ГО “Батьки за вакцинацію” презентувала книжку про щеплення та розповіла про рутинну вакцинацію в період пандемії

Сьогодні в прес-центрі Українського кризового медіа-центру ГО «Батьки за вакцинацію» презентувала дитячу книжку про важливість щеплення «Казка про те, як стати супергероєм». Крім того, експерти нагадали про рутинну вакцинацію, яка захищає населення від не менш небезпечних хвороб, ніж COVID-19.

 «Якщо говорити про рутинну вакцинацію, то сьогодні календар щеплення в Україні передбачає вакцинацію від 10 інфекційних хвороб. Це мінімум, який існує у світі в календарях щеплень. Є країни, які вакцинують від 15-17 хвороб», – зазначив Федір Лапій, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань з курсом імунології Національного університету охорони здоров’я (НУОЗ) України імені П.Л. Шупика, голова правління ГО «Батьки за вакцинацію».

Федір Лапій розповів, яким чином вплинула пандемія на рутинну імунізацію: «До пандемії Україна почала виходити з вакцинальної кризи, почала нарощувати темпи щеплення. Але з приходом пандемії рівень щеплення просів в порівнянні з 2019 роком на 20-30%. Це суттєво. Та завдяки активній позиції професійних асоціацій, міжнародних організацій, уряду ситуація контрольована, ми усуваємо ці прогалини, і песимістичні пронози не справдилися. Не лише Україна зазнала впливу пандемії COVID-19 на рутинну імунізацію. В деяких країнах виникли затримки з поставками вакцин, оскільки відбувся перерозподіл кадрів та ресурсів. Крім того, люди боялися ходити в амбулаторії. Також не вистачало шприців для проведення вакцинації. Але в цілому з цим викликом країнам вдається справлятися».

Також ГО «Батьки за вакцинацію» презентувала дитячу книжку про щеплення «Казка про те, як стати супергероєм».

Про ідею створення книжки  розповіла авторка, письменниця Наталія Рибачик: «Мова казки – це найбільш зрозуміла для дитини мова. І якщо потрібно пояснити дитині щось важливе, то нема нічого кращого, ніж цікава історія. Героїв казки вигадав Федір Іванович Лапій. Чому коровки та бички? З латинської «вакцини» – «vaccinae» – перекладається як «коров`ячий». Саме завдяки коровкам людство вперше винайшло вакцину від натуральної віспи. І повністю подолало цю страшну хворобу. «Казка про те, як стати супергероєм» – розказує про те, що кожен маленький українець може долучитися до подолання інфекційних хвороб і зробити цей світ безпечнішим».

Видання книги стало можливим завдяки компанії «Глюдор», яка виробляє устаткування для зберігання і доставки вакцин.  «Ми – соціально активний бізнес. Нас чіпляє те, що противники вакцинації розповсюджують міфи щодо вакцини. І ми вирішили, що будемо допомагати розповсюджувати достовірну інформацію про необхідність і важливість вакцинації. На сьогодні наша організація підтримала видання книжки, бо ми поважаємо ту титанічну працю людей, які працюють з вакцинами», – зауважив Денис Гапон, співвласник компанії «Глюдор».

«В період пандемії питання вакцинації стає ще більш актуальним. Книга «Казка про те, як стати супергероєм» буде безкоштовно розповсюджуватися по всій території України завдяки потужній мережі агентів змін з вакцинації. В книзі, крім казки, є цікаві історичні факти про вакцинацію, розмальовка, а також корисний для батьків календар щеплень», – розказала Ірина Андріяш, членкиня правління ГО «Батьки за вакцинацію» та модераторка заходу.

Мережа агентів змін з вакцинації представлена в 16 регіонах України. Також книжка буде розповсюджуватися організаціями-членами коаліції за вакцинацію.

«Кілька днів тому коаліція за вакцинацію оформилася в громадську спілку і отримала вже підтвердження з Міністерства юстиції. З цим можна привітати всіх нас, оскільки такі події  – це саме те, що робить Україну євпропейською країною», – підкреслив Федір Лапій.

Фото: Український кризовий медіа-центр

Вам також буде цікаво: