Уряд гальмує закупівлю поліовакцини – медичний експерт ЮНІСЕФ

Україна ризикує отримати новий спалах поліомієліту через затягування із закупівлею нових вакцин.

Кабінет міністрів гальмує закупівлю оральної вакцини від поліомієліту, – про це «Голосу Америки» заявила представниця ЮНІСЕФ в Україні Катерина Булавінова. Якщо проблему браку вакцин не розв’язати якомога швидше, Україна не лише опиниться перед новими ризиками хвороб, а й може понести фінансові втрати.

Медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова говорить: «Ми дуже сподіваємось, що зайде в Україну бівалентна вакцина від поліомієліту, тому що на даний момент жодної оральної поліомієлітної вакцини в країні, на жаль, немає. Ми щойно закінчили кампанію від поліо, і хотілося б не сходити з цього шляху і продовжувати вакцинувати від поліомієліту, як вимагається».

Єдина профілактика від поліомієліту, яка можлива нині в українських лікарнях, це імунізація неактивованою вакциною, каже представниця ЮНІІСЕФ. Утім це можливо лише для немовлят:

«Діти в Україні отримують у календарі щеплення дві дози неактивованої вакцини. Ця неактивована вакцина в Україні ще є. Це залишки тієї французької вакцини, яку ми закуповували за гроші канадського уряду».

За календарем імунізації, вакцинація дітей для профілактики від поліомієліту проводиться 6 разів дітям від 2 місяців до 14 років. Неактивовану вакцину застосовують лише у перших двох щепленнях. Активованої вакцини, для решти чотирьох щеплень в Україні немає.

вакцинація проти поліомієліту

«Після цього наші діти повинні отримувати оральну поліовакцину, котра запобігає розповсюдження поліовірусу, і котра виробляє імунітет в кишечнику, і котра в нашій ситуації у період спалаху дуже необхідна. Цієї вакцини в Україні наразі взагалі немає», – додає К.Булавінова.

За словами експерта, нову активовану оральну поліовакцину український уряд зареєстрував, два виробники вже погодилися її постачати через посередництво ЮНІСЕФ. Вся справа, каже Булавінова, за дозволом Кабінету міністрів:

«Ми готові її доставити, але ми чекаємо змін до постанови Кабінету міністрів, яка дозволить завезти цю вакцину в країну. Її немає вже досить довгий час. Був перехід на двовалентну вакцину 18 квітня цього року, і з тих пір вакцини в країні немає. Це досить довго, це недопустимий перебій».

Експерт звертає увагу, що не закуповуючи нові вакцини, уряд не лише наражає на ризик людей, а також несе фінансові втрати:

«Проблема в тому, що ми не є дуже сильним покупцем як країна. Вакцинний ринок дуже специфічний, у ньому не конкурують продавці, у ньому конкурують покупці. І якщо ви добрий покупець, у вас багаторічне планування, ви замовляєте вакцини за кілька років наперед, тоді ви отримуєте гарну ціну і своєчасне постачання. Україна довгий час проводила свої закупівлі дуже пізно. У нас щорічний бюджет не завжди з’являється вчасно. Тому, на жаль, вакцинний ринок не працює, купити нічого не можна за доброю ціною. Тому такі перебої».

ЮНІСЕФ виступає посередником між українським урядом та виробниками у питанні постачання вакцин. Єдині вакцини, яких вистачає в українських лікарнях, це вакцини проти кору, краснухи та паротиту.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь