Український тиждень імунізації 2018

В 2018 році ГО “Батьки за вакцинацію” вже вдруге проводитиме Український тиждень імунізації на підтримку Європейського тижня імунізації (в рамках Всесвітнього тижня імунізації ВООЗ). Тільки спільними зусиллями ми зможемо захистити наших дітей від вакцинокерованих хвороб!

              

Дати проведення Всесвітнього тижня імунізації: 24–30 квітня 2018 р.

                       Інформація-роз’яснення від ВООЗ:

Імунізація рятує мільйони життів і отримала широке визнання як один з найдієвіших та витратоефективних засобів в сфері охороні здоров’я. Разом з тим в світі нараховується більше 19 мільйонів  невакцинованих чи недостатньо вакцинованих детей, що ризикують захворіти потенційно смертельними захворюваннями. Кожна десята така дитина жодного разу не була вакцинована і, скоріше за все, взагалі ніколи не була під наглядом  системи охорони здоров’я.

Всесвітній тиждень імунізації  проводиться в останній тиждень квітня, щоб привернути увагу до колективних дій, необхідних для захисту кожної людини від  вакцинокерованих хвороб. Тема цього року: «Наш спільний захист, #Вакцинадіє». Це заклик до людей на всіх рівнях— від спонсорів до широкого загалу — робити більше для розширення охоплення імунізацією, щоб забезпечити добробут кожного з нас.

Для цього уряди мають вкладати сили та гроші в зусилля з імунізації, активісти — першочергово пропагувати вакцини, а звичайні люди — проходити вакцинацію та піклуватися про вакцинацію членів своєї родини.

Мета кампанії 2018 року

Мета Всесвітнього тижня імунізації 2018 р.полягає в тому, щоб підкреслити необхідність активізації зусиль з імунізації в усьому світі та, зокрема, показати, яку роль в цих зусиллях може відіграти кожна людина – від спонсора до рядового члена суспільства.

В рамках кампанії 2018 р. ВООЗ та її партнери ставлять перед собою наступні задачі:

  • звернути увагу на важливість вакцинації та існуючі “прогалини” в глобальному охопленні імунізацією;
  • знову нагадати країнам-донорам про цінність вакцин та про важливість інвестицій в зусилля з імунізації;
  • розповісти про те, як кожна людина — від донорів  до звичайних громадян — може й повинна сприяти прогресу в сфері забезпечення вакцинами.

Прогрес в ході Десятиріччя вакцин

Глобальний план дій щодо вакцин (ГПДВ), схвалений 194 державами-членами на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в травні 2012 р., має до 2020 р. попередити мільйони випадків смерті від хвороб, які можна попередити за  допомогою вакцин, за рахунок загального доступу до імунізації. Незважаючи на покращення, досягнуті в окремих країнах, та значний глобальний показник впровадження нових вакцин, виконання всіх задач ГПДВ, пов’язаних з елімінацією хвороб, включаючи кір, краснуху, а також правець матерів та новонарождених, відбувається з відставанням від графіку..

Щоб забезпечити виживання та добробут людей на всій планеті, країни мають докласти більш узгоджених зусиль для досягнення цілей ГПДВ до 2020 року. Крім того, країнам, що  досягли поставлених цілей або прогресу в їх досягненні, слід и далі докладати зусиль в цьому напрямку, щоб не залишити жодну  людину  без вакцин, що можуть врятувати її життя.

Чому сьогодні імунізація важлива як ніколи

Розширення доступу до імунізації грає ключову роль в досягненні мети в сфері сталого розвитку. Планова імунізація є наріжним каменем ефективної первинної медико-санитарної допомоги та загального охоплення послугами охорони здоров’я, бо вона забезпечує контакт з центром надання медико-санітарної допомоги вже на початку життя та дає кожній дитині шанс на здорове життя з самого народження.

Крім того, імунізація є однією з основних стратегій досягнення інших пріоритетних цілей в сфері охорони здоров’я — від боротьби з вірусним гепатитом до стримування стійкості до протимікробних препаратів, забезпечення платформи для охорони здоров’я підлітків та підвищення якості дородової допомоги та  допомоги новонародженим.

 

Вам також буде цікаво: