Практикум Агентів змін з вакцинації “Роль та залучення громадського сектору в реалізації регіональних стратегій з імунопрофілактики”

3 та 4 серпня в Києві проходив практикум Агентів змін з вакцинації на тему “Роль та залучення громадського сектору в реалізації регіональних стратегій з імунопрофілактики”. Говорили про діючу Стратегію розвитку імунопрофілактики до 2030 року, визначали перешкоди та успіхи на шляху її виконання, шукали способи адвокації виконання регіональних стратегій на рівні громад, використовуючи наявні там ресурси.
 
У заході взяли участь 36 учасників з 23 регіонів України, у тому числі представники МОЗ, ЦГЗ, НТГЕІ та ВООЗ. Ще двоє учасників приєдналися онлайн.
   
Серед ключових тез, озвучених провідними спікерами практикуму, відзначимо такі:
✅ Успіх реалізації Стратегії розвитку імунопрофілактики залежить від рівня залученості громад та активності представників громадського сектору, – Олександр Заіка, керівник національної програми імунізації МОЗ України.
✅ Комунікація з питань імунізації має бути синхронізованою з операційною складовою і включати відповідні меседжі для кожної цільової аудиторії для досягнення головної комунікаційної мети, яка полягає в підвищенні рівня обізнаності, довіри та позитивного сприйняття вакцинації населенням, – Микола Ганіч, керівник напряму комунікацій ДУ «ЦГЗ МОЗ України».
✅ Рекомендації НТГЕІ можуть допомогти сформувати довіру до фахової спільноти у питаннях вакцинації і стати науковою опорою Агентів змін у громадах, – Федір Лапій, голова НТЕГІ.
✅ Існують різні підходи до співпраці з громадами у галузі імунопрофілактики. З-поміж них можна виділити орієнтованість на громади, врахування базових потреб, залучення та уповноваження громад тощо. Всі вони можуть бути частиною низки ширших рішень для досягнення спільної мети, – Євген Гречуха, фахівець з імунізації Бюро ВООЗ в Україні.
✅ Наші агенти змін з вакцинації уже працюють на експертному рівні і є потужними партнерами МОЗу, ЦГЗ та ЦКПХ у громадах. Тож завдання на сьогодні – поширювати ці практики, щоб збільшувати спроможність реагувати на різні виклики і системно працювати на місцевому рівні, – Тимофій Бадіков, виконавчий директор ГС “Коаліція за вакцинацію”.
Отже, як саме громадські організації можуть вплинути на реалізацію регіональних стратегій з імунопрофілактики? Учасники практикуму назвали три основні напрямки:
1. Підвищити обізнаність населення громад або ключових груп щодо імунопрофілактики.
2. Активізувати лікарів на місцях, залучивши їх до дискусії та заходів з адвокації та реалізації стратегій.
3. Виступити платформою для міжсекторальної взаємодії (медиків, освіти, представників соцзахисту та органів місцевого самоврядування).
 
Успішні кейси в напрямку співпраці зі ЗМІ, освітянами та владою презентували учасниці ГС “Коаліція за вакцинацію” Ганна Лєснікова та Надія Некрилова (Одеська область), Анна Кухарук (Житомирська область) та Олеся Олійник (Чернівецька область). Це заходи, робочі інструменти комунікації та заохочення, алгоритми роботи з різними цільовими аудиторіями, які вже можна масштабувати з урахуванням особливостей кожної громади. А в ході обговорення учасники практикуму додали наступні ідеї:
 
📌Сприяти підвищенню компетенцій місцевих органів влади в галузі громадського здоров’я, а також медичних працівників – у напрямку імунопрофілактики.
📌Посилити партнерство громадських організацій та органів місцевого самоврядування в галузі імунопрофілактики.
📌Сприяти зростанню спроможності ЦКПХ в галузі імунопрофілактики.
📌Популяризувати імунопрофілактику в різних спільнотах (фахових, національних, вікових тощо).
📌Актуалізувати проблеми імунопрофілактики, що виникають на рівні громад, перед органами центральної влади.
✍️ Наступний крок – формування у громадах ініціативних груп та впровадження визначених заходів з адвокації та виконання регіональних стратегій.
🫶 Дякуємо фасилітатору практикуму Руслану Бахтиєву за управління часом та палкими дискусіями Агентів змін з вакцинації.
__________________
Захід проходив за ініціативи ГС “Коаліція за вакцинацію” у співпраці з Міністерство охорони здоров’я України, Центр громадського здоров’я України, World Health Organization Ukraine, за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Вам також буде цікаво: