Головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій розповів про нову вакцину проти поліомієліту

Вже через чотири роки Україна відмовиться від оральної поліомієлітної вакцини і перейде повністю на ін’єкції. Про це в ефірі радіостанції 106 FM заявив головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

З 18 квітня більше 150 країн світу переходять на використання нової вакцини проти поліомієліту. Зміна стосується головним чином країн, що розвиваються. Нова версія вакцини більше не буде включати в себе ослаблений варіант 2-го типу вірусу поліомієліту, який був ліквідований у 1999 році.

Більш докладніше про нову вакцину в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

Що собою являє нова вакцина проти поліомієліту?

– Декілька років тому в плані ліквідації поліомієліту на планеті Земля, було заплановано на кінець квітня перехід з вакцини, яка захищає від трьох вірусів, до вакцини, яка захищає від двох вірусів. Таким чином ми будемо далі продовжувати боротися з першим і з третім типом. В Україні на сьогоднішній день вже зареєстрована одна вакцина французького виробника. І на підході реєстрація другої вакцини. Я сподіваюся, що великих проблем з її наявністю в поліклініках для вакцинації дітей не буде. Хоча, очікується перерва між тим, як ми припинимо використовувати цю тривалентну вакцину, як з’явиться ця бівалентна вакцина.

Тобто, українським мамам турбуватися не варто?

– Абсолютно. Увесь світ припиняє використовувати оральну вакцину, яка захищає від другого типу віруса. І кожна країна визначає для себе дату, коли вона вилучає вакцину, оформлює відповідні документи, що припиняє її використовувати. Україна для себе обрала дату 18 квітня. Тобто, з завтрашнього дня вона вже не використовується.

Інактивована вакцина більш безпечна?

– Не зовсім. Хоча обидві вакцини безпечні. Оральна поліомієлітна вакцина створює імунітет в кишечнику, і саме оральна поліомієлітна вакцина, це крапельки в рот, дозволила нам ліквідувати другий тип вірусу поліомієліту. Я думаю, що до 2020 року ми припинимо використовувати крапельки в рот взагалі. Тобто, оральну поліомієлітної вакцину. Якщо ж ми говоримо про інактивовану поліомієлітну вакцину, то вона не викликає ніяких ускладнень. Максимум – це почервоніння в місці ін’єкції або можлива загальна реакція у вигляді підвищення температури.

Якщо звертатися до статистики, скільки дітей на сьогодні хворіє на поліомієліт в Україні?

– Слава богу, жодної дитини не хворіє. Це відповідь на спалах, який був зареєстрований влітку 2015 року в Україні, в Закарпатті. У них були виявлені мутовані віруси, які відновили свою здатність вражати нервову систему. Слава богу, це не дикий вірус, який циркулює зараз, наприклад, в Афганістані або в Пакистані.

Як триває імунізація дітей в Україні від поліомієліту?

– До сьогоднішнього дня ми використовували оральну поліомієлітну вакцину, яка з 18 квітня припиняє використовуватися в тому вигляді, в якому вона існувала. Інактивовану вакцину ми використовували і будемо використовувати від трьох вірусів поліомієліту принаймні до 2020 року. Такі прогнози.

Попереду травневі свята. Чи варто хвилюватися мамам тих дітей, які не були вакциновані з тих чи інших причин?

– Травневі свята тут ні до чого. Тому що вірус поліомієліту переноситься людьми і перетинає тисячі кілометрів. Більшість людей, які мають цей вірус у кишечнику, не мають клінічний проявів. Вони не мають симптомів захворювання. Це і викликає занепокоєння, бо вірус вже з Закарпаття цілком міг потрапити в інші регіони. Переживати потрібно, коли дитина не вакцинована. Але у мене є хороша новина. На цьому тижні в Україну надійшло більше 200 тис. доз вакцини від кору, краснухи та «свинки». Тієї вакцини, яку ми вже використовуємо не перший рік. Вакцина від бельгійського виробника. І я сподіваюся, що найближчим часом вакцина буде вже в поліклініках. І батьки зможуть захистити своїх дітей від кору, краснухи та «свинки».

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь