Український тиждень імунізації – 2017

24-30 квітня 2017 року в Україні проводиться Український тиждень імунізації. Цей захід має стати щорічним та відбуватиметься одночасно з Всесвітнім та Європейським тижнями імунізації.

Головна мета ініціативи «Український тиждень імунізації» – інформувати населення про вакцинацію як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важливу умову збереження національної безпеки країни.

Вакцинація вважається одним з найбільших досягнень медицини, яке щорічно дає можливість попередити 3 мільйони смертей і 750 тис. випадків дитячої інвалідізації. На даний час за допомогою вакцин людство здатне попередити 30 інфекційних захворювань. Імунізація визнана одним з найефективніших заходів запобігання захворюванням.

На жаль, рівень вакцинації дітей в України за даними 2016 року далекий від рекомендованого ВООЗ 95%. Україна має найнижчі показники охоплення щепленнями серед усіх європейських країн та одні з найнижчих в світі, свідчить офіційна статистика МОЗ України, ВООЗ та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Зокрема, станом на кінець грудня 2016 року, охоплення щепленнями дітей у віці до 1 року складає*:

  • БЦЖ – 72,3%
  • Проти поліомієліту – 60,8%
  • Проти кашлюку, дифтерії та правця – 21,0%
  • Проти кору, паротиту та краснухи – 45,5%
  • Проти гепатиту В – 28,8%
  • Проти Хіб-інфекції – 51,6%

*За даними електронно-статистичної форми «Укрвак». Інформація надана МОЗ України у відповідь на запит ГО “Батьки за вакцинацію”

Низьке охоплення вакцинацією в Україні призводить до високих ризиків поширення інфекційних захворювань та створює критичну загрозу для загального стану здоров’я населення країни.

Українське суспільство потребує більшої обізнаності щодо проблематики вакцинації. Лише спільними зусиллями громадськості, медиків та представників влади, які визнають цю проблему, Україна може досягти змін на краще.

Ініціатор проведення Українського тижня імунізації – ГО «Батьки за вакцинацію». Партнери ініціативи: Ротарі в Україні, Всесвітня організація охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я України, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ГО «Українська Академія Педіатрії», сервіс пошуку лікаря Doc.ua, сервіс likarni.com, ГО «Просвіта», проект «Зростай малюк», ГО «Інфекційний контроль в Україні».

Український тиждень імунізації – 2017 відкрився 24 квітня з флешмобу «Ранкова зарядка» на Троїцькій площі біля НСК «Олімпійський» в Києві.

Після флешмобу в НСК «Олімпійський» відбулася зустріч для батьків з відомим лікарем Євгеном Комаровським, яка завершилася відкритою прес-конференцією за участю представників ВООЗ та МОЗ, лікарів, громадських діячів, батьків та журналістів.

В рамках Українського тижня та протягом травня в багатьох містах країни відбулися тематичні заходи та флешмоби, присвячені Українському тижню імунізації.


Facebook-сторінка Український тиждень імунізації

#immunizeEurope  #immunizeUkraine #VaccinesWork

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь