Як природний імунітет програє набутому внаслідок щеплення?

Якщо назвати одне твердження, в якому впевнені противники щеплень, це буде те, що природний імунітет кращий, ніж вакцино-асоційований. Вони помиляються. Стверджувати таке так само безглуздо, як стверджувати, що пройти з Києва до Барселони краще, ніж долетіти. Так, якщо ви крокуєте, ви можете бути впевнені, що ви не потрапите в авіакатастрофу, однак є дуже висока вірогідність, що ви так ніколи і не дістанетесь Барселони. Що ж не так з природним імунітетом?

Завітайте на будь-який цвинтар довакцинальної епохи; він повен померлими саме через те, що природний імунітет не зміг їх врятувати. Тут лежать діти і люди, що загинули від грипу, дифтерії, кору, правця, кашлюку. Але крім них – тисячі людей просто, наприклад, злегка поранились, відбулося зараження, і, за відсутності антибіотиків, інфекція продовжувала безперешкодно поширюватися, доки не потрапляла в кров (сепсис) і не вбивала бідолаху. Природний імунітет не рятував.

Згадаймо пандемію чуми зі Східного Китаю, що прокотилася Азією, Європою та частиною Африки у середині XIV сторіччя, відому як Чорна Смерть. Практично двоє з трьох людей загинули, тому що природний імунітет не міг врятувати їх.

Згадаймо основні причини смерті в США на 1900 рік. Пневмонія та грип очолювали перелік, друге місце посідав туберкульоз, з яким в Україні ситуація досі жахлива, діарея та ентерит були на третьому. Десяте місце займала дифтерія. Сьогодні пневмонія и туберкульоз успішно виліковуються антибіотиками, в той час як грип, дитячий пронос и дифтерія – запобігаються за допомогу вакцин.

Становище дітей було ще більш плачевним. Тривалість життя у 1888 році становила менше 50 років, дитяча смертність наближалася до 200 смертей на 1000 пологів, а неонатальна смертність становила близько 50 смертей на 1000 пологів. Рівень дитячої смертності в 1880 році в Нью-Йорку, особливо густонаселених міських районах, перевищував 288 випадків на 1000 живо-народжених немовлят, і, в першу чергу, був пов’язаний з тими чи іншими інфекційними процесами. Інфекційні захворювання, такі як діарея, дифтерія, скарлатина і туберкульоз, переважають в якості основних причин захворюваності і смертності серед дітей.

Однак заждіть – заперечите ви: невже на зниження смертності від інфекційних хвороб не вплинуло розповсюдження елементарних санітарно-профілактичних заходів? Звісно, це так, але цей факт є лише черговим свідченням того, що природного імунітету – недостатньо; тобто, в першу чергу, запобігання контакту з джерелом зараження — а НЕ натуральний імунітет — стало найкращим способом зберегти життя.

Чому ж захист, який дає щеплення, настільки кращий за природний? З тієї самої причини, з якої долетіти літаком до Барселони краще, ніж пройти на своїх двох: це швидше, безпечніше, та зручніше.

Ключовою перевагою є швидкість. Особи, які отримали щеплення, виробляють імунну відповідь набагато швидше, ніж ті, хто змушений чекати, доки виробиться природний імунітет. Ми не народжуємось з природним імунітетом, наш організм продукує антитіла у відповідь на загрозу. Наприклад, при народженні дитина не має антитіл до вірусу вітрянки (вітряної віспи). Однак, при контакті з вірусом вітряної віспи, ми можемо “навчитися” виробляти антитіла до неї. Це потребує певного часу, однак поступово ми здатні виробити достатньо антитіл, щоб дати хворобі ефективну відсіч.

На жаль, ми не завжди отримуємо час, який нам потрібен. Проти тої самої  вітрянки антитіла виробляються, але багато людей будуть перевантажені і вбиті вірусом задовго до формування їх достатньої для відсічі кількості. Ті, хто виграв змагання, спромігшись виробити достатню кількість антитіл, щоб вижити, тепер захищені на решту життя. Це тому, що імунна система зберігає здатність до вироблення специфічних антитіл проти вірусу вітряної віспи. У той час як при першому контакті формування відповіді займе кілька днів, зустрівшись з вірусом  вдруге, організм відреагує стрімким і масованим виробництвом антитіл, як правило, остаточно захищаючи людину від хвороби.

Отже, щоб спрацював природний імунітет, ви повинні заразитися, і можете померти раніше, ніж станете в змозі виробити достатню кількість антитіл для захисту. Що, як можна навчитися виробляти захисні антитіла, фактично, не захворівши? Це і є теорія, що лежить в основі вакцинації.

Щоб створити антитіла до вірусу (чи бактерії), організм повинен з ними “зустрітись”. Іншими словами, потрібен безпосередній контакт з вірусом, однак вірус не обов’язково повинен бути функціональним, та навіть не обов’язково – цільним. Вірус може бути інактивованим (живий ослабленим) або взагалі вбитим, при цьому і надалі успішно виробляти імунну відповідь. Він також може бути розбитий на складові частини, і ці частини так само успішно продукуватимуть імунну відповідь. Відповідно, будь який повторний контакт вже із живим вірусом (через контакт із хворими) буде зустріто стрімким і масованим формуванням антитіл, яке захистить щеплену особу. Вакцина –це ні що інше, як інактивована або мертва форма вірусу, яка дозволяє навчитися виробляти антитіла, не захворівши в процесі.

Імунітет, отриманий внаслідок щеплення, не завжди бездоганний. Небезпечна частина вірусу може бути саме тією частиною, яка викликає найпотужнішу імунну відповідь. Знешкодження вірусу шляхом його інактивації, вбивання або розщеплення, може видаляти цю частину, отже імунна відповідь на менш небезпечні частини вірусу може бути слабшою. Отже, зараження справді здатне формувати кращу імунну відповідь, ніж щеплення… але ТІЛЬКИ якщо ви переживете хворобу.

Природний імунітет так само ефективний, як піша мандрівка через всю Європу. Теоретично, кожен може пройти континент, але в дійсності, більшість людей не може цього зробити. Теоретично, природний імунітет може захистити людину від інфекційних захворювань, але в дійсності це не працює. Звичайно, вакцинація передбачає ризики так само, як подорож літаком, але ці ризики крихітні, тоді як вигоди – величезні.

Природний імунітет дуже важливий, та вельми недосконалий. Вакцино-асоційований імунітет значно кращий. Як і в прикладі з порівнянням пішої прогулянки з перельотом, пункт призначення один і той самий (бути захищеним і живим), однак у вас значно більше шансів дістатися туди взагалі, і, це відбудеться не порівнянно швидше.

Джерело

Вам також буде цікаво: