Вакцинація: розуміння ризику

Вакцини є одними з найбезпечніших медичних втручань, і переваги вакцинації значно переважують ризик побічних ефектів.

Коли ви думаєте, чи робити щеплення собі або вашій дитини, це природно переживати з приводу можливих побічних ефектів. Що вам потрібно зробити, це оцінити ризики та вигоди.

risk1

Фото: СтопПоліо

Більшість побічних ефектів від вакцинації є помірними і короткостроковими:

  • Часті побочні ефекти – це почервоніння або припухлість навколо місця ін’єкції, але це швидко проходить.
  • Діти молодшого віку або малята можуть бути трохи дратівливим або почуватися недобре, або мати невелику температуру. Це, як правило, минає протягом одного або двох днів.
  • У набагато більш рідкісних випадках деякі люди мають алергічну реакцію незабаром після вакцинації. Це, як правило, висип або свербіж на якійсь частині тіла, або по всьому тілу.
  • У дуже рідкісних випадках протягом декількох хвилин після вакцинації може виникнути сильна алергічна реакція. Це називається анафілактична реакція. Це може привести до труднощів з диханням і, в деяких випадках, до колапсу. Пам’ятайте, що анафілактичні реакції вкрай рідкісні (менше ніж один випадок на мільйон).

Вирішивши не вакцинувати свою дитину, Ви піддаєте її ризику підхопити цілий ряд потенційно серйозних, навіть зі смертельними наслідками, захворювань.

Мати щеплення набагато безпечніше, ніж їх не мати. Вони можуть бути ефективні не для 100% дітей, але вони є найкращим захистом від епідемій, які раніше вбивали або залишали інвалідами мільйони дітей і дорослих.

Вам також буде цікаво: