Національну «Коаліцію за вакцинацію» створено!

24 жовтня в приміщенні Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України» було підписано Меморандум про «Коаліцію за вакцинацію».

Віктор Ляшко, Перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я, зазначив: «Центр громадського здоров’я вітає і підтримує ініціативу створення «Коаліції за вакцинацію», оскільки вакцинація – це без перебільшення питання національної безпеки. І ми всі повинні об’єднуватись і докладати максимум зусиль для забезпечення належного рівня вакцинації населення, щоб зупинити страшні інфекції та зберегти здоров’я українців».

Це унікальний формат співпраці та взаємодії державних органів, закладів охорони здоров’я, громадських організацій, наукових та учбових закладів, громадських спілок, підприємств та інших установ, організацій незалежно від форми власності.

«Громадська організація “Українська Академія Педіатрії” висловлює своє глибоке занепокоєння ситуацією, яка склалась в Україні із щепленням дітей. Низька охопленість щепленнями в Україні створила умови для виникнення та поширення хворіб, таких як кір, дифтерія та інших. В теперішній час лише вакцинація є найбільш ефективним методом профілактики інфекційних захворювань», – переконаний Леонід Дубей, Президент ГО «Українська Академія Педіатрії».

Високе охоплення населення профілактичними щепленнями зараз є як ніколи актуальним. За даними ВООЗ, Україна посіла перше місце в Європі за кількістю хворих на кір. За 9 місяців 2018 року на кір в нашій країні захворіло 31 тисяча людей – більша частина усіх європейських хворих і вже зафіксовано 7 випадків дифтерії.

«За даними ВООЗ 2018 року Україна входить в десятку країн з низьким рівнем вакцинації разом з Індією, Нігерією, Пакистаном. Така ситуація є неприпустимою для цивілізованої європейської країни. Віримо, що об’єднавшись задля єдиної мети, досягнемо позитивного результату і зробимо свій внесок у світле майбутнє Батьківщини»,Олексій Мельник, Голова ГО «Освітня платформа Прогрес».

«Для досягнення європейського рівня охоплення вакцинацією необхідно об’єднати зусилля державного та неурядового секторів, а також слід впровадити комплексний підхід, який буде враховувати найважливіші аспекти, такі як: показання, протипоказання, ускладнення, які трапляються при вакцинації, умови зберігання вакцин та інфекційної безпеки населення під час вакцинопрофілактики», – звернув увагу Андрій Александрін, Голова ГО «Інфекційний контроль».

Головна мета підписання меморандуму – попередження інфекційних хвороб через забезпечення загальної доступності імунізації.

«Як показує практика, найбільше проблем з вакцинацією виникає саме через відсутність інформації. Якщо у людей немає достовірної інформації, вони схильні додумувати самі та вірити пліткам. Чудово, що надання населенню достовірної інформації щодо вакцинації винесено в перший пункт меморандуму. Ми вважаємо це важливим кроком на шляху до цивілізованого ставлення до вакцин», Сахнюк Тетяна, Виконавчий директор ТОВ «Хавас Ворлдвайд Україна»

Завдання Коаліції:

  • залучення провідних фахівців та науковців для забезпечення реалізації мети Меморандуму;
  • співпраця з міжнародними та зарубіжними організаціями;
  • організація заходів (конференцій, семінарів, виставок, круглих столів тощо);
  • реалізація програм та проектів, спрямованих на реалізацію мети та завдань Меморандуму;
  • заснування засобів масової інформації, видання власних друкованих видань, створення веб-сайтів та порталів, що висвітлюють діяльність за цим Меморандумом;
  • інформування громадськості про виконання завдань Меморандуму через засоби масової інформації (друковані видання, медіа заходи, інтернет тощо).

«Реалізація кожним українцем свого права на здоров’я залежить від безбар’єрного і своєчасного доступу до якісних послуг вакцинації. Ми долучаємося до консолідації суспільних зусиль державних та громадських організацій, щоб українці були захищені від вакцино керованих хвороб»,зазначила Кириченко Наталія, Директор ГО «ПіЕйч Кепітал. Експерти з громадського здоров’я»

Меморандум про «Коаліцію за вакцинацію» підписали:

  • КНП «Київський центр громадського здоров’я» Київської міської адміністрації
  • ГО «Український кризовий медіа-центр»
  • ГО «Ротарі Клуб Kyiv city»
  • ГО «Батьки за вакцинацію»
  • ГО «Платформа здоров’я»
  • ГО «Інфекційний контроль»
  • ГО «Українська Академія Педіатрії»
  • ГО «Освітня платформа Прогрес»
  • ГО «Медікал Гейт» (M-Gate)
  • Комунальне підприємство «Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Немирівської міської ради
  • ТОВ «Хавас Ворлдвайд Україна»
  • ГО «ПіЕйч Кепітал. Експерти з громадського здоров’я»

«Всі члени «Коаліції за вакцинацію» обирають шлях об’єднання. Це єдиний спосіб досягти глобальної цілі! Сьогодні ми продемонстрували нашому суспільству та міжнародним партнерам, що українські державні органи, громадський сектор та бізнес прагнуть вирішення суспільно важливих задач. Нашим пріоритетом є попередження інфекційних хвороб через забезпечення загальної доступності імунізації», – підводить підсумки факту створення «Коаліції за вакцинацію» Тимофій Бадіков, Голова правління ГО «Платформа здоров’я».

ГО “Батьки за вакцинацію” звертається до всіх громадських організацій України, що займаються діяльністю у сфері імунізації, об’єднатися та сформувати коаліцію як рівноправні партнери.

Намір про вступ до Коаліції подається в електронній формі за посиланням: immunizationcoalitions.org.ua, або надсилається у письмовій формі на адресу ГО «Батьки за вакцинацію» (04209, м.Київ, вулиця Героїв Дніпра, будинок 26,           квартира 31).Ознайомитись з повним текстом Меморандуму можна за посиланням: https://goo.gl/RjwySo

Вам також буде цікаво: