релігійних та інших переконань.


Тренінг відкрила Мирослава Децик, завідуюча лікувально-консультаційним відділенням та в. о. заступника головного лікаря з медичної роботи Медичного центру Medicover, яка розповіла про роль приватних медичних закладів у вакцинації українців.


«Лікарі як агенти змін з вакцинації» – цій темі було присвячено виступ Тимофія Бадікова, голови правління ГО «Батьки за вакцинацію». Згідно результатів опитування, проведеного ГО «Батьки за вакцинацію», основним джерелом інформації про щеплення для пацієнтів є не ЗМІ чи міжнародні організації, а їхній лікар, тому саме позиція лікаря стосовно щеплень і його компетентність в даній сфері є одним з найважливіших факторів національної безпеки. Усім медпрацівникам, що прагнуть вдосконалювати свої знання з цієї теми та пропагувати вакцинацію серед пацієнтів, ГО готова надати різноманітну допомогу – від друкованих роздаткових матеріалів до безкоштовних тренінгів. Також лікарі мають можливість обмінюватися досвідом з колегами у Фейсбук-спільноті «Вакцинація: запитання та відповіді».


«Як не заблукати в павутинні інформації щодо вакцинації» – на дане питання детально відповів Федір Лапій, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії ім. П. Л. Шупика, експерт МОЗ України за напрямком «Інфекційні хвороби», член правління ГО «Батьки за вакцинацію». Спікер розповів про принципи пошуку та аналізу інформації на тему вакцинації. Ряд джерел, на які звернув увагу слухачів Федір Лапій, ви зможете знайти у публікаціях заходу.


Завершила програму заходу Марта Ломіковська, лікар клінічний імунолог, алерголог МЦ Medicover, асистент кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Д. Галицького, з доповіддю на тему «Міжнародний консенсус: алергічні реакції на вакцини».
Після закінчення тренінгу учасники мали можливість поспілкуватися у неформальній обстановці та поставити спікерам запитання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація: запитання та відповіді

Ось як описала свої враження від заходу одна з його учасниць – лікар-педіатр, Агент змін з вакцинації Ярина Грицак: «Якщо хочете щось змінити – змінюйте. Соціальні проекти вкрай важливі, вони єднають і приносять неочікувано добрий результат. Тимофій Бадіков надихнув генерувати ідеї, співпрацювати між собою і з ГО “Батьки за вакцинацію”. З нас проекти – з них максимальна допомога в реалізації. Ставайте агентами змін! Інформація всюди, треба навчитися її шукати. Якраз, де це правильно робити, нас навчив Федір Лапій. І вкотре підтвердив той факт, що англійською подані найактуальніші матеріали. Кожен лікар боїться за свого пацієнта, але іноді страху з обох боків забагато, а це вже стоїть на заваді захисту дітей від інфекцій. Добре, що Марта Ломіковська, чарівна імунолог, знала і нас переконала, що алергічні реакції на вакцини не така вже й часта річ, а алгоритм для лікаря описує Міжнародний консенсус. Все дійство відбулося у Львові у Медичному центрі Medicover. Тішить, що приватні клініки не залишаються осторонь проблем імунопрофілактики і беруть участь в навчанні лікарів. Щира Мирослава Децик на правах господині відкрила нам двері своєї дружньої клініки. І це все означає, що ми на правильному шляху!»

ГО «Батьки за вакцинацію» щиро дякує Медичному центру Medicover, з яким вже заключило Меморандум про подальшу співпрацю, а також Федору Лапію та Агенту змін з вакцинації Мар’яні Іськів за допомогу в організації та проведенні цього важливого тренінгу. Адже обізнаність лікарів у питаннях вакцинопрофілактики – це питання національної безпеки нашої країни. Тільки спільними зусиллями медики, батьки та громадські активісти можуть привернути увагу суспільства до цієї важливої теми та ініціювати позитивні зміни в сфері імунопрофілактики.

 

 

Вам також буде цікаво: