МОЗ України закликає при перших симптомах ГРВІ або грипу звертатись до лікаря.

14 грудня Міністерство охорони здоров’я України провело в Українському кризовому медіа центрі брифінг, присвячений епідемічній ситуації захворюваності на грип та ГРВІ.

Заступник Міністра доктор Олександр Лінчевський нагадав, що ми будуємо нову країну, де медицина є доказово обґрунтованою. “Кожне захворювання українця буде лікуватися так само, як європейця чи американця. Лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій має спиратися на докази та наявні найкращі світові наукові досягнення” – зазначив лікар.

Як і раніше, вакцинація залишається єдиним найдієвішим засобом захисту від вірусу грипу. Вакцини від нього в 2016-2017 роках за рекомендаціями ВООЗ повинні включати в себе наступні штами:

  • А / Каліфорнія / 7/2009 (H1N1) pdm09-подібний вірус
  • А / Гонг-Конг / 4801/2014 (H3N2)-подібний вірус
  • Б / Брисбен / 60/2008-подібний вірус.

За оперативною інформацією, у період з 5 по 11 грудня рівень захворюваності на грип та ГРВІ перевищив епідемічні пороги в столиці та одинадцяти областях. В той час, як минулого тижня ці цифри були майже на 31 відсоток нижчими, повідомляє завідувачка ДП “Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ України” Тетяна Дихановська. З 5 до 11 грудня поточного року на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) захворіли 300 411 осіб, 67% з яких – діти. Фахівці передбачають, що, незважаючи на превентивні заходи в школах, захворюваність на грип досягне піку наприкінці лютого.

Тетяна Дихановська

Головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка зосередив увагу на практичних аспектах профілактики та терапії ГРВІ. Він ще раз підкреслив, що ні в якому разі не можна займатися самолікуванням, натомість необхідно якнайшвидше обов’язково звертатися до лікаря. Міністерство вже розіслало інформаційний лист до структурних підрозділів щодо традиційних підходів лікування, які за даними сучасної медицини є неефективними та не мають застосовуватися при лікуванні не ускладнених ГРВІ у дітей.

За інформацією МОЗ

Вам також буде цікаво: