Україні загрожують епідемії хвороб через відсутність вакцин

Україна опинилася на порозі небезпечних хвороб – туберкульозу, сказу, правцю, та нового спалаху поліомієліту через відсутність та дефіцит вакцин. Про це попереджують лікарі та медичні експерти. Вакцин немає по всій країні: ані в державних, ані в приватних клініках.

Нещодавно жінка померла від сказу на Рівненщині. Про це написали і у довідці про смерть. Інфекціоніст підтвердив діагноз. Вся родина контактувала з хворою. А препаратів для щеплення, яке б захистило людей, фактично немає.

Медики визнають: проблема є. Та це не вперше. І вже доводилось шукати необхідні ліки.
Про подібні випадки розповідає і головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій. Каже: проблема загальнонаціональна. Інколи просити життєво необхідні препарати доводилось навіть у колег з-за кордону. Якщо від сказу трохи вакцин в Києві ще є, то від туберкульозу, дифтерії та правця – немає. І це не повний список “дефіцитів”.

В Міністерстві охорони здоров’я просять не списувати всі гріхи на відомство. Кажуть: корінь зла – в складній процедурі реєстрації препаратів, які везуть з-за кордону. Хоча депутати підтримали кабмінівський закон про спрощену процедуру реєстрації імпортних ліків, і його Президент підписав. Тому вакцини будуть. Згодом.

Між тим, за словами ризикує отримати новий спалах поліомієліту через затягування із закупівлею поліовакцин, наголосила медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.
Всі вакцини і сироватки будуть завезені в нашу державу до кінця липня, – розповів в.о. міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський.

За даними МОЗ, в Україну вже завезли вакцини від кору, краснухи та паротиту. Цей комплекс відомий як КПК. Також комплексний препарат для профілактики правця, дифтерії – Пентаксим. Достатньо і препаратів для щеплення від гепатиту B. Чиновники обіцяють: регіони забезпечать в середині літа. Але такі обіцянки вже лунали. Частину вакцин обіцяли завезти ще в травні, але їх немає і досі.

Джерело

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь