Що робити, якщо Вас вкусила тварина? Все про сказ та його профілактику

Сказ – це смертельно небезпечне захворювання, яким можна заразитись через укус або ослинення інфікованою твариною. На жаль, українці не завжди звертаються за екстреною профілактикою сказу після укусів тварин, чим наражають себе на смертельну небезпеку, адже коли хвороба розвинулася, вилікувати хворого неможливо. На жаль, за останні півроку щонайменше двоє українців померло від сказу в результаті укусів домашніми тваринами. Цих смертей можна було б уникнути, якби люди вчасно звернулися за медичною допомогою. То що ж робити, якщо Вас вкусила будь-яка підозріла тварина (невідома, дика чи навіть Ваш домашній улюбленець, що не має щеплення від сказу)? Спеціально для ГО “Батьки за вакцинацію” лікар-педіатр Ярина Грицак підготувала інформацію про сказ та його екстрену та рутинну профілактику.

Що таке сказ?

Сказ – рідкісне, але серйозне захворювання, викликане вірусом. У 100% випадків – смертельне.

Як можна заразитися?

Вірус передається через укус або ослинення інфікованою твариною. Захворюванню можна запобігти, якщо людина, яку вкусила невакцинована/невідома/дика тварина, негайно звернеться по допомогу до лікаря. Якщо людина не звертається за медичною допомогою вчасно і розвивається сказ, допомогти захворілому неможливо.

Які ознаки та симптоми сказу?

Перші симптоми сказу можуть з’явитися через декілька днів (зазвичай 18-60 днів, але це залежить від місця укусу: іноді симптоми виникають більш, ніж через рік після укусу). Перші симптоми – поколювання, свербіння у місці укусу. Також можуть виникати симптоми, що нагадують грип, – лихоманка, головний біль, м’язові болі, втрата апетиту, нудота і втома.

Через кілька днів розвиваються неврологічні симптоми:

  • дратівливість та агресивність
  • хаотичні рухи та збудження
  • розгубленість, дивні думки, галюцинації
  • м’язові спазми і незвичайні пози
  • судоми
  • слабкість або параліч (коли людина не може перемістити частину тіла)
  • надзвичайна чутливість до яскравих вогнів, звуків або дотику
  • вироблення надміру слини («піноутворення в роті»), м’язові спазми в горлі, утруднене ковтання
  • страх задихнутися, гідрофобія (водобоязнь).

Що викликає сказ?

Інфіковані тварини мають вірус у своїй слині. Вірус потрапляє в організм через пошкоджену шкіру, очі, ніс або рот і проходить через нерви в мозок. Там він розмножується і викликає запалення та пошкодження. Собаки, коти, білки, кажани, дикі тварини (наприклад, вовки) є найпоширенішими носіями вірусу. Вакцинація домашніх тварин у США зменшила практично до нуля передачу сказу від них до людей.

Чи заразний сказ?

Вірус поширюється через укуси інфікованої тварини, якщо слина тварини потрапляє в очі, ніс, рот або відкриту рану (подряпину). Теоретично можливе зараження здорової людини від хворої через слину та інші рідини й тканини організму, проте такі випадки наразі не задокументовано.

Як діагностувати сказ?

Нема можливості дізнатися одразу, чи є у тварини сказ. Якщо людину вкусила/ослинила тварина, ми вважаємо її потенційно хворою, тому не потрібно чекати на результати обстеження тварини – екстрену профілактику потрібно розпочати негайно. Лабораторні тести можуть виявити інфекцію, але вони будуть позитивними у період захворювання, коли вже буде надто пізно для лікування.

Якщо тварину впіймають, можна обстежити її мозок на наявність вірусу, однак для цього її потрібно приспати. Якщо це домашній улюбленець, наприклад, Ваш собака або кіт, рекомендують спостерігати за твариною протягом 10 днів (за цей час буде зрозуміло, чи хвора вона). Впродовж усього цього часу (виловлювання тварини, обстеження її мозку чи 10-денне спостереження), заходи з екстреною профілактики сказу не припиняються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: БЦЖ та проба Манту в запитаннях та відповідях

Яка екстрена профілактика сказу? Що робити, якщо Вас вкусила тварина?

Ефективного лікування хвороби не існує! Ось чому лікарі орієнтуються на профілактику і намагаються зупинити розвиток хвороби одразу після укусу/ослинення.

Кожен, кого вкусила або ослинила тварина, повинен негайно отримати медичну допомогу.

Лікарі якнайшвидше вводять антирабічний імуноглобулін (забезпечує захист відразу, до того, як запрацює вакцина) і вакцину проти сказу (Індіраб чи Верораб; після вакцинації можна вживати алкоголь!!!). Схема вакцинації: 0-3-7-14-28 днів (0 – введення першої дози). Протипоказів до даного щеплення нема! Вчасне введення вакцини надзвичайно важливе, адже лікування сказу не існує.

Як запобігти сказу?

  • Вакцинуйте домашніх тварин
  • Повідомляйте місцеві органи контролю про бездомних тварин
  • Навчайте дітей не чіпати та не годувати бродячих кішок або собак
  • Навчайте дітей триматися подалі від диких тварин

Алгоритм дії при укусі/ослиненні:

  • Промити зону укусу/ослизнення водою з милом, прикрити чистою пов’язкою зону укусу
  • Негайно звернутися до лікаря чи травмпункту
  • Отримати імуноглобулін та першу дозу вакцини від сказу. Якщо минуло більше 5 років з часу останньої вакцинації проти правцю, отримати дозу вакцини АДП-М.
  • Повідомити місцеві органи контролю про інцидент
  • Продовжувати вакцинацію у свого сімейного лікаря чи педіатра (або в травмпункті чи хірургічному кабінеті в залежності від того, куди місцевий Департамент охорони здоров’я розподіляє вакцину) за схемою, поки Ваш лікар не повідомить Вас про зворотнє.

Вам також буде цікаво: