Як проводиться вакцинація дітей з порушеним Календарем щеплень?

У зв’язку з нестачею вакцин спостерігається масове порушення графіку щеплень серед дітей. На щастя, вакцини поступово з’являються. Як будуть надолужувати пропущені щеплення? Якщо їх будуть робити одночасно чи майже одночасно, чи не буде це перевантаженням імунної системи дитини? З такими запитаннями ГО «Батьки за вакцинацію» звернулась до обласного позаштатного педіатра Житомирської області Оксани Лук’яненко.

«Немає абсолютно ніяких проблем із вакцинацією дітей з порушенням календаря щеплень», – пояснила лікар. «Наразі ми маємо рекомендації МОЗ у наказі 551, саме на випадок порушення календаря.

Щодо перевантаження імунітету, хочу Вас впевнити в тому, що наші діти щодня мають контакт з величезною кількістю бактерій, вірусів, грибів, токсинів, які в сумі навіть не можуть прирівнюватись до вакцинації одразу декількома вакцинами. Окрім того, чим активніше працює імунна система дітей, тим кращим буде набутий імунітет, який і захищає наших дітей впродовж життя».

Проведення профілактичних щеплень в Україні регламентовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.08.2014  № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні». Наказом затверджений Календар щеплень, яким встановлюється, зокрема, порядок вакцинації дітей з порушеним графіком.

Особливості вакцинації дітей з порушенням Календаря наведено в главі 2 II розділу цього документу.

Згідно з документом, при вирішенні питання про щеплення дітей з порушенням цього Календаря необхідно проводити вакцинацію з дотриманням мінімальних інтервалів.

Зокрема, не слід розпочинати серію вакцинації спочатку, якщо була пропущена доза, незалежно від того, скільки часу минуло. Необхідно ввести дози, яких не вистачає, за графіком з дотриманням мінімальних інтервалів. Мінімальні інтервали між дозами, з урахуванням виду вакцин та віку дитини містяться в спеціальних таблицях. Також є детальна інформація про особливості поєднання різних вакцин. Наприклад, щеплення вакциною БЦЖ не роблять в один день з іншими вакцинами. Інші профілактичні щеплення можуть бути зроблені з інтервалом не менше 1 місяця до або після щеплення вакциною БЦЖ (крім вакцинації проти гепатиту В).

Повний текст документу доступний за посиланням Календар профілактичних щеплень.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь