Україна покращує охоплення імунізацією – ВООЗ

Україна покращує охоплення імунізацією, щоб зупинити спалах кору

 Більше 12 000 людей в Україні захворіли на кір від початку 2018 року, понад 9 тисяч з них було госпіталізовано. За інформацією Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, у нинішньому році хвороба забрала вісім життів. Масштабні заходи з подолання спалаху продовжуються з вересня минулого року і направлені, зокрема, на відновлення належного рівня охоплення імунізацією.

За підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я та ЮНІСЕФ, Україна робить значний прогрес у боротьбі проти кору. Однак чимало дітей та дорослих залишаються дуже вразливими – і ця заразна хвороба знаходить їх», – зазначила Марте Еверард, Голова Бюро ВООЗ в Україні. «Потрібно докласти ще немало зусиль, щоб кожен був захищеним», додала вона. 

 

Прогалини в охопленні імунізацією  

У 2008 році 95% дітей в Україні вчасно отримали другу (і останню) рекомендовану дозу вакцини КПК проти кору, краснухи та паротиту у відповідності з національним календарем щеплень. До 2016-го цей показник впав до 31% та став найнижчим у Європейському регіоні ВООЗ та одним з найнижчих у світі. Крім того, у 2016-му лише 19% дітей отримали третю рекомендовану дозу вакцини проти дифтерії, кашлюку і правцю (DTP), та лише 56% – необхідні три дози оральної поліомієлітної  вакцини ОПВ.

Це трагічне загальнонаціональне погіршення охоплення імунізацією призвело до того, що в Україні щорічно зростає кількість дітей, яким загрожують небезпечні захворювання. Особливу небезпеку низький рівень імунізації становить через сприятливі умови для розповсюдження кору, одного з найбільш інфекційних захворювань. Кір може вражати людей будь-якого віку, проте немовлята, діти та люди старшого віку мають найбільші ризики серйозних ускладнень та смерті.

 

Протидія кору на національному рівні

З липня 2017 року національна робоча група, до якої входять фахівці Міністерства охорони здоров’я, основні зацікавлені сторони та партнери, такі як ВООЗ та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), працюють над досягненням спільних цілей:

–        вакцинувати кожну дитину відповідного віку проти кору, паротиту та краснухи згідно з національним планом імунізації;

–        вакцинувати кожну дитину, яка пропустила планову імунізацію в минулому;

–        навчати співробітників лабораторій для забезпечення раннього виявлення всіх випадків кору та краснухи;

–        інформувати фахівців охорони здоров’я та батьків про хворобу та важливість забезпечення повного захисту дітей та їхніх сімей;

–        забезпечити наявність вакцин у всіх пунктах вакцинації.

Під час нещодавнього Європейського тижня імунізації Міністерство охорони здоров’я, ВООЗ, ЮНІСЕФ, громадські та батьківські організації, а також міжнародні партнери такі як Rotary International доклали усіх зусиль щоб вкотре привернути увагу до проблем імунізації. Програма Тижня включала флешмоби в медичних закладах, школах, громадський форум з залученням популярних блогерів, форум для медичних працівників та багато інших подій.

До кінця 2017 року рівень охоплення вакцинацією значно покращився порівняно з попередніми роками: 93% 1-річних отримували першу дозу КПК вчасно в 2017 році, а 91% 6-річних отримували рекомендовану другу дозу. Дані на січень та лютий 2018 року вказують на те, що країна на шляху до досягнення щонайменше 95% покриття з обома дозами вакцини КПК до кінця року.

Якщо Україна зможе досягти цього показника та втримати охоплення вакцинацією на належному рівні, це дозволить зупинити зростання кількості вразливого до захворювань населення та, зрештою, захистити жителів країни від майбутніх спалахів кору.

Щоб зупинити подальше поширення захворювання, ті, хто пропустив щеплення в минулому, також повинні бути захищені. З вересня 2017-го було виявлено понад 621 000 невакцинованих або неповністю вакцинованих дітей, і понад 80% з них отримали свою першу та/або другу дозу КПК.

 

Вам також буде цікаво: