Чи потрібно дорослим вакцинуватися від кору?

Це одне з найпоширеніших запитань, які ми отримуємо у звязку зі спалахом кору в Україні. Медики висловлюють різні думки. Яке ж рішення прийняти дорослому в даній ситуації?

Звернемося до рекомедацій найавторитетнішої в світі організації з питань охорони здоровя – Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Згідно з ними, для захисту від кору людині необхідні 2 дози вакцини проти цієї хвороби. Після їх отримання жодні бустерні дози вакцини не потрібні. Згідно з українським Календарем щеплень вакцинація від кору проводиться дітям у віці 12 місяців та 6 років. При порушенні календаря починати вакцинацію спочатку не потрібно – треба просто надолужити пропущені дози.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спалах кору в Україні: кому потрібно щеплення

Таким чином дорослому не потрібна вакцинація від кору, якщо він вже отримав необхідні дві дози вакцини (чи хворів на кір). Якщо ж в дитинстві він був щеплений лише один раз, друге щеплення зробити можна. В  колишньому СРСР дітей щеплювали від кору  у віці 15-18 місяців до 1986 року, а після 1986 року – у віці 12 місяців. Ревакцинація  трьохкомпонентною вакциною КПК (кір-паротит-краснуха) проводиться в Україні з 1997 року.

Для щеплення дорослих можна використовувати як моновакцину від кору, так і трьохкомпонентну вакцину від кору, паротиту та краснухи (КПК). Якщо Ви вже хворіли на краснуху чи паротит, щеплюватись вакциною КПК від кору також можна. Важливо зауважити, що вакциною КПК не можна вакцинувати вагітних жінок – щеплення в такому разі можна зробити лише після пологів. Всім іншим жінкам після вакцинації КПК-вакциною слід утримуватись від вагітності протягом 3 місяців.

Оскільки вакцинація дорослих від кору не передбачена національним Календарем щеплень, в даному випадку вони самі мають потурбуватися про захист свого здоров’я. Вакцину можна придбати в аптеці і зробити щеплення у поліклініці за направленням сімейного лікаря (крім того, в деяких дитячих поліклініках дозволяється щеплення батьків разом з дітьми). Інший варіант – записатися на вакцинацію до будь-якого приватного медичного закладу, де наявна потрібна вакцина. Рішення про можливість вакцинації приймає лікар післі огляду пацієнта у день запланованого щеплення.

Джерело

Вам також буде цікаво: