Вакцини проти кору направлять в області з найбільшою потребою – МОЗ

30 січня в Українському кризовому медіа-центрі пройшов брифінг «Оперативна інформація щодо захворюваності на кір в Україні». За повідомленням Володимира Курпіти, переможця відкритого конкурсу на посаду Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 4 тиждень 2018 року зафіксовано 866 випадків захворювання на кір (з них 292 серед дорослих). Летальних випадків за цей тиждень зафіксовано не було. Всього з початку 2018 року на кір захворіло 2933 людини (з них 1937 дітей), троє захворілих померло (двоє дітей 1,5 та 5 років та одна доросла людина). Найбільшу кількість випадків захворювання цього тижня було зафіксовано в Івано-Франківській (645 випадків), Одеській (468 випадків), Закарпатській (460 випадків), Чернівецькій (363 випадки), Львівській (237 випадків) областях. Найменша кількість випадків захворювання – у Харківській, Рівненський, Луганській, Сумській (по 2 випадки), Житомирській (8), Волинській (9), Черкаській (9) областях. Не зафіксовані випадки захворювання цього року у Чернігівській області. У Києві з початку року було зареєстровано 155 випадків захворювання (з них 55 – у дорослих). Відсутність стрімкого зростання захворюваності у столиці повязують зі швидким реагуванням місцевої владі на ситуацію та введення обмежувальних заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцин для ревакцинації дорослих від дифтерії та правця достатньо – МОЗ

Залишок вакцини КПК (кір-краснуха-паротит) на початок минулого тижня складав 300 тисяч доз. Наступна поставка вакцин в Україну очікується в квітні цього року, але це не означає, що регіони, де зараз не вистачає вакцин, залишаться без них. «У зв’язку з активною плановою та додатковою вакцинацією проти кору, що триває з 2017 року, у деяких областях виникла потреба у додатковій кількості вакцин КПК. Міністерство охорони здоров’я здійснило терміновий перерозподіл вакцини у регіони з найбільшою потребою. Дякуємо областям, які віднайшли можливість допомогти іншим регіонам. Вакцини будуть поставлені в регіони у максимально стислі терміни», – зазначив  Володимир Курпіта. Також слід зазначити, що минулого тижня Закарпатська область отримала 8000 доз вакцин у вигляді гуманітарної допомоги від Уряду Угорщини.

Станом на 25 січня 2018 року, в рамках посиленої імунізації було провакциновано 70% дітей, які свого часу пропустили першу дозу вакцини КПК, та 76% дітей, які своєчасно не отримали другу дозу вакцини. МОЗ Україні та ГО “Батьки за вакцинацію” закликає батьків, діти яких з певних причин не були щеплені від кору чи пропустили ревакцинацію, відвести дітей в поліклініку та вакцинувати дітей від кору, а також краснухи та паротиту, якісною та безпечною вакциною всесвітньо відомого виробника, яку держава надає дітям безкоштовно. Нагадуємо, що дана вакцина має термоіндикатори, за допомогою яких батьки перед щепленням можуть особисто переконатися в тому, чі належним чином вона зберігалася.

Вам також буде цікаво: