Вакцинація – це надія на майбутнє – лікар Анатолій Власенко

Сьогоднішній учасник нашого соціального проекту «Медики-лідери думок підтримують Український Тиждень Імунізації» – популярний ЛОР-лікар, прийомів якого завжди нетерпляче чекають пацієнти з різних куточків України, медичний блогер та популяризатор доказової медицини Анатолій Власенко. Чому батьки довіряють «чарівним пігулкам» для покращення імунітету, але бояться вакцинації? Чи потрібні перед щепленнями аналізи та консультації вузьких спеціалістів? Чи може щеплення зменшити кількість захворювань ЛОР-органів? Відповіді лікарі на ці та інші запитання читайте нижче.

ПРО БОРОТЬБУ БАТЬКІВ ЗА «ПІДВИЩЕННЯ» ІМУНІТЕТУ ДІТЕЙ
Зміцнення імунітету дитини то є ідея фікс більшості батьків. Вони готові витрачати купу грошей на імуномодулятори, полівітамінні препарати та інші засоби без доведеної ефективності, в той час як від справді ефективних рішень по захисту дитини відмовляються, бо це або потребує уваги з боку батьків (як то привчання до правильного миття рук), або, як питання вакцинації, окутане міфами і легендами, розібратись в яких пересічному громадянину дуже важко.
Кожен медичний засіб має співвідношення ризик/користь, тобто користь при його використанні має перевищувати ризики. Цікавим, є той факт, що для вакцин це співвідношення одне з найбільш яскравих у бік користі, тим паче якщо порівнювати з «покращувачами імунної системи», користь яких не доведена, а побічну дії має кожен медикамент.

ПРО ПРИЧИНИ СТРАХУ ПЕРЕД ВАКЦИНАЦІЄЮ
З моєї точки зору, страх перед вакцинацію ґрунтується на декількох стовпах:

1. Люди забули, що таке епідемії, забули, що таке параліч після поліомієліту, смерть за кілька годин від дифтерії, зупинка дихання від правця, кашлюк у новонародженого, краснуха у вагітних. Спалах кору трохи розхитав свідомість, але ж не чекати, доки голову піднімуть дифтерія та поліомієліт, паротит та краснуха?

2. Кожен негативний випадок, пов’язаний з вакцинацією, потрапляє у ЗМІ, вселяючи страх в серця. В той час як новини про спад захворюваності при покращенні вакцинального покриття населення – нікому не цікаві, це не сенсації, а нудні графіки, це не продати. Аналогічно за рахунок висвітлення ЗМІ авіакатастроф створюється впевненість, що літаки небезпечні, хоча суха статистика автокатастроф демонструє набагато більшу вірогідність померти, пересуваючись на авто, але ж це не цікаво, це не сенсація.

3. Дуже багато шарлатанів, охочих виїхати, спекулюючи на вакцинації. Пояснити сенс і користь від щеплень то є великий і важкий шмат роботи, який не принесе швидкої слави. Антивакцинаторський рух, напроти, – швидкий спосіб до всебічної уваги, достатньо вивчити кілька гасел: про ртуть і формальдегід у вакцинах, аутизм після КПК, та стовідсотково достовірний епізод у знайомої знайомої, в двоюрідної подружки якої дитина після АКДП перестала говорити, а слідом запропонувати нову недіючу, але таку безпечну таблетку з цукру, що захистить від усього. І байдуже, що кожен міф розжований вздовж і поперек, про це не цікаво і довго читати.

4. В темряві живуть демони. Незнання – найбільший гріх для медика. Компенсувати неосвіченість у професійних питаннях власними здогадками вперемішку зі статтями з жовтої преси – це суть лікарів, що відмовляють від вакцинації. Як на мене, то за таке треба лишати права медичної практики. Біс із ним, якщо ти вчився коли ще не знали про синдром обструктивних розладів сну, вірусний візинг, експрес-тест на БГСА чи розлади спектру аутизму, але у радянські часи вакцинації приділяли дуже багато уваги, а наразі немає ніякого реального заохочення до розвитку лікаря, як і кнута за «члєноврєдітєльство».

Список не повний, але мені наведені моменти здаються базовими. Про потребу у вакцинації мають говорити всі, від викладачів у медвузах, до політичної і культурної еліти. Де світлини від перших людей країни про власне відношення до щеплень? Де пости від зірок шоубізу? Чому тільки безглютенова дієта та креми для омолодження?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Своїх дітей я вакциную, бо я їх люблю – Федір Лапій

ПРО ОСОБИСТИЙ ДОСВІД ВАКЦИНАЦІЇ
Щодо мене і моїх дітей – ми вакцинуємося повністю, згідно календаря, та ще додатково. Цього року я вакцинувався проти гепатиту, дифтерії, правця згідно графіку, грипу, кору, краснухи і паротиту як людина з групи ризику. Всі щеплення переніс нормально, щупальці не виросли. Мої діти окрім календарних отримали щеплення від грипу.

ПРО МОЖЛИВІСТЬ ЗАПОБІГТИ УСКЛАДНЕННЯМ ГРВІ ШЛЯХОМ ВАКЦИНАЦІЇ
Вакциною, з якою я найбільше маю справу у професійній діяльності, є протипневмококова – PCV 13. На жаль в Україні вона не входить до обов’язкового календаря, але є незамінною при рецидивуючих ускладненнях після ГРВІ, достовірно зменшуючи ризик розвитку гострого середнього отиту, бактеріального риносинуситу та пневмонії. У моїй практиці є діти, які за перший рік отримували 6 курсів антибіотикотерапії в зв’язку з повторами гострого середнього отиту, а після вакцинації батьки нарешті могли забути про регулярні візити до ЛОР-лікаря. Багато дітей дошкільного віку, що не вилазять зі шмарклів, тільки після вакцинації PCV 13 дізнаються, що таке нормальне відвідування дитячого колективу. Також завдяки цій вакцині в мене зменшилась кількість оперативних втручань на лімфоглотковому кільці, так як рецидивуючі отити/риносинусити часто є єдиним показом до аденотомії.

ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ ДОДАТКОВИХ ОБСТЕЖЕНЬ ПЕРЕД ЩЕПЛЕННЯМ
У цивілізованому світі протипокази до вакцинації набагато вужчі, ніж у нас, те саме стосується і передвакцинального обстеження, єдине що необхідно – огляд педіатра для підтвердження загального статусу. Ніяких аналізів чи консультацій вузьких спеціалістів. На жаль, навіть це твердження ще не скоро дійде до широкого медичного загалу, що вже говорити про вакцинацію дітей з особливими станами.

ПРО СТАН УКРАЇНСЬКОЇ МЕДИЦИНИ
Хочу підсумувати, що незважаючи на весь накручений негатив довкола як вакцинації, так і медичної галузі в цілому, я вірю в людей і в краще майбутнє, бо вперше за роки незалежності я бачу зміни, що йдуть зверху, а не тільки від окремих осередків супротиву темряві. Вакцинуймося, бо ми того варті.

Бесіду провела Марія Калмикова спеціально для ГО “Батьки за вакцинацію”

Вам також буде цікаво: