В Календарі щеплень з’явиться вакцина від пневмококку, – Віктор Ляшко

За прогнозами, вакцина для профілактики коронавірусної хвороби має з’явитися в Україні у 2021 році. Україна планує отримати не менше 8 млн. доз вакцини.

В очікуванні вакцини від COVID-19, ми не повинні забувати про інші вакцинокеровані інфекції, щеплення проти яких доступні вже сьогодні. Під час епідемії коронавірусної хвороби планова вакцинація має тривати. На цьому наголосив заступник Міністра охорони здоров’я – Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час брифінгу 4 серпня 2020 року.

Також Віктор Ляшко повідомив, що у 2022 році планується розширити Національний календар щеплень вакцинацією проти пневмококової інфекції.

Щеплення під час COVID-19: можна і треба

Зусилля науковців з усього світу спрямовані на пошук ефективних препаратів для подолання пандемії COVID-19. Зокрема, на розробку вакцини як засобу профілактики.

Станом на початок серпня 2020 року проводяться клінічні дослідження 25 кандидатів-вакцин, і 6 з них наблизились до завершальної стадії. Вони перебувають на 3-й клінічній стадії, результати випробувань очікуються до кінця року. Серійне виробництво вакцини для профілактики коронавірусної інфекції може розпочатися на початку 2021 року, і вакцини з’являться, зокрема, і в Україні.

Як повідомив головний санітарний лікар, 3 серпня було підтверджено право уряду України на подання заявки для отримання за механізмом COVAX вакцини від коронавірусу в разі її реєстрації. Вакцина буде використовуватися для профілактики коронавірусної хвороби у людей з груп ризику та окремих вікових категорій. Кожна країна, якій надано право звернутися по вакцину, отримує її в обсязі, який дозволить провести щеплення близько 20% населення. Для України це близько 8 млн доз. Для населення ця вакцина буде безкоштовною або за спеціальною ціною.

“Паралельно уряд проводить перемовини з виробниками, з урядами інших країн, щоб окрім цього додатково закупити вакцину за бюджетні кошти за іншими цінами, аби покрити всі групи ризику щепленнями. Також ми працюємо з виробниками, для того, щоб підприємства також могли купувати вакцину та вакцинувати своїх працівників”, – додав Віктор Ляшко.

Разом з тим, Головний санітарний лікар підкреслив, що питання вакцини від COVID-19 – це перспектива. Однак ми не повинні забувати про інші вакцинокеровані інфекції.

Віктор Ляшко навів статистичні дані. Зокрема, в Україні з січня по червень 2020 року зареєстровано 1017 випадків кашлюку, 245 випадків кору, 120 випадків епідемічного паротиту, 28 випадків краснухи. Це все інфекції, яким можна і потрібно запобігати шляхом проведення планових щеплень.

Він зазначив, що тенденції рівня охоплення щепленнями за перше півріччя не дуже втішні. Спостерігається значне падіння рівня охоплення щепленнями проти кору-паротиту-краснухи, проти кашлюку-дифтерії-правцю, поліомієліту. Найкритичніша ситуація в Дніпропетровській області, де порівняно з аналогічним періодом 2019 року показники знижені на 47%. Погана ситуація в Житомирській, Київській Хмельницькій, Харківській, у Львівській областях. Це може призвести до того, що поруч з коронавірусом будуть реєструватися спалахи вакцино-керованих інфекцій.

“Ми розуміємо, що є острахи робити щеплення в період епідемії коронавірусу. Але є чітка позиція ВООЗ і є чітка позиція української Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) щодо проведення щеплень в період епідемії COVID-19. Ці рекомендації знайшли відображення в постанові Головного державного санлікаря, яка чітко прописує, як потрібно робити щеплення в період епідемії, щоб унеможливити інфікування коронавірусною хворобою, відвідуючи сімейного лікаря чи заклад охорони здоров’я”, – наголосив Віктор Ляшко.

Він нагадав ключові принципи безпечної вакцинації в період епідемії:

Дистанційно домовитися з лікарем про час щеплень. Лікар призначить час, коли буде найменше скупчення людей;
В лікарні повинні бути різні маршрути пересування пацієнтів з симптомами хвороби та людей, які прийшли нащеплення. Рекомендовано поєднувати проведення планово або патронажного огляду з вакцинальною сесією (одночасно всі щеплення, передбачені календарем для цього віку, крім БЦЖ, яка має бути в окремий день);
При відвідуванні закладів ризик все одно існує Три ключові речі, про які ми повинні пам’ятати задля безпеки: маска, дистанція, чисті руки.

“В кожній області є доступні якісні вакцини, прекваліфіковані ВООЗ. Тому запрошуємо всіх приходити і отримувати щеплення, як це передбачено календарем.

Якщо вам відмовляють у проведенні щеплень у період коронавірусної хвороби, або говорять, що відсутня вакцина, звертайтесь до інформаційно-довідкової служби НСЗУ 16-77. МОЗ та НСЗУ будуть оперативно реагувати, щоб не допускати таких випадків”, – зазначив Головний санлікар України.

Готуємося до дитячого садка та школи

Залишилось менше місяця до початку навчального року. Потрібно подивитись вакцинальний статус дітей, які будуть відвідувати садок чи школу.

Головний санітарний лікар нагадав, які щеплення за Національним календарем передбачені для дітей певного віку, а також для дорослих.

До 6 років вакцинація дитини повинна нараховувати: чотири щеплення проти дифтерії, кашлюку, правця та поліомієліту, одне — від кору, краснухи, паротиту, три — проти гепатиту В і одне — проти туберкульозу. У 6 років здійснюється ревакцинація від кору, краснухи, епідемічного паротиту та від дифтерії, правця, поліомієліту. Якщо дитина була вакцинована вчасно за календарем щеплень, то з 7 до 14 років їй не проводитимуть вакцинації чи ревакцинації. У 14 років необхідно робити щеплення проти поліомієліту, у 16 років — проти дифтерії та правця. Після 16 років планову ревакцинацію проти дифтерії і правця проводять дорослим кожні 10 років.

“Закликаю перевірити вакцинальний статус дітей, власний вакцинальний статус. Надолужити всі щеплення, передбачені планом, які були пропущені. Оскільки вакцинація – це дієвий профілактичний засіб профілактики виникнення і поширення інфекційних хвороб”, – закликав Віктор Ляшко.

Україна розширює Календар профілактичних щеплень

Віктор Ляшко повідомив, що незважаючи на пандемію, в Україні проводяться заходи для розширення календаря щеплень і додаткового розширення переліку інфекційних хвороб, від яких можна захищатись шляхом імунопрофілактики.

Зокрема, у червні цього року НТГЕІ рекомендувала МОЗ включити до Національного календаря щеплень вакцину проти пневмококової інфекції.

“31 липня 2020 року оперативний штаб МОЗ з протидії вакцино-керованим інфекціям розглянув зазначену пропозицію та звернення Глобального вакцинного альянсу до України про те, що вона може отримати вакцину проти пневмококової інфекції за спеціальною ціною, і також рекомендував підтримати позицію НТГЕІ і включити в національний календар щеплень з 2022 року вакцину проти пневмококової інфекції. Вона буде проводитись трикратним щепленням. Перші дві дози – в першій рік життя, і третє щеплення – в другий рік життя. Ми визначили вікову групу, коефіцієнт охоплення і будемо проводити перемовини з Міністерством фінансів України, щоб включити в держбюджет 2022 року кошти для закупівлі вакцини, яка буде включена у Календар. Розпочнемо вакцинувати починаючи з січня 2022 року”, – повідомив Віктор Ляшко.

COVID-19 та вакцинація від грипу

Віктор Ляшко повідомив, що ВООЗ визначила вакцинні штами, які будуть входити до складу сезонних вакцин для Північної півкулі для профілактики грипу в сезоні 2020-2021 років. Це тип A(H1N1)pdm09, A(H3N2) та B/Victoria.

Ці штами включені до сезонної вакцини. За словами Головного санлікаря, наразі 4 імунобіологічні препарати для профілактики грипу вже зареєстровані в Україні, 2 інших чотирьохвалентних вакцини проти грипу завершують свою реєстрацію.
Це вакцини виробництва Франція, Південна Корея, Нідерланди, КНР.

Віктор Ляшко розповів, що на тлі епідсезону грипу відбувається значне зростання випадків коронавірусної хвороби. Це ми бачимо на прикладі країн, де зараз зима (Бразилія, Мексика).

“Закликаємо вакцинуватися від грипу, щоб уникнути можливість ко-інфікування, коли одночасно людина буде інфікована грипом і COVID-19. Це зменшить навантаження на систему охорони здоров’я. Люди, які вакцинувалися, не будуть хворіти грипом, в якого досить схожі з коронавірусної інфекцією симптоми.

Кожен з нас, роблячи речі, передбачені для стримання інфекційних хвороб, робить свій внесок в стримування і в боротьбу з коронавірусною хворобою”, – підсумував заступник Міністра охорони здоров’я – Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

ГО “Батьки за вакцинацію” підтримує ініціативу МОЗ щодо розширення Календаря профілактичних щеплень. Також ми закликаємо усіх перевірити наявність обов’язкових профілактичних щеплень у вас, ваших дітей та членів вашої родини, та у разі відсутності якнайшвидше надолужити їх.

Вам також буде цікаво: