Наскільки безпечні вакцини? Факти для батьків

Батьки хочуть прийняти краще рішення для захисту дитини. Тому важливо бути в курсі. Ваші питання дуже важливі, і ви заслуговуєте на достовірну інформацію для підтримки ваших рішень.

Чи безпечні вакцини?

Так. Вакцини безпечні. Зокрема, фахівці Американської академії педіатрії, Інституту медицини і Всесвітньої організації охорони здоров’я вважають, що вакцини є навіть більш безпечними, ніж вітаміни. Мільйони дітей і дорослих щороку безпечно імунізуються. Тисячі людей беруть участь в клінічних випробуваннях, щоб перевірити вакцину, перш ніж вона отримує ліцензію контролюючого органу. Після того, як вакцина ліцензована, Система звітності (VAERS) допомагає відслідковувати будь-який вплив на здоров’я, що відбувається години, дні, тижні або навіть місяці по тому. Будь-який користувач може повідомити про можливий побічний ефект, та його вивчають. Такий моніторинг дозволяє забезпечити безпеку вакцин.

безпека щеплень

Про які побічні ефекти я повинен знати?

Будь-які ліки можуть викликати реакцію у деяких людей. Найбільш поширені побічні ефекти від вакцин – припухлість або біль у місці ін’єкції та підвищення температури. Серйозні алергічні реакції дуже рідкісні, це відбувається приблизно у 1 людини з мільйона. Якщо ви стурбовані можливими побічними ефектами, ставте лікарю питання про те, чого очікувати. Якщо ви помітили незвичайні реакції у вашої дитини через декілька годин або днів після імунізації, зателефонуйте до лікаря за порадою.

Чи насправді захворювання “старих часів” досі існують?

Так. Кашлюк (коклюш) – все ще широко поширене захворювання. Так само, кір і поліомієліт, циркулюють в різних частинах світу. Достатньо одного неімунізованого мандрівника, щоб привезти додому хвороби з іншої країни. Якщо рівні імунізації падатимуть, рідкісних випадків захворювань може ставати більше, що наражає дітей на небезпеку.

Наприклад, кір все ще широко поширена в Європі, Африці і Азії і продовжує з’являтися в Каліфорнії. Захворювання може призвести до госпіталізації і смерті.

До того як була створена вакцина проти вітряної оспи, близько 4 млн. людей хворіли щороку; хвороба також вкладала близько 10600 американців в лікарні і викликала більше 100 смертей щорічно. Діти, що захворіли на вітрянку, можуть отримати серйозні інфекції шкіри або запалення легенів.

Як щодо нетрадиційної медицини?

Нетрадиційна медицина може бути корисною для деяких умов, але тільки вакцини забезпечують специфічний імунітет до хвороб.

Лише вакцини є науково доведеним способом захисту від коклюшу, кору, епідемічного паротиту та інших захворювань. Грудне вигодовування є дуже здоровим для вашої дитини, але грудне вигодовування саме по собі не може повністю захистити дітей від таких хвороб, як коклюш або кір. Крім того, антитіла, що передаються від матері до дитини під час вагітності, не діють протягом всього дитинства.

А як щодо “природного імунітету”?

Деякі люди думають, що краще перехворіти “природним” шляхом. Але це супроводжується великим ризиком розвитку ускладнень від захворювань, які можна попередити шляхом вакцинації (пневмонія, сліпота, пошкодження головного мозку і навіть смерть).

Вакцини викликають безпечну природну імунну відповідь, але не хворобу. Більшість вакцин більш ніж на 99% ефективні в запобіганні хвороби.

безпека щеплення

Наскільки безпечно для імунної системи дитини, отримувати багато щеплень у короткий термін?

Діти піддаються впливу сотні вірусів і бактерій під час звичної діяльності, наприклад, коли грають. Отримання вакцини не є додатковим тягарем навіть для немовлят. Отримання комбінованих вакцин, як, наприклад, КПК, або декількох щеплень під час одного візиту, безпечно. Сучасні вакцини більш чисті, так що навіть якщо діти отримують більше вакцин, вони отримують набагато менше «часток» мікробів в цілому (в порівнянні з їх батьками або бабусею і дідусем).

А як щодо дітей, які страждають на алергію або іншими захворюваннями?

Вакцини безпечні для дітей з більшістю видів алергії. Отримання щеплень може бути особливо важливо для дітей з певними проблемами зі здоров’ям, які можуть дуже тяжко хворіти, якщо інфікуються. Якщо у вашої дитини є алергія або будь-яке погіршення стану здоров’я, поговоріть з вашим лікарем. Лікар може сказати вам, якщо яке-небудь щеплення слід відкласти або уникати.

Чи шкідливі вакцини через їхні інгредієнти?

Ні. Хоча деякі інгредієнти вакцини звучать як чужорідні речовини, вони знайомі вашому організму. Ось факти:

Алюміній використовується в дуже невеликих кількостях, щоб стимулювати імунну відповідь організму, що робить щеплення більш ефективними. Алюміній також знаходиться природним чином в ґрунті, воді та повітрі. Протягом перших 6 місяців життя ваша дитина отримує більше алюмінію з грудного молока або суміші (10 -140 мг), ніж від усіх щеплень разом узятих! Алюміній не накопичується, і виводиться з організму протягом декількох тижнів.

Формальдегід іноді використовується для зберігання вакцин стерильними, але він також природним чином виробляється в організмі людини для нормального функціонування та для виробництва енергії. Насправді, дослідження показують, що новонароджені вагою від шести до восьми фунтів вже мають у 50-70 разів більше формальдегіду в організмі природним чином, ніж вони отримали б від однієї дози вакцини.

Тімеросал є ртутьвмісним консервантом, який більше не використовується в звичайних вакцинах, за винятком деяких форм вакцини проти грипу.

Хоча невідомо ніякої шкоди, яка б була викликана тімеросалом у вакцинах, в якості запобіжного заходу закон забороняє використовувати тімеросал-вмістні вакцини для вагітних жінок та дітей до 3-х років.

Чи небезпечний пропуск або затримка щеплень?

Через пропуск або затримку щеплень, передбачених Календарем щеплень, дитина постає перед небезпекою заразитися серйозними захворюваннями в ранньому віці, коли ці захворювання найбільш небезпечні. Рекомендований графік імунізації заснований на медичній науці.

Джерело: stoppolio.in.ua

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь