Національний портал з імунізації запрацював в Україні

Вся інформація про вакцинацію в Україні для фахівців та громадськості тепер зібрана на одному ресурсі

В Україні з’явився Національний портал з імунізації, що містить матеріали для медиків, студентів, фармацевтів та всіх громадян, які шукають доказову інформацію про вакцини та щеплення.

24 квітня, у перший день Українського тижня імунізації, за участі представників МОЗ України, ЦГЗ, ГС «Коаліція за вакцинацію» та організації PACT відбулася онлайн-презентація Національного порталу з імунізації (НПІ) vaccine.org.ua – першого в Україні профільного ресурсу, присвяченого всім питанням вакцинокерованих інфекцій, щеплень та використання вакцин.

Експерти називають це епохальною подією, адже до цього моменту на різних інформаційних платформах висвітлювались різні аспекти вакцинації, як от: новини щодо надходження вакцин в Україну, статистика захворюваності та динаміка вакцинації, інструкції до імунобіологічних препаратів, рекомендації медиків для груп ризику та мандрівників, законодавчі норми та рішення експертних груп тощо. У той же час для багатьох країн світу, наприклад, США, Канади, Австралії, Великої Британії, звичною практикою є акумуляція всієї інформації з теми на одному порталі, що доступний і фахівцям, і пересічним громадянам. Тепер аналогічний ресурс доступний і українцям.

«Ми дуже сподіваємось, що портал буде цікавий не лише колегам, але й загальному населенню, адже безпека громадського здоров’я починається з щеплення. Зібрана та перевірена інформація дозволить в майбутньому уникати маніпуляцій та фейків навколо теми вакцинації, а батькам малолітніх дітей та дорослим бути більш впевненими на користь щеплень», – Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ України.

«Дуже важливо, щоб кожен мав швидкий доступ до достовірної інформації про імунізацію, щеплення та вакцинацію, яка буде регулярно оновлюватися. І той, хто займається вакцинацією професійно, або той, хто потребує цієї послуги на рівні споживача, матиме доступ до перевірених даних. Запуск Національного порталу з імунізації – це приклад результативної взаємодії національного рівня, міжнародних партнерів та громадськості», – Олександр Заіка, керівник національної програми імунізації МОЗ України.

Для України Національний портал з імунізації – це рішучий крок до збільшення поінформованості населення про щеплення взагалі, безпеку та важливість вакцинації, наявність вакцин, графік їх отримання тощо. Адже часто саме відсутність або некоректність інформації стає перепоною для людини у прийнятті рішення щодо вакцинації себе чи своїх дітей. Але крім того, НПІ – це потужний інструмент для медиків, які прагнуть професійно зростати та будувати свою комунікацію з пацієнтами та колегами на засадах доказовості та науковості.

«Робота порталу з імунізації – це допомога професійній спільноті в роботі з людьми та у профілактиці захворювань. Одночасно завдяки роботі порталу безпосередньо можна отримати відгуки на питання професійної спільноти. Водночас це інструмент для визначення питань, які потребують вирішення на рівні Міністерства охорони здоров’я України», – Федір Лапій, головний експерт національного порталу з імунізації, к.м.н., голова Національної технічної групи експертів з імунізації.

«Національний портал з імунізації об’єднав представників МОЗ, ЦГЗ, міжнародних організацій та громадськості задля досягнення результату для всіх українців», – Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію».

Сьогодні користувачам порталу за посиланням https://vaccine.org.ua/ доступна така інформація: вакцинація за віком, групами професійного та медичного ризику; перелік офіційних джерел інформації; матеріали для друку та ознайомлення; інформація для ВПО та мігрантів; актуальний календар щеплень; регуляторні нормативні документи; статистичні дані; адреси та контакти пунктів вакцинації; позиції технічних груп; цитати та зворотній зв’язок з експертами; перелік професійних асоціацій; дані про всі вакцинокеровані інфекції; новини в галузі імунізації тощо.

«Портал буде служити централізованою базою знань щодо імунізації, забезпечуючи реальний доступ до інформації про вакцинацію. У той же час, наш портал дозволить громадянам стати більш активними в керуванні своїм здоров’ям. Його запуск є важливим кроком до підвищення рівня громадського здоров’я та захисту наших громадян», – Катерина Денисенко, фахівчиня з вакцинації, проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Підтримати Національний портал з імунізації може будь-яка зацікавлена організація, заклад охорони здоров’я чи освіти. Для цього можна розмістити банер порталу на своїх ресурсах, використовувати у своїх матеріалах посилання на портал, надіслати свої новини або пропозиції на пошту editor@vaccine.org.ua. Все необхідне можна знайти в розділі «Підтримати проєкт».

Переглянути запис онлайн-презентації Національного порталу з імунізації можна за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=sPSeHsw_HNk

Довідково:

Національний портал з імунізації створено ГС «Коаліція за вакцинацію» завдяки підтримці американського народу, наданій через агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який реалізується на підтримку Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Вам також буде цікаво: