Нам 3 роки!

26 лютого виповнилося 3 роки громадській організації «Батьки за вакцинацію»!

Сьогодні ГО «Батьки за вакцинацію» – чисельна всеукраїнська організація, до якої дослухається держава, українське суспільство та міжнародні організації. А почалося все з невеличкої ініціативної групи батьків, які зрозуміли, наскільки важливою для національної безпеки є обізнаність українців у питаннях профілактики інфекційних хвороб.

У період спалаху поліомієліту в Україні в 2016 році ми, батьки, шукали достовірну інформацію щодо вакцинації. Але на тлі лаконічних коментарів фахівців набагато голосніше звучали нічим не підтверджені думки антивакцинаторів. Саме тоді стало цілком зрозуміло, наскільки незахищені українці від недостовірної інформації. А здоров’я – це ще й питання національної безпеки.

За короткий час існування нашої ГО ми налагодили зв’язок з медичною спільнотою, іншими громадськими організаціями, закладами охорони здоров’я, місцевими органами влади, міжнародними організаціями тощо. Одним з найбільших наших досягнень ми вважаємо створення 24 жовтня 2018 року Національної коаліції за вакцинацію. Це унікальний формат співпраці та взаємодії державних органів, закладів охорони здоров’я, лікарів – ФОП, громадських організацій, наукових та учбових закладів, громадських спілок, підприємств та інших установ, організацій незалежно від форми власності. Щодня до Коаліції приєднуються нові учасники – на сьогодні їх вже 40!

Іншим важливим досягненням нашої організації ми вважаємо те, що саме завдяки її боротьбі за право українців на здоров’я в епідсезон грипу 2017-2018 року вакцини від грипу з’явилися в Україні на 3 місяці раніше, ніж у минулому році. Завдяки розголосу, наданому організацією темі вакцинації проти грипу в соцмережах та на зустрічах із представниками МОЗ, ця тема вийшла на новий рівень як у ставленні до неї влади та постачальників вакцин, так і в свідомості громадян. Проблема затримки та дефіциту вакцин від грипу набула широкого розголосу, а популярність вакцинації від грипу серед українців підвищилася.  Наступного року – перед епідсезоном грипу 2018-2019 року – ГО «Батьки за вакцинацію» звернулася до Центру громадського здоров’я МОЗ України з пропозицією виступити організатором круглого столу з питань вакцинації від грипу в Україні та залучити до обговорення критичних питань представників МОЗ України, Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, Державної служби України з лікарських засобів,  Державного експертного центру МОЗ України, керівників підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, виробників та дистриб’юторів вакцин, а також громадських організацій. Ми щиро вдячні Центру громадського здоров’я за підтримку нашої ініціативи! Подібний захід проводився в Україні вперше: у круглому столі «Вакцинація проти грипу – найкращий метод профілактики», що пройшов 28 серпня 2018 року в «Українському домі»,  взяли участь представники  МОЗ України, Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, Державного експертного центру МОЗ України, ЮНІСЕФ, виробників та дистриб’юторів вакцин, а також громадських організацій. Всі учасники мали можливість висловити своє бачення ситуації та запропонувати шляхи подолання існуючих проблем. Завдяки проведенню цього заходу українці змогли вчасно захиститися від грипу в епідсезон 2018-2019 років.


Круглий стіл “Вакцинація проти грипу – найкращий метод профілактики”

Саме ГО «Батьки за вакцинацію» ініціювала у 2017 проведення Українського тижня імунізації на підтримку Європейського тижня імунізації (в рамках Всесвітнього тижня імунізації, який проводить Всесвітня Організація Охорони Здоров’я). В 2018 ГО “Батьки за вакцинацію” вдруге провела Український тиждень імунізації як партнер ВООЗ. Зусилля нашої організації було відзначено ВООЗ в офіційному звіті “Європейський тиждень імунізації 2018. Звіт по країнах та регіону”. Ми вдячні ВООЗ за високу оцінку нашої діяльності та готова надалі співпрацювати у справі захисту українців від вакцинокерованих інфекційних захворювань. Програма заходів, які провела наша організація з нагоди Українського тижня імунізації, була насиченою – вона включала заходи для медиків та батьків у різних регіонах України, відкриті уроки (всього в школах Києва та Київської області було проведено 53 відкритих уроки на тему щеплень) та конкурс-флешмоб серед школярів на найкраще відео про щеплення, переможці якого отримали цінні призи. Не залишилася поза увагою й робота в соціальних мережах . На своїй сторінці у мережі Фейсбук ГО “Батьки за вакцинацію” ініціювала соціальний проект “Медики-лідери думок підтрімують Український тиждень імунізації”. Його підтримали впливові українські лікарі:  Євген Комаровський, Федір Лапій, Наталія Лелюх, Сергій та Ольга Макарови, Анатолій Власенко.

Акція на підтримку Українського тижня імунізації

Соціальний проект “Медики-лідери думок підтрімують Український тиждень імунізації”

Інша важлива всесвітня ініціатива, яку ми як громадська організація підтримуємо в Україні, – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (World Polio Day). Цей день відзначається в усьому світі вже більше 12 років за ініціативою міжнародної неприбуткової організації Rotary International та за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я. Для ефективного проведення заходів з нагоди Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом у вересні 2018 року було проведено третій тренінг Агентів змін з вакцинації.

Учасники третього тренінгу Агентів змін з вакцинації

Тренінги Агентів змін – це заходи, що об’єднують батьків, лікарів, громадських діячів з усієї України, як бажають змінити на краще ситуацію з імунопрофілактикою в Україні. Третій тренінг, присвячений підготовці регіональних команд до проведення World Polio Day в Україні, пройшов  у МЦ Medicover за партнерської підтримки Ротарі  у Львові та зібрав більше 70 Агентів змін. Спікерами заходу виступили представники ВООЗ, МОЗ України, Київського міського центру громадського здоров’я, Rotary International, МЦ Medicover, а також громадські діячі, бізнес-тренери, медики та батьки, які мають успішний досвід в реалізації суспільно важливих проектів. Результатом успішної підготовки Агентів змін до проведення World Polio Day-2018 стало проведення 137 заходів в різних регіонах України, серед яких спортивні заходи – забіги для дітей та дорослих, покази 3D фільму про боротьбу з поліо за допомогою кардбордів в кабінетах щеплень, прес-конференції, науково-практичні конференції, лекції для медичних працівників та освітян, просвітницькі заходи для батьків тощо.

Переможці спортивного забігу в рамках World Polio Day-2018, м.Луцьк
Акція медичних працівників на підтримку
World Polio Day-2018, м. Львів

Ще одним важливим проектом в рамках World Polio Day-2018 стало проведення уроків в школах на тему боротьби з поліомієлітом та важливості профілактичних щеплень. Проект здійснювався в трьох областях України з найнижчим охопленням щепленнями від поліомієліту – Львівській, Одеській та Діпропетровській. В ході проекту було проведено більше 100 уроків для школярів вказаних регіонів. Також в трьох цих регіонах було проведено 3 круглі столи за участю представників місцевих органів влади, медичної спільноти та ГО «Батьки за вакцинацію», присвячені шляхам ефективної профілактики захворювання.


Відкритий урок в рамках World Polio Day в Закарпатській області
Відкритий урок в рамках World Polio Day в Одесі
Круглий стіл з питань ефективної профілактики поліомієліту у Львові.

Крім того, на підтримку World Polio Day було проведено конкурс-флешмоб серед школярів. Всього в конкурсі взяло участь 5000 учасників, які зняли та надіслали 176 відеороликів на підтримку World Polio Day та профілактичних щеплень. Переможці конкурсу отримали цінні подарунки, а всі інші учасники – втішні призи.

Наступне наше досягнення, яке ми не можемо не відзначити, – перемога ініційованої нами соціальної реклами вакцинації на конкурсі Social Project Awards в номінації “Медицина та охорона здоров’я”. Ця соціальна кампанія стала можливою завдяки допомозі багатьох партнерів, зокрема, Ротарі в Україні. Креатив розробило агентство Havas Ukraine за підтримки Біржі соціальної реклами та незалежного консультанта Ольги Тимченко. В розміщенні допоміг FISH media hub, та окремі оператори зовнішньої реклами. Також проект підтримав найпопулярніший педіатр України Євген Комаровський. За даними соціологічного опитування, кожен третій з тих, хто бачив соціальну рекламу про вакцинацію, почав ставитися до щеплень краще. 29,4% українців, з тих, хто бачив соціальну рекламу громадської організації «Батьки за вакцинацію», на питання «Чи змінила ця кампанія ваше ставлення до вакцинації?», відповіли ствердно: «Я почав ставитися до вакцинації краще». Про це свідчать дані опитування Омнібус GfK Ukraine у червні 2018 року.

За три роки з невеличкої ініціативної групи батьків ми перетворилися на всеукраїнську організацію. Наразі регіональні команди ГО «Батьки за вакцинацію» працюють вже в 12-ти регіонах України, і ми не плануємо зупинятись на досягнутому.

Регіональна команда ГО “Ьатьки за вакцинацію”, м. Мелітополь

В 2018 році було оновлено склад правління нашої організації. Головою правління ГО “Батьки за вакцинацію” було обрано живу легенду вітчизняної імунопрофілактики: батька двох вакцинованих дітей, лікаря-імунолога, лікаря-інфекціоніста, кандидата медичних наук, доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім.П.Л.Шупика, експерта МОЗ за напрямком “Інфекційні хвороби. Паразитологія. Дитяча імунологія” Федора Лапія. Також до складу правління ГО увійшли Надія Дребот – дитячий лікар-інфекціоніст вищої категорії КУ “Мелітопольська міська дитяча лікарня”, голова мелітопольського осередку ГО «Батьки за вакцинацію» – та Ірина Заславець – журналістка, автор телевізійного проекту про вакцинокеровані хвороби «Вразливі».

Крім реалізації перерахованих вище суспільно важливих проектів Агенти змін з вакцинацію продовжують свою щоденну діяльність – проводять просвітницьку роботу серед медиків, батьків та школярів. Тільки за поточний рік Агентами змін в регіонах було проведено більше 50 просвітницьких заходів для медиків та освітян, більше 30 просвітницьких заходів для батьків, більше 100 лекцій про щеплення для школярів та вихованців дитячих садочків.

Лекція Агентів змін з вакцинації Тараса Боровця та лікаря-педіатра Катерини Попович для львівських школярів
Семінар голови правління ГО “Батьки за вакцинацію”, лікаря-імунолога Федора Лапія для медичних працівників м.Одеси
Лекція керівника регіональної команди у м.Дніпро, лікаря-педіатра Ірини Лебедь для майбутніх мам

Агенти змін з вакцинації взяли участь як мінімум у 75 телевізійних передачах на тему вакцинації та підготували публікації щонайменше для 20 українських друкованих видань. З деякими виданнями – журналами «Медична сестра дошкільного закладу», «Твой Малыш», «Смартік», «Будь здоров» – наші Агенти змін працюють на регулярній основі.

Також ГО «Батьки за вакцинацію» є партнером всеукраїнського науково-практичного медичного журналу «Інфекційні хвороби» – за нашої підтримки багато лікарів з різних регіонів України дізнались про це корисне та інформативне наукове видання і стали його підписниками.

Агенти змін з вакцинації не лишаються осторонь масових заходів та фестивалів, що проводяться у їхніх містах. Лише за минулий рік ГО «Батьки за вакцинацію» стала партнером таких заходів, як міжнародна конференція «Здоров’я в місті» та сімейний вікенд «Вірусна атака»  (м. Одеса), полумарафон ЕКІДЕН-2018 та фестиваль сім’ї «Щаслива родина – міцна країна» (м. Мелітополь), фестиваль молодіжних ініціатив Youthday`18  (м. Київ), фестиваль ініціативних житомирян uCRAZYans, міські фестивалі «Родинний Арт-пікнік» та «Я-мама» (м. Житомир), фестиваль «Медичні пікніки» (м. Миколаїв), дитячий ярмарок «Baby market Lutsk» (м.Луцьк).

Фестиваль YouthDay, м. Київ
Фестиваль uCRAZYans, м. Житомир

Більше того, наші Агенти створюють власні оригінальні проекти. Наприклад, мелітопольською командою було започатковано акцію ” Підвішена вакцинація” в місті Мелітополі: дітей з вадами або інвалідністю, щеплюють вакцинами, які не входять до списку обов’язкових щеплень, за кошти  благодійників.

Ще одним ефективним методом розповсюдження адекватної інформації про вакцинацію є роздаткові матеріали, розроблені та видані ГО «Батьки за вакцинацію». За нашої ініціативи створені та видані:

  • довідник «Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію»;
  • дитяча казка-розмальовка «Чарівна парасолька», де у зрозумілій для дітей формі розповідається про важливість щеплень;
  • календар щеплень для розміщення в закладах охорони здоров’я та освіти і для розповсюдження серед батьків.
  • Також спільно з ГО «Платформа здоров’я», Європейським бюро ВООЗ та українським представництвом ВООЗ було створено флаєри з інформацією про профілактику грипу, які наші Агенти змін використовували на своїх робочих місцях та під час просвітницьких заходів.

Також ми вважаємо надзвичайно важливою свою участь в програмі підтримки лікарів первинної ланки, яку ми ініціювали разом з ГО «Платформа здоров’я». Основна мета цієї програми – надати лікарям необхідні інструменти та навички самостійної організації власної практики, а також забезпечити платформою для обміну досвідом і командної та експертної підтримки. Наразі учасниками програми стало вже 898 лікарів.

Продовжується й активна онлайн-діяльність нашої організації. Наразі наша група у мережі Фейсбук – Вакцинація: запитання та відповіді https://www.facebook.com/groups/bzvorgua/ – налічує більше 46 500 учасників та продовжує зростати щодня. Мета групи – допомогти всім бажаючим отримати відповіді на питання про щеплення, що базуються на даних сучасної доказової медицини. А найактуальніші новини про щеплення та про діяльність нашої організації ви можете прочитати на нашій публічній сторінці https://www.facebook.com/bzvorgua/, у якої вже більше 23 000 підписників. Роботу онлайн проводять і Агенти змін з вакцинації в регіонах – створюються публічні сторінки окремих лікарів та батьків в різних соціальних мережах, а також публічні сторінки, групи регіональних підрозділів та вайбер-чати ГО «Батьки за вакцинацію», знімаються авторські відеоролики, проводяться ефіри в мережі Інстаграм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкритий лист “Коаліції за вакцинацію” до політиків

Як відповідальні громадяни, що бажають позитивних змін  системі охорони здоров’я, ми підтримуємо медичну реформу, що впроваджується в Україні. З початком 2019 – року виборів, адепти старої системи влаштували сплановану кампанію проти медичної реформи та особисто в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Захищаючи незворотність змін у системі охорони здоров’я, «Батьки за вакцинацію» стали одним з ініціаторів кампанії на підтримку проактивного міністра. Разом з Мережею ЛЖВ, БФ “Пацієнти України” та ГО “Платформа здоров’я” ми активно проводили флешмоби в соціальних мережах на підтримку Уляни Супрун, брали участь в брифінгах та влаштовували масові заходи протесту з метою захистити здобутки медичної реформи.

Незважаючи на такий «молодий» вік нашої ГО ми активно розвиваємось і не плануємо зупинятись на досягнутому. В наших найближчих планах – створення регіональних команд ще в 12-ти регіонах України, четвертий тренінг Агентів змін з вакцинації, проведення Українського тижня імунізації-2019 та Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом-2019 у співпраці з ВООЗ, Ротарі в Україні та Коаліцією за вакцинацію.

«ГО «Батьки за вакцинацію» вже стала організацією майбутнього, живою організацією, якою керують не офісні менеджери, а коучинг та самоуправління, а замість ключових показників ефективності – мета, ідеї та цінності. Кажучи мовою термінів, ГО «Батьки за вакцинацію» завдяки кожному з вас зуміла стати бірюзовою організацією, яку поважають і з якою рахуються не лише в Україні, але й у світі.


Представники Центру громадського здоров’я МОЗ України, Європейського регіонального бюро ВООЗ, Ротарі Інтернешнл в Україні та ГО «Батьки за Вакцинацію» на прес-конференції з нагоди World Polio Day-2018

Наші плани на найближче майбутнє – щоб представники «Батьків за вакцинацію» з’явилися в кожному населеному пункті України. Щоб Агентами змін з вакцинації стали всі громадяни України, незалежно від віку, статі, професії, віросповідання» – виконавчий директор ГО “Батьки за вакцинацію” Тимофій Бадіков.

Здоров’я та безпека наших дітей та інших вразливих членів нашого суспільства – наша спільна відповідальність. Тільки об’єднавши зусилля ми  – представники органів державної та місцевої влади, громадськості, ЗМІ, лікарської спільноти, – зможемо забезпечити в Україні належне охоплення вакцинацією на рівні цивілізованих країн, запобігти випадкам інвалідизації та смерті серед нашого населення.

Проте попереду ще багато роботи для досягнення цієї мети. Якщо Ви хочете долучитися до лав Агентів змін з вакцинації, заповніть реєстраційну форму за посиланням. https://docs.google.com/forms/d/1qYTh7POHdMXseaA_RyFsjn7CxwCMjj2hP_UFeUcO7D4

Якщо Ваша організація бажає долучитись до національної коаліції за вакцинацію, заповніть реєстраційну форму за посиланням https://docs.google.com/forms/d/1KCiUtjjix21zgclTEMjxNU3oVgeeJZwSycl7fO8f13Y

Вам також буде цікаво: