ЮНІСЕФ поставив в Україну дві вакцини, поставка ще шести очікується

Вакцина БЦЖ поки не подана на реєстрацію, а поставку вакцини від сказу гальмує митниця.

Катерина БулавіноваЮНІСЕФ поставив в Україну за процедурою міжнародних закупівель дві вакцини, поставка ще 6-ти очікується. Про це в коментарі LB.ua розповіла медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

В закупівлях виникла затримка через те, що більшість вакцин, з якими працюють міжнародні організації, не були зареєстровані в Україні. Щоб вирішити цю проблему, була спрощена і скорочена до 7-ми днів процедура реєстрації вакцин через Державний експертний центр.

“В першу чергу ми поставили дві вакцини, які вже були зареєстровані в Україні – вакцину від кору, паротиту і краснухи виробництва GSK і вакцину від гепатиту B. Ще одну вакцину державний експертний центр першою зареєстрував за спрощеною процедурою – це бівалентна оральна поліомієлітної вакцина GSK. Обумовлений обсяг вакцини готовий до постачання, однак ми очікуємо внесення змін до постанови Кабміну, що визначає перелік препаратів для закупівлі спеціальними організаціями. МОЗ ці зміни на розгляд в Кабмін подав ще в травні, чекаємо на результат”, – говорить Булавінова.

Ще одна вакцина, яка швидко і успішно пройшла реєстрацію в Україні – вакцина від сказу GSK. “За графіком поставок вона повинна була зайти в країну в кінці липня, але в зв’язку з ситуацією, що склалася (відсутність будь-якої вакцини від сказу на території України) та на особисте прохання в.о. міністра Шафранського вдалося процес прискорити, і станом на 27 червня вакцина була виготовлена і готова до відправки в Україну, – розповідає Булавінова. – Однак у митниці виникли нові вимоги, виконання яких затримує поставку”.

“У процесі реєстрації знаходиться вакцина від дифтерії і правця виробництва Biological E, – каже Катерина Булавінова. – Звіт про перекваліфікації ВООЗ отримано, ми сподіваємося, що незабаром ця вакцина буде зареєстрована. В процесі реєстрації також знаходиться цільноклітинна вакцина від коклюшу, дифтерії та правця виробництва Serum Institute of India “.

А ось вакцина БЦЖ, яка скінчилася в державних медустановах ще в минулому році, поки не подана на реєстрацію. “Очікуємо, що найближчим часом канадський виробник Intervax подасть на реєстрацію Державного експертного центру вакцину БЦЖ і ще одну вакцину проти дифтерії та правця”, – розповіла Булавінова.

Нагадаємо, вакцину БЦЖ (щеплення від туберкульозу, яку роблять новонародженим у пологовому будинку) останній раз в невеликій кількості закуповували в 2014 році, в 2015 використали повністю.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь