Федір Лапій: Відповідальність за щеплення дитини має бути розподілена між державою, батьками та лікарями

Відповідальність за щеплення дитини має бути розподілена між державою, яка забезпечує вакциною, батьками, які вакцинують своїх дітей та лікарями, які правильно консультують своїх пацієнтів, – впевнений Федір Лапій , головний дитячий імунолог столиці.

Про це він заявив вчора під час прес-конференції, ініційованої ГО “Батьки за вакцинацію”.

«Батьки відповідають за дітей, вони дають згоду на вакцинацію. До досягнення 18-річчя дитини це їхнє право (на превеликий жаль) за дитину вирішувати її долю. Бо в даному випадку, коли дитина не захищена, вона наражається на загрозу хвороби, що може забрати життя. Тут якраз би потрібен був сектор відповідальності ювенальної юстиції. Подібні інциденти існують у світі. У Бельгії, якщо батьки відмовляються робити дитині щеплення, їх викликають до суду. Звичайно, ви можете мати будь-які переконання – релігійні чи інші світоглядні і відмовлятися від вакцинації. Але суспільство встановлює певні правила життя, лікування, відвідування колективів, коли ми говоримо про інфекції», – зазначив імунолог.

Другий сектор відповідальності, за словами Федора Лапія, це сектор відповідальності лікарів. Лікар повинен визначити протипоказання. На жаль, в Україні є значна міфологізація протипоказань, їх часто надають необґрунтовано і за гроші. Сектор відповідальності лікарів – якісно консультувати батьків.

«Третій сектор відповідальності – держава. Під державою я розумію не лише Міністерство охорони здоров’я, а органи влади, президента», – додав лікар. Він підкреслив, що лікарі вже близько трьох років говорять, що питання імунопрофілактики – це питання національної безпеки України.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь