Наслідки відмови від щеплення: юридичні поради батькам та медикам

Деякі батьки не впевнені, чи робити щеплення своїй дитині. І важлива роль у тому, чи прийме мати чи батько рішення вакцинувати свою дитину, залежить від медичного працівника.

В цьому випадку завдання лікаря — провести з батьками, опікунами чи іншими законними представниками дитини роз’яснювальну бесіду, проінформувавши їх про значення щеплення та можливі наслідки (побічні ефекти) чи алергічні реакції процедури.

Потрібно розуміти, що вакцини є одними з найбезпечніших медичних втручань, і переваги вакцинації значно переважують ризик побічних ефектів. Мати щеплення набагато безпечніше, ніж їх не мати. Вони можуть бути ефективні не для 100% дітей, але вони є найкращим захистом від епідемій, які раніше вбивали або залишали інвалідами мільйони дітей і дорослих.

  • Обов’язок медичних працівників, які проводять щеплення, надати об’єктивну інформацію про ефективність профілактичних щеплень та про можливі поствакцинальні ускладнення передбачено статтею 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III (далі — Закон про захист населення від інфекційних хвороб).
  • Батькам корисно буде знати й про наслідки відмови від щеплення. По-перше, це небезпека інфікування, а, по-друге, це може завадити влаштуванню дитини в дитсадок або школу.

У листі МОН «Щодо роз’яснення порядку приймання дітей до першого класу» від 14.02.2015 № 1/971 йдеться про те, що питання відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішує лікарсько-консультативна комісія. В іншому нормативному документі також зазначено, що діти, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем, можуть відвідувати загальноосвітні навчальні закладу за рішенням лікарсько-консультативної комісії з залученням епідеміолога територіальної санепідстанції (Примірне положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу, затверджене наказом МОЗ від 29.11.2002 № 434).

  • Крім того, статтею 15 розділу III Закону про захист населення від інфекційних хвороб передбачено, що для прийому дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів необхідна відповідна довідка медичного закладу. Довідку видають на підставі даних медогляду дитини, у разі відсутності медичних протипоказань для її перебування у закладі, а також якщо дитині проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не контактувала з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідувати дитячі заклади заборонено.

  • Якщо щеплення було проведено з порушенням визначених календарем строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації консиліум відповідних лікарів може дозволити відвідування дитиною навчального закладу.

Вам також буде цікаво: