Вакцина проти сказу: історія та факти

Вакцина проти сказу вперше була застосована до людини 131 рік тому. До цього моменту таке страшне захворювання, як сказ, вважалося невиліковним і в рік забирало життя тисячей людей.

Історичні факти

Вірус сказу вражав центральну нервову систему, і людина повільно і болісно наближалася до смерті, яка наступала від паралічу дихальних шляхів.

У такій критичній ситуації опинився дев’ятирічний Йозеф Майстер. Влітку 1885 року хлопчика вкусив скажений пес, і сільський лікар порадив його матері звернутися до Луї Пастера – знаменитого тоді мікробіолога і хіміка, який займався розробкою вакцини проти сказу.

Жінка привезла сина в Париж, коли вчений закінчував успішні досліди на тваринах. Однак у Пастера не було ліцензії лікаря, і лікувати дитину він не мав права. Було очевидно, що без належного лікування хлопчик помре, і вчений зважився порушити закон. 6 липня 1885 року хлопчику протягом десяти годин вводилися сильні дози сироватки. Хлопчик вижив, ставши першою людиною, яку вдалося вилікувати від сказу.

На знак подяки за свій порятунок Йозеф все життя доглядав за могилою вченого і працював сторожем в Інституті Пастера. Коли в 1940 році гітлерівські війська вторглися до Франції, і солдати почали вимагати від Майстера розкрити гробницю Пастера, той вважав за краще накласти на себе руки, але не осквернив прах ученого. Сьогодні ж вакцина для лікування сказу успішно застосовується у всіх країнах світу.

Що робити, якщо вкусили собака чи кіт

Після укусу собаки чи кішки, в першу чергу, потрібно звернутися в травмпункт для обробки рани. Агресивну тварину бажано показати ветеринарам. У Києві зробити це можна в Центрі Охорони Здоров’я Тварин на Волинській 12 (тел. 044-228-08-31).

вакцини від сказу

Вимагайте вакцинації проти сказу, тому що зараження призводить до паралічу нервової системи і смерті. Щеплення можна буде припинити тільки тоді, коли ви будете точно знати, що собака жива і здорова або ж не заражена сказом.

Як ми вже повідомляли, ЮНІСЕФ закупив для України вакцину від сказу.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь