Круглий стіл “Імунопрофілактика як найефективніший захист від інфекцій”

14 грудня 2018 в Одесі відбувся міжвідомчий круглий стіл на тему “Імунопрофілактика як найефективніший захист від інфекцій”, ініційований ГО “Батьки за вакцинацію”.

Організаторами заходу виступили Одеський міський центр здоров’я та Департаменти охорони здоров’я та освіти Одеської міської ради .

В роботі круглого столу взяли участь керівниця одеського осередку ГО “Батьки за вакцинацію” Марія Калмикова, начальник відділу охорони материнства та дитинства міського Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради Ганна Луньова, начальник відділу загальної середньої, професійно-технічної освіти та виховної роботи Департаменту освіти та науки Одеської міської ради Анжела Становська, головні спеціалісти територіальних відділів освіти Департаменту освіти та науки Одеської міської ради, головні лікарі дитячих поліклінік м.Одеси та директори шкіл м.Одеси.

Під час круглого столу було обговорено наступні питання:

1. Причини, які часто призводять до негативного ставлення
батьків до щеплень.
2. Які шляхи підвищення свідомого ставлення населення до
вакцинопрофілактики (щеплення проти кору, поліомієліту, дифтерії, правцю та інших вакцинокерованих інфекцій).
3. Шляхи об’єднання зусиль департаменту охорони здоров’я і
департаменту освіти та науки Одеської міської ради для
підвищення обізнаності та грамотності населення з питань
вакцинації.
4. Захист професійних груп ризику (молодих викладачів, вчителів
та вихователів) в межах реалізації державної політики в галузі
громадського здоровя і вакцинопрофілактики.

Учасники круглого столу обговорили ситуацію із захворюваністю на інфекційні хвороби в Одесі. Згідно даних Одеського обласного лабораторного центру, захворюваність на кір в Одесі залишається на високому рівні. Інтенсивний показник складає 110,9 на 100 тисяч населення і вдвічі перевищує минулорічний. 

“Вакцинація є найбільш ефективним засобом захисту від кору та інших керованих інфекцій. Охоплення дитячого населення щепленнями на рівні 95 відсотків дозволяє попередити спалахи кору та зберегти епідеміологічне благополуччя в організованих коллективах”, – зазначила начальник охорони материнства та дитинства міського Департаменту охорони здоровя Ганна Луньова. Станом на 18 грудня 2018 року діти першого року життя вакциновані від кору на 76,4%, діти в віці 6 років – на 71%. Одним з найнижчих показників є охоплення населення України щепленням проти поліомієліту, хвороби, яку спільними зусиллями можна викреслити з життя людини.

В ході круглого столу обговорювалися шляхи взаємодії та спільних дій медиків, педагогів та батьків із захисту здоров’я дітей та профілактики інфекційних захворювань. Було запропоновано методи покращення контролю охоплення щепленнями дітей та підвищення обізнаності дорослих та юних одеситів в питаннях імунопрофілактики. “Дякую всім організаціям, що сприяли проведенню в Одесі надзвичайно важливого проекту з проведення лекцій-бесід “Здоров’я. Імунітет. Щеплення для школярів”, – зазначила керівниця одеського осередку ГО “Батьки за вакцинацію” Марія Калмикова. Також вона звернулася до присутніх представників Департаменту освіти  з проханням від імені батьківської спільноти слідкувати за дотриманням в навчальних закладах Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, а до присутніх представників Департаменту охорони здоров’я та головних лікарів – з проханням сприяти батькам, які прагнуть вчасно захистити своїх дітей від вакцинокерованих інфекцій. “Батьки не мають проходити “квест”, щоб вакцинувати дитину: їм не повинні відмовляти у щепленнях через необгрунтовані протипокази чи особисту думку лікаря”, – зазначила Марія Калмикова. 

«Коли вчителі чи лікарі-педіатри мають власну думку, відмінну від світової медицини, і починають нашіптувати людям про неіснуючі протипокази чи ускладнення, ці настрої «тихих антивакцинаторів» призводять до зниження охоплення щепленнями та відмов від щеплень», – зазначив головний лікар Дитячої міської поліклініки №6 м.Одеси Сергій Горищак.

ГО “Батьки за вакцинацію” вислювлює вдячність Одеському міському центру здоров’я, Департаментам охорони здоров’я та освіти Одеської міської ради, головним лікарям дитячих міських поліклінік та директорам навчальних закладів Одеси за участь у круглому столі та сприяння у проведенні лекцій-бесід “Здоров’я. Імунітет. Щеплення” для школярів. Проект здійснювався за підтримки Ротарі в Україні.

Тільки об’єднання зусиль батьків, місцевої влади, медиків та освітян – шанс на покращення епідемічної ситуації в регіоні та запобігання нових спалахів небезпечних хвороб. Разом можемо більше!

Дякуємо за фото Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради та Українській службі інформації.

Вам також буде цікаво: