Відкритий лист на підтримку законопроекту 4142

Народним депутатам Верховної Ради України

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Шановні народні депутати!

Ми, представники Громадської організації “Батьки за вакцинацію”, закликаємо вас підтримати Проект Закону “Про систему громадського здоров’я” (№4142), який перебуває на розгляді Верховної Ради України.

Переконані, що ухвалення цього Закону є пріоритетним та важливим для України.  Адже громадське здоров’я є питанням національної безпеки країни. І ось чому. 

Протягом майже 5 років свого існування наша організація бореться за право українців на захист від інфекційних хвороб, які можна попередити вакцинацією. За цей час нам довелося протидіяти спалахам поліомієліту та кору, стримувати зростання випадків кашлюку, правця, дифтерії. Доводилося та доводиться боротися за кожну щеплену дитину в умовах нестачі вакцин, свавілля противників вакцинації, інформаційної прірви серед лікарів щодо питань імунопрофілактики. І все це без належної підтримки з боку влади  та в недосконалому правовому полі. 

Пандемія COVID-19 продемонструвала усім, що може статися зі світом без вакцин, без підтримки розвитку вакцинопрофілактики. Вона довела Україні необхідність побудови системи громадського здоров’я як основи профілактичної медицини, що спрямована на збереження здоров’я всього суспільства та індивідуального здоров’я людей.

Ухвалення Закону “Про систему громадського здоров’я” покликано стати відправною точкою, з якої почнеться перертворення України з країни, що витрачає ресурси на лікування, на країну, що попереджає хвороби. Вакцинація визнана одним із дієвих інструментів такої профілактики.

Закон “Про систему громадського здоров’я”:

– збільшує перелік обов’язкових щеплень, до якого отримають доступ українці. Зокрема, у 2022 році обов’язковим стане щеплення проти пневмококової інфекції, збудник якої є однією з причин менінгіту, бактеріємії, сепсису, бактеріальних ускладнень, інвалідізації та смерті дітей раннього віку;

– спрощує доступ до вакцинації завдяки введенню “презумпції згоди”. У разі прийняття “презумпції згоди” на вакцинацію батьки будуть нести повну відповідальність за дитину, в разі незгоди батькам потрібно буде написати заяву про відмову від вакцинації;

– надає можливість Уряду за поданням МОЗ ухвалювати рішення про проведення додаткових обов’язкових щеплень з метою елімінації певних хвороб;

– надає право МОЗ визначати перелік професій та видів діяльності, що будуть підлягати обов’язковим профілактичним щепленням з метою запобігання спалахам інфекційних хвороб.

Зазначені заходи сприятимуть покращенню здоров’я громадян, тим самим зменшать навантаження на медичну систему, щоб медики могли зосередитися на невідкладних випадках. Нинішня пандемія COVID-19 як ніколи гостро показала цінність праці медичних фахівців та їх вразливість перед недосконалою системою охорони здоров’я та громадського здоров’я, зокрема.

Питання вакцинації – це не питання відкритої демократії. Це простий і найбільш ефективний шлях подолання всіх вакцинокерованих інфекцій. Здоров’я людей та країни має бути поза політикою – темою, яка об’єднує всіх, незалежно від політичних поглядів. 

Тому звертаємося до кожного з вас, незалежно від вашої політичної приналежності, із закликом підтримати проект Закону “Про систему громадського здоров’я”. Пам’ятайте, що, віддаючи свій голос за його ухвалення, ви наближаєте Україну до практик, які вважаються найкращими в світі щодо імунопрофілактики, та закладаєте фундамент здорового майбутнього української нації. 

Голова правління ГО “Батьки за вакцинацію”                                             Федір Лапій

Вам також буде цікаво: