Відкритий лист Уповноваженому Президента України з прав дитини

ГО “Батьки за вакцинацію” глибоко стурбована подіями, що зараз спостерігаються у нашій державі і прямо стосуються здоров’я та життя дітей. А саме, в низці регіонів України відбуваються публічні зібрання батьків, які виступають проти так званого «порушення конституційних прав», «порушення прав на освіту», тощо, що полягає в обмеженні відвідування нещепленими дітьми закладів освіти, зокрема ДНЗ та середніх шкіл. Більш того, ми стали свідками того, як учасники подібних публічних зібрань розповсюджують неправдиву та маніпулятивну інформацію про вакцинацію, яка може негативно впливати на ставлення інших батьків до щеплень в цілому.

Таким чином порушується не лише право на захист від хвороб тих дітей, батьки яких не захищають їх, залишаючи без вакцинації, але й порушуються права інших дітей на безпечне відвідування освітніх закладів, збереження їх життя і здоров’я. Адже обмеження, що відповідають законодавству України, положенням прав людини, закріплених в міжнародних документах, лише виконуються  місцевими органами влади, роз’яснюють вже існуючі нормативно-правові акти. Тобто заклики ігнорувати ці обмеження, фактично, є публічними закликами до порушення Закону України.

Відвідування нещепленими дітьми закладів освіти у період спалаху інфекційного захворювання є фактом  порушення прав та законних інтересів дитини. Тому ГО “Батьки за вакцинацію” звернулася до Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби. Текст звернення наводимо нижче.

Вам також буде цікаво: