ЧИ ПОТРІБНА ДІТЯМ ВАКЦИНАЦІЯ ВІД ГЕПАТИТУ В?

Основна інформація про гепатит В:

  • Гепатит В — це небезпечна для життя інфекція печінки, яку викликає вірус гепатиту В. Його можливі наслідки – хронічна хвороба печінки та ризик смерті від цирозу печінки та раку печінки.
  • Вірус передається при контакті с кров’ю або іншими рідинами організму інфікованої людини.
  • Від наслідків гепатиту В щорічно помирає близько 600 000 людей.
  • Гепатит В є одним з основних професійних факторів ризику для медичних працівників.
  • Вірус гепатиту В може жити поза організму щонайменше 7 днів та викликати інфекцію, потрапляючи в організм людини, не захищеної вакциною.
  • Захворюванню на гепатит В можна запобігти за допомогою доступної, безпечної та ефективної вакцини. Вакцинація проти гепатиту С проводиться з 1982 року. Щеплення ефективно попереджує інфекцію та її хронічні наслідки в 95% та є першою вакциною проти одного з основних видів раку.
  • Інкубаційний період вирусу гепатиту В продовжується, в середньому, 75 днів, але може продовжуватися й від 30 до 180 днів. Вірус може бути виявленим через 30-60 днів після інфікування та залишатися в організмі протягом різних часових періодів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що повинні знати батьки до і після вакцинації? (Інфографіка)

Гепатит В може передатися:

– від інфікованої матері дитині,

– статевим шляхом під час незахищеного статевого акту,

– зі слиною через поцілунок, зубну щітку (при активній формі захворювання вірус гепатиту B може міститися у слині у достатній кількості для зараження),

– менструальними, вагінальними виділеннями і сім’яною рідиною,

– у результаті повторного використання шприців і голок в медичних установах чи серед користувачів ін’єкційних наркотиків.

Крім того, інфікування може статися під час медичних процедур, нанесення татуювань або використання лез для гоління або подібних предметів, заражених інфікованою кров’ю.

При звичайних побутових контактах – рукостисканні, обіймах, розмові, користуванні спільним посудом тощо з інфікованою людиною – вірус гепатиту B не передається.

Чи існує ризик зараження гепатитом В у новонародженого?

Вичерпну відповідь на це питання дав найпопулярніший лікар України Євген Комаровський :

«Обурення стосовно необхідності (робити щеплення від гепатиту) ВСІМ доречні лише до певного моменту. Особливо вони доречні тоді, коли дитина здорова, їй не роблять уколи, не лікують зуби і нічого у вену не капають. Боронь Боже, не подумайте, що я хочу наврочити… Але неможливо прожити життя і жодного разу серйозно не захворіти – на рівні стаціонару, з крапельницями та уколами. И навіть якщо тато – лікар, який до дитинки нікого без одноразового шприцу не підпустить, хто дасть гарантію, що все буде гаразд, коли тата поруч не буде – коли швидка забере з дитячого садку, коли двері зачинено – в операційній, в палаті інтенсивної терапії та ін. Будемо сподіватися, що нас мине ця лиха доля. Але саме в нашій країні, де “все одноразове” – лише теорія, де контингент донорів та якість дослідження препаратів не завжди на вищому рівні, де препарати крові, наприклад, інтерферон та гамма-глобуліни, назначаються частіше, ніж хотілося б… так ось,  у нас щепити ВСІХ от гепатиту В потрібно!»

Важливо також зазначити, що хронічні інфекції розвиваються у 80%-90% дітей грудного віку, інфікованих гепатитом В протягом першого року життя, і у 30%-50% дітей, інфікованих гепатитом В до досягнення 6 років.

Вакцинація дітей від гепатиту В включена до національного Календаря щеплень і проводиться в державних медичних закладах безкоштовно. Наразі для профілактики цього захворювання в усіх регіонах доступна вакцина ЕУВАКС В (виробник: ЕлДжі Лайф Сайенсіс Лтд., Корея).

Джерела: Доктор Комаровский, ВООЗ, МОЗ України

Вам також буде цікаво: