Щеплені діти – здорова нація! Трудові будні агентів з вакцинації ГО “Батьки за вакцинацію

Агенти змін з вакцинації ГО «Батьки за вакцинацію» продовжують свою щоденну роботу задля добробуту та здоров’я маленьких українців, про що ми з радістю розповідаємо вам в наших публікаціях. Сьогодні ми ведемо репортаж з кабінету профілактичних щеплень Львівської клінічної лікарні на залізничному транспорті (ЛКЛ ЗТ).

 

Кабінет обслуговує близько 3 тис маленьких пацієнтів на рік. Впродовж року проводиться в середньому 2420 профілактичних щеплень. «Відмови складають 3,5%. Порівнявши статистичні дані за останніх 2 роки, можна сказати, що ситуація з «відмовниками покращилася» – на 15% зменшилася кількість відмов від щеплень в порівнянні з попереднім роком», –  зазначає лікар-епідеміолог ЛКЛ ЗТ, агент змін з вакцинації Валентина Косоловська. Важливо зазначити, що самі медичні працівники кабінету щеплень вакциновані згідно віку (ревакцинація АДП-м згідно календаря), їхні діти також вакциновані.

 

В кабінеті профілактичних щеплень в наявності холодильник, призначений тільки для зберігання вакцин – полички промарковані для окремих видів вакцин, для контролю температури в холодильнику є сертифікований і повірений термометр (повірка проводиться щорічно), ведеться щоденний двохразовий контроль температури (дані відмічаються в температурному листку). При відсутності окремих вакцинних препаратів, батьки закупляють їх за власні кошти. Відбувається це таким чином: педіатр призначає щеплення відповідною вакциною. Батьки дізнаються, в якій із аптек міста наявна необхідна вакцина для щеплення їхньої дитини. Медичні працівники кабінету щеплень пояснюють батькам умови закупівлі вакцини – взяти виписаний педіатром рецепт та обов’язково контейнер з холодовими елементами (в аптеках міста провізори не продадуть вакцину при відсутності контейнера). Потім приходять в кабінет щеплень, де медична сестра готує сумку-контейнер з холодовими елементами для дотримання вимог «холодового ланцюга» та віддає її батькам. Після закупівлі вакцини, батьки приносять її в кабінет щеплень (час доставки вакцини з аптеки до кабінету щеплень не перевищує 1 години – лікарня розташована в центрі міста з хорошим транспортним сполученням, в місті є чітко визначені аптеки які мають дозвіл на отримання та зберігання вакцинних препаратів). Наявність чеку та супровідних документів на вакцину обов’язкова.

 

Окремо зазначимо, що дуже радує позиція персоналу стосовно комунікації з батьками. «З кожним батьком чи мамою, які звернулися в кабінет щеплень, – особливо з тими які вагаються робити чи не робити щеплення,  – медичні працівники проводять бесіди щодо важливості та необхідності проведення щеплень від імунокерованих інфекцій, роз’яснюють до яких наслідків може привести їхня відмова від щеплення. Після отримання інформаційних матеріалів від ГО «Батьки за вакцинацію» активно роздають їх батькам, які прийшли з дітьми. До кожної розмальовки ми додаємо маленький календар щеплень і пояснюємо батькам, що вони самі можуть слідкувати за щепленнями для своїх дітей. Хочу додати, що батьки дуже зацікавилися такими книжечками і охоче їх беруть почитати», – розповідає Валентина Косоловська.

 

ГО «Батьки за вакцинацію» щиро дякує медичним працівникам лікарні за співпрацю та вагомий внесок у нашу спільну справу – захист здоров’я наших дітей від імунокерованих інфекцій.  Щеплені діти – здорова нація!

Вам також буде цікаво: