Без щеплень українські діти хворіють на недуги, давно забуті у цивілізованому світі, – Уляна Супрун

Відсутність щеплень порушує право українських дітей на здорове життя. Адже вони хворіють на недуги, про які вже давно забули в цивілізованому світі. Про це заявила в.о.Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, виступаючи в Києві 24 жовтня 2016 року на круглому столі з питань імунізації з нагоди Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом.

«Право українських дітей на здорове життя жорстоко порушується зараз в Україні, бо наші діти не є вакциновані. Наші діти хворіють на недуги, які вже давно забули в цивілізованих країнах світу. Наприклад, від 11 по 15 рік зареєстровано 15 випадків правцю серед дітей. В цьому році було вже 4 випадки в Україні. В минулому році був спалах поліомієліту. Це також у цивілізованій країні неприпустимо. Це є наша відповідальність як міністерства, як уряду, наша відповідальність як лікарів та як суспільства, щоб вакцинувати дітей та дорослих, які є в найвищому ризику», – сказала в.о. керівника МОЗ.

znimok-ekrana-2016-10-27-12-04-12

У.Супрун зазначила, що питання імунізації – це не лише питання здоров’я поодиноких дітей, а питання національної безпеки, безпеки всіх наших дітей і дорослих.

Вона нагадала, що завдяки підтримці уряду і допомозі міжнародних організацій поставки вакцин в Україну відновилися та навела невтішну статистику охоплення вакцинацією в Україні. Зокрема, починаючи з 2009 року, кожного року зменшувалася кількість вакцинованих дітей.

У 2015 році проти туберкульозу щеплено лише 11,5%, проти поліо – 39%, кашлюк, дифтерія, правець – менше 2%, гемофільна інфекція – 4%.

Вона закликала медичних працівників керуватися виключно доказовою медициною, правильно доносити інформацію про імунізації і розповідати про можливі реакції батькам або дорослим, що отримують щеплення. Зокрема, Міністерство охорони здоров’я через сайт та розсилки в регіони передало інформацію щодо показників нормальних реакцій, щоб батьки та медичні представники точно знали, через що треба хвилюватися, які є реакції на введення щеплення є нормальними (докладніше в матеріалі До та після вакцинації. Що варто знати батькам).

Уляна Супрун переконана, що ми будемо бачити як хворіють діти, якщо не будемо вакцинувати всіх дітей за правилами ВООЗ та діючого в Україні Календаря профілактичних щеплень.

«Досягнення рівня вакцинації, рекомендованого ВООЗ має стати нашим пріоритетом – це 90%. Ми зараз маємо менше 50%. Вакцини вже поставлені, вже готові вакцинувати. Ми мусимо також наздогнати вакцинацію тих дітей, які не були вакциновані за останні 6 років. Ми як міністерство будемо працювати над тим, щоб мати достовірну статистику, щоб правильно закуповувати потрібні вакцини».

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь