Україні загрожує епідемія кору, – ВООЗ

Україні слід готуватися до епідемії кору наступного року, якщо не налагодиться процес вакцинації дітей згідно Календаря профілактичних щеплень. Такий невтішний прогноз Всесвітньої організації охорони здоров’я оприлюднила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун в ефірі Ukrainian Media Network.

За офіційними даними МОЗ, лише 30% українських дітей щеплені проти кору (станом на серпень 2016р.). Уляна Супрун підкреслила, що Україна зараз має найнижчий рівень вакцинації у світі, включаючи Африканські країни.

В.о. міністра додала, що зараз проблем з вакцинами немає: «Ми через державні закупівлі привезли в Україну хороші, якісні вакцини від ЮНІСЕФ та ПРООН».

Нещодавно про вірогідність спалаху кору в Україні заявив британський професор Девід Солсбері, голова Європейського регіонального сертифікаційного комітету з ерадикації поліомієліту, виступаючи в Києві 24 жовтня 2016 року на круглому столі з питань імунізації.

«Якщо у вас є тільки 50% охоплення вакцинацією, кожні 2 роки у вас є повна когорта новонароджених дітей, які невакциновані. Вони переходять на наступний рік, потім на наступний рік. І раз на 4 роки у вас є дві когорти невакцинованих новонароджених дітей. Якщо ви плануєте, щоб в майбутньому ці діти були провакциновані, то слід замислитись над тим, як придбати достатньо вакцин для тих, хто не був вакцинований. І що зробити, щоб відшукати цих дітей і зробити так, щоб вони провакцинувалися. Якщо вони не провакцинуються, то ті обставини, які призвели до спалаху поліо, знову себе проявлять. Можливо це буде не поліомієліт, а спалах іншої хвороби, наприклад, корі. Якщо таке станеться, то діти почнуть вмирати. У своїх планах на майбутнє щодо закупівель ви маєте враховувати ці момент  – як забезпечити обсяг вакцин з урахуванням невакцинованих дітей», – сказав Девід Солсбері.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь