Дослідження вакцини займають близько 15 років, – лікар Арі Браун про безпеку вакцин

Безпека вакцини – одне з найрозповсюджених запитань на тему щеплень, які турбують батьків. Лікар Арі Браун (США) пояснює, як перевіряється безпечність вакцин.

Перш ніж вакцину почнуть застосовувати, її ретельно досліджують. Ці дослідження займають в середньому 15 років. Фармацевтична компанія проводить кілька етапів клінічних досліджень.

Після того як безпека вакцини доведена, її надійність перевіряють на декількох тисячах добровольців. За здоров’ям добровольців стежать не менше року: перевіряють, чи не викликає вакцина серйозні побічні явища.

Нічого, в тому числі безпеку вакцини, не можна гарантувати на 100%, але вимоги до результатів досліджень дуже строгі. Якщо вакцина не відповідає цим вимогам, її не ліцензують.

Ви, напевно, думаєте, що зараз є купа вакцин, але тільки уявіть собі, скільки вакцин було забраковано за результатами досліджень.

За розробкою вакцин стежить федеральне Управління по контролю якості харчових продуктів і ліків (Food and Drug Administration, FDA). Управління FDA – це ланцюговий пес, який стежить за якістю всіх ліків, як продаються за рецептом, так і тих, які відпускають без рецепта. Ліки надходить в продаж, тільки якщо воно відповідає найсуворішим вимогам.

Дослідження не припиняються навіть після того, як використовувати вакцину дозволено. Починаються довгострокові дослідження: вчені перевіряють, чи викликає вакцина побічні явища і небажаніреакції і наскільки стійкий викликаний нею імунітет.

Об’єктивна реальність

Раніше робота управління FDA іноді викликала нарікання, тому, коли мова йде про безпеку вакцин, не всі довіряють цьому державному органу в повній мірі. Проте система, що захищає ваші інтереси, працює.

Любителі теорій змови можуть не погоджуватися, але управління FDA дійсно на вашому боці.

Для того щоб підвищити безпеку ліків і вакцин, Інститут медицини запропонував переглянути методи роботи, прийняті в FDA. В майбутньому управління стане частіше готувати огляди з безпеки ліків, а звіти за клінічними дослідженням зробить доступними для широкого загалу громадськості. Це змусить громадян більше довіряти FDA і вірити в безпеку вакцин.

Вам також буде цікаво: Наскільки безпечні вакцини? Факти для батьків

Довідково: Лікар Арі Браун вчилася в Бейлорського медичному коледжі, м Х’юстон, штат Техас. Інтернатуру проходила в Гарвардській медичній школі і в дитячій лікарні м Бостона. Приватною практикою займається з 1995 р Відома як співавтор книг з серії 411: «Expecting 411: Clear Answers and Smart Advice for Your Pregnancy» («Чекаємо дитину: розумні поради та зрозумілі відповіді для вагітних »), «Baby 411» («Про новонародженого»), and «Toddler 411» («Про малюка») (видавництво Windsor Peak Press).

Джерело: книга Арі Браун «Baby 411»

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь