Відкритий лист до ЗМІ

Не секрет, що публікації у засобах масової інформації істотно впливають на суспільну думку. Мабуть, однією з “найгарячіших ” тем, що висвітлюють зараз ЗМІ, є тема вакцинації та повязаних з нею питань. З одного боку, це, безперечно, є позитивним явищем, адже саме зі ЗМІ багато людей дізнається про небезечність вакцинокерованих захворювань та необхідність захисту від них. З іншого ж боку, з багатьох публікацій люди отримують упереджену, неперевірену чи просто хибну інформацію щодо профілактичних щеплень, що спонукає їх до відмови від вакцинації. Таким чином, людина піддає небезпеці не лише власне здоровя й життя, а й здоровя та життя оточуючих (особливо тих, що не можуть бути щеплені з обєктивних причин – через вік чи медичні протипокази). Тобто мова йде вже не про індивідуальну, а національну безпеку. Саме з цих міркувань ГО “Батьки за вакцинацію” направляє відкритого листа журналістам, редакціям та керівникам засобів масової інформації, що працюють в Україні. Нижче наведено текст листа.

Журналістам, редакціям

та керівникам засобів масової інформації,

що працюють в Україні

 Відкритий лист

Однією з тем, які зараз активно висвітлюються в ЗМІ, є тема вакцинації. Спалахи вакцино-керованих інфекційних хвороб, що зараз спостерігаються або загрожують Україні (кір, грип, дифтерія тощо), надають додатковий інформаційний привід для журналістів.

ГО «Батьки за вакцинацію» вдячна засобам масової інформації, які висвітлюють об’єктивні причини, наслідки та заходи профілактики цих інфекційних хвороб, додають коментарі та роз’яснення медичних фахівців з цього приводу.

Разом з тим, батьки стурбовані необ’єктивною інформацією про вакцини та щеплення, які регулярно оприлюднюють ті чи інші засоби масової інформації. В гонитві за трафіком та «лайками» ЗМІ часом не гребують розміщувати неперевірену, фейкову інформацію про вакцинацію, яка немає нічого спільного з реальними фактами. Одним з різновидів таких публікацій є коментарі та інтерв’ю з антивакцинаторами, висловлювання яких не мають нічого спільного з доказовою медициною.

Нагадаємо, що питання вакцинації населення України визнане Міністерством охорони здоров’я та Урядом питанням національної безпеки та взято на контроль РНБО України.

Тому звертаємо увагу журналістів та керівників ЗМІ, що наявність антивакцинальних матеріалів – не лише питання неправдивості інформації, а, перш за все, питання здоров’я української нації та національної безпеки України.

Нагадаємо, що Україна залишається найгіршою країною у Європейському регіоні за рівнем охоплення профілактичними щепленнями. Саме низький рівень вакцинації є причиною того, що у XXI столітті українські діти хворіють та вмирають від хвороб, про які завдяки щепленням вже забули у цивілізованому світі (кір, правець). Україна залишається серед 17 країн світу з ризиком повернення спалаху поліомієліту. Зараз існує висока вірогідність епідемії дифтерії в Україні.

Без перебільшень, засоби масової інформації є ваговим джерелом впливу на батьків, які приймають рішення про щеплення своїх дітей.

Шановні журналісти та керівники засобів масової інформації! Ваші читачі, слухачі, глядачі та підписники довіряють вам, дослухаються до вас! Просимо вас усвідомити рівень своєї відповідальності у висвітленні теми, яка стосується здоров’я українців та майбутнього нашої держави у цивілізованій спільноті.

ГО «Батьки за вакцинацію» звертається до журналістів, редакцій та керівників засобів масової інформації з наполегливим проханням не розповсюджувати інформацію антивакцинального змісту як таку, що загрожує національній безпеці Україні. Пам’ятайте, що обов’язок громадянина та соціальна відповідальність є набагато вищою цінністю, ніж рейтинги.

Наперед вдячний за розуміння та підтримку

 

Голова правління ГО «Батьки за вакцинацію»                                               Тимофій Бадіков

Вам також буде цікаво: