Австралія вводить безкоштовну вакцинацію вагітних від кашлюку

Починаючи з липня 2018 року всі вагітні в Австралії зможуть вакцинуватися від кашлюку за кошти державного бюджету. Мета кампанії – захистити немовлят перших місяців життя від цього небезпечного захворювання, адже власне щеплення від кашлюку малюки можуть отримати не раніше віку 6 тижнів. Чисельні дослідження підтвердили, що вакцинація майбутніх мам у 3 триместрі вагітності на 90% знижує можливість зараження новонароджених кашлюком. Таким чином, немовлята захищені від кашлюку до отримання ними власного щеплення – це надзвичайно важливо, адже саме для дітей до 6 місяців кашлюк становить найбільшу небезпеку. 9 з 10 захворілих немовлят госпіталізується, 1 з 200 помирає.

Велику роль у процесі внесення даної вакцини до національного календаря щеплень відіграла некомерційна провакцинальна організація «Світло для Райлі» (Light for Riley). ЇЇ заснували австралійці Кетрін та Грег Х’юз – батьки Райлі Х’юза, який помер від кашлюку. Йому було всього 32 дні.

До діяльності організації приєдналися й батьки Дани МакКафері, яка померла від кашлюку у віці 1 місяць.

«Полегшення, радість, вдячність. Ось що ми відчуваємо сьогодні, бо міністр охорони здоров’я офіційно оголосив, що вакцина від кашлюку для вагітних жінок відтепер буде фінансуватися за рахунок Національної Програми Імунізації на постійній основі», – написали представники організації на офіційній сторінці Light for Riley у мережі Фейсбук. «…Це саме та вакцина, що могла врятувати життя Райлі, якщо б нам її запропонували. Це саме та вакцина, що може покласти край смертям від кашлюку в нашій країні… Хоча було б легко розслабитися і сказати, що справу зроблено, це не так. Охоплення вакцинацією дітей в нашій країні наразі наближається до 95%, але охоплення вакцинацією вагітних є значно, значно нижчим. Ми цілеспрямовано продовжимо справу популяризації вакцин і будемо й надалі закликати Австралію стати світовим лідером з охоплення вагітних вакцинацією. Це наш обов’язок перед вами та Райлі. Нехай його коротке життя стане символом важливості вакцинації вагітних».


Заклик до вагітних вакцинуватися від кашлюку підтримав і міністр охорони здоров’я Австралії Грег Хант. «Я розумію, який катастрофічний вплив може мати ця хвороба на кожну родину і прекрасних маленьких діточок, таких як Дана МакКафері та Райлі Х’юз», – сказав він.
Для оптимального захисту новонародженого від кашлюку майбутнім мамам уряд Австралії рекомендує вакцинуватися від кашлюку у третьому триместрі кожної вагітності. Подібні офіційні рекомендації наразі отримують вагітні у Америці, Канаді та країнах Європейського союзу.
В Україні ревакцинація дорослих від кашлюку є рекомендованою і може бути здійснена громадянами власним коштом.

Вам також буде цікаво: