Ні публічним закликам до порушення Закону України

До нашої організації надходять повідомлення від батьків з усієї України з приводу проведення 4 березня в м. Одеса та м. Луцьк так званої «Всеукраїнської акції – мітингу на захист вільного вибору та безперешкодного допуску здорових дітей в навчальні заклади», організованої однією з антивакцинаторських організацій України та анонсованої в соцмережах. Батьки та матері вкрай обурені тим, що на фоні небезпечно низького стану імунізації в Україні, на фоні спалаху кору в Україні та 30  смертей українських громадян від цієї небезпечної хвороби в великих містах України розгортається антивакцинальний рух.

Саме низький рівень охоплення щепленнями є причиною того, що в 21 столітті українські діти страждають та навіть помирають від хвороб, які можна попередити профілактичними щепленнями і про які цивілізований світ вже почав забувати (кір, правець, дифтерія тощо). Питання вакцинації населення України визнане Міністерством охорони здоров’я та Урядом України питанням національної безпеки та взяте на контроль РНБО України.

В даній ситуації є неприпустимими публічні заклики до порушення Закону України “Про захист населення від інфекційних захворювань”.  Правило, згідно з яким без профілактичних щеплень дитина не допускається до дитячих закладів, встановлено законом. Ця норма є імперативною. Недопуск невакцинованих дітей до навчання є, в першу чергу способом захистити самих невакцинованих дітей. Адже дитина, яка не отримала щеплення, не лише стає потенційно небезбечною для оточення, а й піддається підвищеному ризику захворіти, відвідуючи місця масового скупчення людей.  Таким чином, держава, встановивши правило про те, що без щеплень дитина не може бути допущеною до занять, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я не тільки всіх учнів і працівників школи або дитячого садка, а й захищає таким чином саму нещеплену дитину. Заяви про «вільний вибір» в даному контексті є маніпулятивними та прямо закликають до порушення законодавства України.

Щоб недопустити поширення антивакцинальної пропаганди та маніпулятивних заяв, що не відповідають дійсності, ГО “Батьки за вакцинацію” звернулася до міських голів м. Одеса та м. Луцьк, а також Департаменту охорони здоров’я Одеської  міської ради, Департаменту охорони здоров’я Одеської  обласної державної адміністрації та Управління охорони здоров’я Волинської ОДА з проханням належним чином відреагувати на заплановані антивакцинальні заходи та підсилити в м. Одеса та м. Луцьк інформаційно-просвітницьку кампанію щодо ролі вакцинації як найефективнішого
методу профілактики смертельно небезпечних та нормативно-правової бази даного питання. В свою чергу, наша організація готова долучитися до організації та проведення запланованих Департаментами та Управлінням заходів. Копії звернень прикладаємо.

Право на мирні зібрання не дорівнює праву на поширення дезінформації та праву на заклики порушувати закони України!


Вам також буде цікаво: