Медичний експерт ЮНІСЕФ закликала не зволікати зі щепленням проти правця

Практично кожного року в нас є поодинокі випадки правця, але в цьому році їх надто багато у порівнянні з тим, що ми очікували. Це тому, що багато людей невакциновані, – пояснила Катерина Булавінова, педіатр-інфекціоніст, медичний експерт  фонду ЮНІСЕФ в ефірі програми «Сніданок 1+1».

Лікар нагадала, що правець – це та хвороба, де є лише індивідуальний захист. «Ви не можете розраховувати на колективний імунітет. Якщо порівнювати – це ваше рішення пристібнутися в автомобілі. Ви захищаєте себе і но можете розраховувати на те, що хтось інший захистить вас. Є інші інфекції, при яких ви можете, наприклад, відправити дитину в дитсадок, розраховувати, що якщо інші діти щеплені, то не буде сплаху. З правцем лише індивідуальний захист», – сказала К.Булавінова.

Типові симптом правця – спазм мускулатури на обличчі. Можуть бути судоми, людина вигинається дугою. Правець легко може вбити людину. Летальність складає до 50%. Якщо людина одужує, вона може стати інвалідом, і лікування буде дуже складним. Але не треба чекати симптомів! Якщо людина поранилася, потрібна екстрена профілактика правцю. Зазвичай ми боїмося забруднення землею, в якій є спори правця, хоча іноді можна інфікуватися, поранившись об паркан. При таких пораненнях необхідно звернутися до лікаря та зробити щеплення для профілактики.

Люди не повинні гинути від інфекцій, які можна запобігти щепленнями, підкреслила Катерина Булавінова. Вона повідомила, що вакцину Пентаксим (у складі якої є протиправцевий компонент) вже доставлено в Україну. Цільноклітинна вакцина проти дифтерії та правця має з’явитися протягом 1-2 тижнів.

«Просимо всіх – дорослих та дітей, зробити щеплення просто зараз», – закликала експерт. Також вона підкреслила важливість робити всі щеплення, які передбачені Календарем профілактичних щеплень.

Повне інтервю Катерина Булавінової дивіться за посиланням Як убезпечити себе та свою дитину від хвороби правця.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь