Батьки готові до масових акцій протесту через відсутність вакцин

При нерегулярному постачанні вакцини не всі діти в змозі отримати щеплення, а відтак збільшується кількість невакцинованих дітей та ймовірність виникнення масових спалахів хвороб. Батьки дуже стурбовані ситуацією, що склалася, а ЮНІСЕФ закликає українську владу проявити більшу політичну волю, щоб усі міністерства дуже серйозно ставились до питання вакцинації.

Про це сказала Голосу Америки представниця Дитячого фонду ООН в Україні Катерина Булавінова.

«Міністерство охорони здоров’я подало ці зміни (оновлений перелік вакцин, що закуповуються для України через міжнародні організації – ред.), але ними займаються інші міністерства, тобто міністерство фінансів, міністерство економіки. Я б сказала, що хотілося б, щоб була більша політична воля, щоб усі міністерства дуже серйозно ставились до питання вакцинації, і щоб розуміли, що не може перериватися програма вакцинації. Ми не можемо сидіти місяць без вакцини, потім вона з’явилася, потім знову півроку. Так бути не може», – говорить К. Булавінова.

Експерт ЮНІСЕФ наголошує, що діти мають отримувати щеплення за календарем вакцинації.

«У нас зараз так виглядає, що календар існує окремо, а діти – окремо. Бо більшість дітей отримують вакцини з порушенням календаря щеплень, з порушенням графіків, тому що то однієї вакцини немає, то іншої немає, то потім щось з’являється. При нерегулярному постачанні вакцини не всі діти у змозі отримати щеплення, а відтак збільшується кількість невакцинованих дітей», – говорить Катерина Булавінова.

Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ виступає посередником, що допомагає Україні закуповувати вакцини у міжнародних виробників.

Медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова пояснила, що якщо проблему браку вакцин не розв’язати якомога швидше, Україна опиниться перед новими ризиками хвороб та може понести фінансові втрати. Зокрема, нашій країні може загрожувати новий спалах поліомієліту через відсутність оральної поліовакцини.

З квітня 2016 року Україна перейшла на користування новою бівалентною неактивованою вакциною від поліомієліту, утім через брак дозволів від Кабінету Міністрів ця вакцина досі не потрапила в Україну.

В свою чергу батьки також дуже занепокоєні ситуацією з відсутністю вакцин від небезпечних інфекційних хвороб.

ГО «Батьки за вакцинацію» надіслала лист до МОЗ з запитом щодо наявності вакцин для проходження планових щеплень. Батьки стурбовані через те, що порушуються графіки щеплення, а діти залишаються незахищеними перед страшними хворобами, запобігти яким можна завдяки своєчасній вакцинації.

Наразі стоїть питання щодо організації масової акції протесту, яку планують провести батьки під стінами Уряду та Адміністрації Президента України, якщо найближчим часом не буде вирішено питання з постачанням вакцин.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь