Серед дорослих зараз є чимало людей, які не мають імунітету проти кору – головний імунолог Києва Федір Лапій

Ситуація з кором в Україні залишається тривожною. Не встигли українці оговтатися після смерті двох маленьких дітей від цієї небезпечної хвороби, як медики почали повідомляти про летальні випадки у дорослих. Про те, чому це могло статися, як дорослим захистити себе від недуги, про ефективність вакцинації від кору та можливість подальшого зростання захворюваності на кір ми запитали Федора Лапія – головного дитячого імунолога Києва, доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії ім. П. Л. Шупика,  експерта МОЗ України за напрямком «Інфекційні хвороби», члена Правління ГО «Батьки за вакцинацію».

Нещодавно від кору в Одесі померла жінка – медичний працівник. Прокоментуйте, будь ласка, чому це могло статися, адже дорослі, зазвичай, щеплені від кору в дитинстві? І як діяти дорослим у даній ситуації, щоб захиститись від цієї хвороби? Кому з дорослих  в першу чергу потрібно додаткове щеплення?

Серед дорослих зараз є чимало людей, які не мають імунітету проти кору. Це пов’язано с декількома причинами. По-перше, не всі перехворіли на кір в дитинстві, а в СРСР, як правило, проводили одноразове щеплення вакциною, яка вироблялася в Радянському Союзі і мала не таку високу ефективність, як сучасні вакцини, тим більше, що ми зараз використовуємо дводозову схему вакцинації. Багато молодих людей мали бути вакциновані у 2008 році в рамках додаткової вакцинації проти кору та краснухи – тоді планувалося охопити людей від 16 до 29 років. Зараз минуло вже 9 років, і якщо найстаршому з потенційних вакцинованих на той момент було 29, то на даний момент був би сформований прошарок дорослих, захищених від кору. На жаль, зусиллями політиків кампанію з вакцинації було зірвано.

Якщо говорити про сьогоднішню ситуацію, то саме медики, як і вчителі, знаходяться в групі ризику. Чому? Бо переважно хворіють діти – більше 50% хворих на кір на сьогоднішній день – діти від 1 до 9 років. З ними контактують педагоги і, звичайно, медичні працівники – як лікарі, так і середній медичний персонал. Недавно Оперативним штабом МОЗ України було прийнято рішення використовувати вакцину, закуплену за державний бюджет для вакцинації дітей, також і для вакцинації дорослих з груп ризику. Чи мають бути окремі рекомендації для профілактики кору серед дорослих? Справа в тому, що в світі нічого нового не придумали і за останні роки в стандартних рекомендаціях не відбулося ніяких істотних змін. Ці стандартні рекомендації передбачають як екстрену, так і планову вакцинацію. Щодо планової вакцинації якраз і було рішення Оперативного штабу МОЗ – дозволити використання закупленої за державний бюджет вакцини КПК для вакцинації дорослих з груп ризику. Зараз вирішуються процесуальні питання, щоб це можна було зробити в рамках законодавства України. Другий момент, про який повинні знати лікарі, хоча ця інформація не є новою або іноваційною: у випадку, коли вакцина недоступна, а ви мали контакт з хворим на кір і щодо вас є всі підстави вважати, що ви не маєте імунітету до кору, то використовується імуноглобулін, який є в Україні. Це не є протикоровий імуноглобулін, тобто це не є специфічний імуноглобулін до вірусу кору – бо часом медики питають, де взяти такий препарат, – це звічайний, нормальний, людський 10%-вий імуноглобулін, який має антитіла до вірусу кору. І у разі відсутності або недоступності вакцини проти кору, протипоказань до вакцинації контактних, які не мають імунітету, або якщо є підстави вважати, що імунітет проти кору у контактного відсутній, внутрішньом’язево вводиться імуноглобулін. Та сама рекомендація стосується дітей до 1 року, які ще не можуть бути щеплені, та старших дітей, що мають протипокази до вакцинації. На превеликий жаль, багато медиків цією рекомендацією нехтують. Тому я не виключаю, що, можливо, в Одесі була подібна ситуація.

 

З якого віку можна рекомендувати дорослим додаткову вакцинацію проти кору?

В Україні існують рекомендації щодо вакцинації за епідпоказами в окремому розділі Календаря щеплень. Там є рекомендація пройти додаткову вакцинацію особам до 30 років у випадку спалаху кору. Але це достатньо застарілі рекомендації, які були актуальні років 10 тому, якщо не більше. Чому так? Тому що в 70-ті роки вірус кору був достатньо поширений: багато людей набувало імунітет в результаті хвороби, багато було вже на той момент вакциновано. І 10 років тому люди, старші 30 років, зазвичай, вже мали імунітет – серед них імунний прошарок був досить непоганий. Зараз нам потрібно переглянути рекомендації, щоб охопити за епідпоказами прошарок не лише до 30 років, а й після 30 років, щоб люди, які не хворіли в 2012 році, в 2006 році, в 2001 році  – це роки, коли був підйом захворюваності на кір – теж отримали захист від кору.

Можна сказати, що серед вікової групи 45+ імунний прошарок зазвичай досить непоганий, бо кір був досить таки поширений в 70-ті роки: багато людей набули імунітету шляхом вакцинації і, звичайно, були такі люди, що набули імунітет шляхом хвороби. Але ті, хто народився в 80-х роках, в 90-х роках – зважаючи на перебої у поставках вакцин, на ситуацію в останні роки, коли фактично вже 10 років рівень охоплення вакцинацією є дуже-дуже низьким не лише проти кору, а й проти багатьох інших інфекційних захворювань – можуть бути недостатньо захищеними.

Тобто дорослим щонайменше до 45 років можна рекомендувати  зробити додаткову дозу вакцини КПК, навіть якщо вони отримали щеплення від кору в дитинстві вакциною радянського виробництва?

Ефективність вакцинації може знижуватися через порушення техніки вакцинації – порушення так званого холодового ланцюгу  або  процесу безпосереднього введення вакцини. Справа в тому, що вакцина від кору є достатньо світлочутливою. Вона чутлива до кімнатних температур і у випадку порушення техніки вакцинації втрачає свою здатність формувати імунітет. Якщо ми говоримо про тих осіб, які мають на сьогоднішній день 30, 35, 40, 45 років, їх імунітет міг сформуватися менш оптимально. Крім того, важливо розуміти, що немає вакцин, які  ефективні на 100 % . Вакцина проти кору є дуже високоефективною – ефективність 2-х доз на сьогоднішній день більше 98% – і ті 2%, які не відповіли на вакцинацію 2-ма дозами, мають бути захищені за рахунок вакцинованих – інших людей, які відповіли на вакцинацію. Тому я не можу сказати, що навіть 2 дози, які отримані, наприклад, 20 років тому, захищають людину на 100% – люди мали б бути захищені за рахунок колективного імунітету, але в останні роки колективний імунітет у нас дуже-дуже страждає через низькі рівні охоплення вакцинацією дітей.

Дорослим можна було б перевірити наявність антитіл до вірусу кору, але, зважаючи на недоступність такої лабораторної діагностики наявності імунітету до кору, цілком раціонально рекомендувати додаткову вакцинацію для того, щоб перестрахуватися і мати імунітет, що буде набутий шляхом третьої дози. Однак зауважу, що в даному випадку висловлюю свою приватну точку зору, а не точку зору МОЗ, бо офіційні рекомендації щодо додаткової вакцинації дорослих, про які ми говорили раніше, ще не проголосовані й не закріплені юридично.

 

З вашого дозволу поговоримо трохи й про дітей. Згідно українського календаря щеплень діти отримують 2 дози вакцини КПК – в 1 рік та в 6 років. Багатьох матусь турбує питання, чи можна робити друге щеплення раніше, не чекаючи 6 років, зважаючи на сьогоднішню ситуацію?

Одна доза КПК високоефективна і дає близько 95% гарантії захисту. В середньому лише 5% дітей не відповідають на першу дозу, і тут можна керуватися рекомендаціями МОЗ України: у випадку контакту дитини з хворим на кір дозволяється введення їй другої дози раніше 6 років , але з інтервалом в 1 місяць від першої дози. Якщо вже відбувся відомий контакт з хворим на кір – в садочку, серед рідні –  то друга доза може бути введена раніше, ніж 6 років, і зарахована як 6-річна.

Чи очікувати нам подальшого підвищення захворюваності на кір і коли?

Кір переважно є поширеним в осінньо-зимовий або весняний період. Оскільки у нас попереду ще 3 місяці зими і ранньої весни, кір буде поширюватись і почувати себе достатньо жваво. Цьому сприяє також і навчальний процес , бо при навчанні діти контактують і кір легко поширюється, особливо зважаючи на низький рівень охоплення щепленнями. Зараз для поширення кору є сприятливі умови. Тобто ми можемо очікувати збільшення кількості хворих на кір, і, скоріше за все, на початку 2018 року буде ще багато хворих. Чи буде пік саме взимку 2018 року чи вже вже восени 2018 року, важко сказати наперед чітко.

Бесіду провела Марія Калмикова

Вам також буде цікаво: