Вакцинація від грипу може попередити серцевий напад та інсульт

Грип – це надзвичайно заразне респіраторне вірусне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Симптомами захворювання є висока температура, нежить, кашель, біль у горлі, головний та м’язовий біль. У деяких пацієнтів, особливо, у дітей, спостерігається блювання та діарея. Грип страшний своїми ускладненнями: за даними американського Центру контролю та профілактики хвороб (CDC), щороку від них помирає близько 49 000 людей.

Отримати ускладнення від грипу може кожен, проте пацієнти з серцево-судинними захворюваннями мають набагато більше шансів на це. У таких хворих ускладнення грипу можуть призвести до дихальної недостатності, пневмонії, серцевого нападу та/чи інсульту, а також значно погіршити стан хворих на діабет чи астму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому в першу чергу потрібна вакцинація проти грипу?

Дослідження, надруковане у медичному журналі JAMA, свідчить про те, що вакцинація від грипу зменшує ризик серцевого нападу, інсульту, серцевої недостатності та інших серйозних проблем із серцем – включаючи і смерть внаслідок цих проблем – принаймні на третину.  Причиною такого серйозного впливу грипу на серцево-судинну систему  – хоча це на даний момент не доведено – може бути той факт, що грип збільшує ризик формування тромбів у судинах та/чи те, що вірус грипу може провокувати запальні зміни судин, що призводить до серцевих нападів.

Найкращий спосіб попередити грип – вакцинація. Особливо це актуально для груп ризику: дітей, вагітних, медичних працівників, осіб, що страждають на хронічні  захворювання (діабет, астма, серцево-судинні захворювання та ін.), літніх людей. Зробити щеплення від грипу ще не пізно – пік захворюваності прогнозується на січень-лютий 2018 року. Імунітет після щеплення формується через 2-3 тижні після ін’єкції.

Джерело

Вам також буде цікаво: