Думка лікаря: Щеплення від поліомієліту зараз робити можна і потрібно!

Чи доцільно робити дитині щеплення від поліомієліту в період епідемії грипу? Чи може бути застуда протипоказанням до щеплення від поліомієліту? По це та багато іншого ми говорили з національним тренером ЮНІСЕФ Одеської області, лікарем педіатром Тетяною Олександрівною Балтян.

щеплення

Що таке вірус поліомієліту?

Поліомієліт – гостре інфекційне захворювання, яке викликає поліовірус. Хвороба здатна протікати з ураженням ЦНС, з виникненням парезів і паралічів, іноді закінчуватися смертю хворого. Найбільш сприйнятливими до хвороби є діти у віці до 5 років, але можуть захворіти і дорослі.

Який механізм його дії та передачі?

Поліомієліт – “хвороба брудних рук”, поширюється фекально-оральним шляхом, передається від людини до людини через випорожнення і слину, через заражену їжу і воду. Заразитися поліомієлітом можна як від хворої людини з вираженими симптомами, так і від носія вірусу, якого неможливо визначити за зовнішніми ознаками.

За словами медексперта ЮНІСЕФ Катеринини Булавінової: «Підступність поліовірусу в тому, що він не викличе відразу масової хвороби, як грип чи кір. Він підступний тим, що ніхто не знає, хто заразний, а хто ні. Він поширюється непомітно, немає клінічних ознак, і потім тільки у деяких людей проявиться паралітична форма. Але трагедія в тому, що тоді вже нічого не можна буде зробити. Якомусь маленькому відсотку пощастить – і вони відновляться, повністю або частково».

Поліомієліт невиліковний, але його поширення можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцину від поліомієліту вводять кілька разів, і вона захищає дитину на все життя. Для профілактики діти від 2 місяців до 14 років повинні отримати 6 доз вакцини.

В чому різниця ІПВ та ОПВ?

Застосовується два основних види поліомієлітної вакцини: інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) і оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ). Перша вакцина (ІПВ) в своєму складі містить вбиті віруси поліомієліту і вводиться вона ін’єкційно, за допомогою уколу в стегно або плече.

Друга вакцина (ОПВ) містить в собі штучно ослаблені і змінені живі віруси поліомієліту. Ця вакцина випускається у вигляді пероральних крапель.

Обидві вакцини якісні і містять в собі всі існуючі на сьогоднішній день типи вірусу поліомієліту. Важливо знати, що введення вакцини від поліомієліту можна комбінувати із введенням будь-яких інших вакцин, за винятком щеплення БЦЖ. Після введення інактивованої вакцини (ІПВ) в крові дитини утворюються специфічні антитіла, які дають їй індивідуальний імунітет, але на слизовій кишечника їх формування не відбувається, як і не відбувається утворення клітинного імунітету до вірусу.

Після введення оральної вакцини (ОПВ) на слизовій кишечника і в крові дитини утворюються специфічні антитіла, які захищають організм від проникнення «дикого» вірусу, відбувається формування клітинного (місцевого) імунітету, завдяки якому віруси, що потрапили в організм, ефективно розпізнаються і знищуються спеціальними захисними клітинами. Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – це надійний і ефективний спосіб припинення поширення поліовірусу за рахунок формування колективного імунітету.

Чи доцільно робити дитині щеплення від поліомієліту в період застуд та епідемій грипу?

На сьогоднішній день в Україні почався сезон простудних захворювань, і ми активно боремося з грипом і ГРВІ. Однак не варто забувати, що у нас існує ще багато інших хвороб, і проти них теж треба проводити профілактику. Щеплення від поліомієліту зараз робити можна і потрібно!

Інкубаційний період грипу – від 3-х до 5-ти днів. Тобто на момент щеплення від поліомієліту неможливо знати напевно, чи заражена дитина. Але якщо дитина все ж хвора, як щеплення може відбитися на здоров’ї дитини і чи ефективним буде щеплення проти поліомієліту?

Припустимо, дитина сьогодні отримала вакцину, а через три дні захворіла на грип – проблем з формуванням імунітету до поліомієліту не буде. Кишковий імунітет буде формуватися, що абсолютно ніяк не вплине на перебіг грипу. Немає такої держави, яка б призупинила вакцинацію через сезон грипу.

Якщо дитина недавно перехворіла на грип чи ГРВІ, коли їй можна робити щеплення?

Якщо дитина перехворіла ГРВІ, то будь-яке щеплення, не тільки від поліомієліту, можна робити відразу після клінічного одужання. Ніяка реабілітація при цьому не потрібна. Більш того – будь-яка спеціальна підготовка до вакцинації не має ніякого сенсу взагалі.

Звичайна застуда може бути протипоказанням до щеплення від поліомієліту?

Згідно законодавства України прищеплюють дитину з абсолютно нормальною температурою, здорового. Не роблять щеплення тільки в період гострих захворювань або загострення хронічних захворювань. Тому перед вакцинацією необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем. Важливо пам’ятати, що діти з хронічними захворюваннями повинні бути щеплені в першу чергу. Для прикладу, в США, Британії чи Ізраїлі інші принципи. Там вакцину може отримувати дитина з температурою до 38,5, навіть з нежиттю і кашлем.

Реальним протипоказанням для оральної поліовакцини є тільки первинний імунодефіцит або важкий комбінований імунодефіцит. Інших протипоказань для цього щеплення немає.

Ця вакцина є однією з найбезпечніших в світі.

До тих пір, поки в світі залишиться хоч один інфікований вірусом поліомієліту, ризик зараження цією хворобою у всіх країнах не виключений, оскільки поліовірус легко може потрапити в країну, вільну від Поліо, і може швидко поширитися серед нещеплених.

Як можна захиститися від поліомієліту

Я б хотіла звернутися до батьків, бубусь і дідусів з проханням, щоб ви звернулися до свого дільничного лікаря (педіатра або сімейного лікаря) і поцікавилися, чи щеплена Ваша дитина від поліомієліту, так як тільки вакцинація може захистити ваших дітей від цього важкого захворювання.

Джерело: stoppolio.in.ua

Вам також буде цікаво: