Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні. Реліз круглого столу

23 листопада 2021 року у м.Києві у приміщені КМДА відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню шляхів мотивації медиків та літніх людей вакцинуватися проти COVID-19. Як відомо, ці категорії громадян мають підвищені професійні або вікові ризики щодо наслідків коронавірусної хвороби. Тому вони належать до пріоритетних груп щодо охоплення щепленнями.

До участі у круглому столі долучилися представники Київської міської державної адміністрації, МОЗ України, Постійної Комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, Центру громадського здоров’я, Державного експертного центру, Всесвітньої організації охорони здоров’я, районних державних адміністрацій, лікарі та представники громадськості.

Наразі столиця є лідером в України за темпами вакцинації та виконанню планів. Дві дози щеплення проти COVID-19 у Києві отримали понад 1,32 млн. осіб. Це 45,2% населення. Ще понад 1,5 млн. вже зробили перше щеплення.

 
У Києва найвищі показники, в тому числі й щодо вакцинації людей категорії 60+. Станом на 22 листопада майже 70% літніх людей було щеплено принаймні однією дозою. Високий рівень вакцинації й серед столичних освітян – через відсутність щеплення проти COVID-19 від роботи відсторонено лише 0.1% викладацького складу в комунальних закладах освіти», – зауважила під час круглого столу заступниця голови Київської міської державної адміністрації Ганна Старостенко.

Як зазначила технічний спеціаліст Бюро ВООЗ в Україні Вусала Аллахвердієва, у світі вакциновано 40% населення, і цей показник досягнуто шляхом високих охоплень саме літніх людей та медиків. Натомість у Києві літні люди складають 22% населення, але вони отримали лише 19,8% введеної вакцини. Це означає, що літні люди не мають пріоритету, а обслуговуються так само як загальне населення. Тому у Києві, як і в Україні, й надалі спостерігається високий рівень госпіталізації та смертності у віковій групі 60+. Без вакцинації літніх людей ситуація зі зменшенням поширення хвороби не зміниться, як й статистика смертності від COVID-19.

Столичні лікарі без вихідних проводять вакцинацію в пунктах щеплень, в торговельних центрах, на підприємствах та ЦНАП, ведуть роботу з пацієнтами в соціальних мережах. Але лікарі дуже перевантажені, тому потрібна допомога з боку місцевої влади та громадськості для роз’яснювальної роботи та мотивації пацієнтів. Один з прикладів позитивної співпраці працює  в Дарницькому районі столиці, де за ініціативи депутата Київради Миколи Конопелько започатковане щотижневе проведення розіграшу призів серед тих, хто вакцинувався в закладах району протягом вересня-грудня.

“Заохочуємо населення району до вакцинації за фінансової підтримки депутата Київради. З вересня започатковане щотижневе проведення розіграшу призів. За результатами 28 мешканців району стали переможцями.”, – поділився досвідом під час круглого столу Микола Калашник, Перший заступник голови Дарницької державної райадміністрації.

Київ став вже 24-м регіоном України, де проводяться круглі столи з метою висвітлити приклади успішної співпраці між владою, медичною спільнотою, громадськістю з питань вакцинації пріоритетних груп – медичних працівників і осіб старше 60 років від COVID-19; розробити рекомендації в рамках співпраці для підвищення прихильності до вакцинації від COVID-19 населення регіону. Як наголосив Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію», модератор заходу, ці круглі столи стали містком, які допомагають громадам, лікарям, владі почути один одного, ділитися позитивним досвідом щодо заохочення населення до вакцинації.

Круглий стіл відбувся в рамках адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу. Адвокаційна кампанія спрямована на покращення інформованості серед пріоритетних груп населення щодо вакцинації від COVID-19 і створення додаткових можливостей для досягнення високих охоплень серед медичних працівників і літнього населення.

Джерело фото:
пресслужба КМДА,
ГС “Коаліція за вакцинацію”

Вам також буде цікаво: