Які вакцини можна вводити одночасно?

До ГО «Батьки за вакцинацію» щодня звертаються батьки з питанням, чи можна ввести ті чи інші вакцини одночасно, за одне відвідування поліклініки.
Незважаючи на те, що правила поєднання вакцин чітко прописані в наказі 551 МОЗ України від 11.08.2014, на практиці виходить так, що з даним документом не ознайомлені не лише батьки, а й деякі медичні працівники. Тому батькам іноді доводиться розбиратися в наказі самостійно – зробити це їм допоможе даний матеріал.
Перш за все, важливо зрозуміти, що існує 2 типи вакцин: інактивовані (убиті) та живі.
До інактивованих вакцин відноситься більшість вакцин, включених до національного Календаря щеплень: вакцина для профілактики гепатиту В, вакцина для профілактики ХІБ-інфекції, вакцина для профілактики кашлюку, дифтерії та правця (АКДП), інактивована вакцина для профілактики поліомієліту (ІПВ), вакцина для профілактики дифтерії та правця у дітей від 7 років та дорослих (АДП-М). Інактивованими, таким чином, є й комбіновані вакцини Інфанрикс гекса, Інфанрикс ІПВ, Тетраксим, Пентаксим, Гексаксим, що поєднують вище перелічені компоненти. Також до інактивованих відноситься більша частина вакцин для проведення рекомендованих щеплень (вакцини від гепатиту А, пневмококової та менінгококової інфекцій, грипу, ВПЛ).
До живих вакцин відносяться вакцини КПК (кір-паротит-краснуха), ОПВ (оральна поліомієлітна вакцина у краплях), БЦЖ (вакцина для профілактики туберкульозу), а також рекомендовані вакцини від вітряної віспи, ротавірусної інфекції, жовтої лихоманки тощо).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місяць між щепленнями – правда чи міф?

Згідно наказу МОЗ України №551 можливі такі поєднання вакцин:
– Інактивовані вакцини можна вводити одночасно або з будь-яким-інтервалом між ними (наприклад, АКДП+ ХІБ + гепатит, АКДП + ІПВ + вакцина від пневмококової інфекції).
– Живі вакцини в комбінації з інактивованими можна вводити одночасно або з будь-яким інтервалом між ними (наприклад, КПК+АКДП+гепатит, КПК+Гексаксим, ОПВ+АКДП, КПК+ХІБ+гепатит, АКДП+ вакцина від ротавірусної інфекції).
– Дві та більше живі вакцини можна вводити або одночасно, або з дотриманням між ними мінімального інтервалу 1 місяць (наприклад, КПК та ОПВ, КПК та вакцина від вітряної віспи). Виключення існує лише для вакцини БЦЖ, яка вводиться окремо з мінімальним інтервалом в 1 місяць від інших вакцин (крім вакцини від гепатиту В).
Нижче наводимо витяг з наказу, на який Ви можете посилатися за необхідністю.

Що стосується інтервалу між дозами однієї й тієї самої вакцини, в цьому випадку необхідно дотримуватись мінімального інтервалу 1 місяць.

Таким чином, якщо Вам неправомірно відмовляють у одночасному введенні вакцин, Ви можете посилатись на наказ МОЗ №551. Згідно нього, “за потреби лікар має право ввести всі вакцини /анатоксини, що показані за цим Календарем (крім БЦЖ ), за одне відвідування особою закладу охорони здоров’я”. Не нехтуйте можливістю зменшити кількість візитів до поліклініки та стрес для Вашої дитини. Вакцинуйтесь і будьте здорові!

Вам також буде цікаво: