Українцям час вчитися попереджати хвороби, – Наталія Нізова

Україні час йти шляхом розвитку громадського здоров’я, як це роблять найбільш успішні країни світу – бачити та обраховувати ризики для здоров’я і робити внески у попередженні цих ризиків. Відповідальність за здоров’я громадян несе не тільки влада, але кожна людина та сім’я. Зокрема, сім’я має усвідомлювати, що головний захист дитини від інфекційних захворювань  – це вакцинація. На цьому наголосила Генеральний директор Центру громадського здоров’я Наталія Нізова під час зустрічі представників МОЗ України з громадським сектором, яка відбулася в минулу суботу. Інтереси ГО “Батьки за вакцинацію” на зустрічі представляв Голова правління Тимофій Бадіков.

Наталія Низова нагадала, що основними причинами смертності українців є неінфекційні хвороби – серцево-судинні, онкологія, дорожній травматизм. Однак, сьогодні у нас є загроза генералізації туберкульозу та Україна є лідером серед країн Східної Європи та Центральної Азії з найвищою кількістю ВІЛ-інфікованих. При цьому багато видів раку можна виявити на ранніх стадіях завдяки сучасним технологіям. Тому інформаційна робота з населенням є одним з засобів налагодження профілактики.

 «Час перевести важіль відповідальності за здоров’я населення з Міністерства на відповідальність кожної особи і сім’ї. Сім’я має відповідати за те, щоб її дитина росла здоровою. Сім’я має усвідомлювати, що головний захист маленької дитини від інфекційних захворювань  – це вакцинація. Ми з вами зіткнулися, що в наслідок ігнорування політики вакцинації Україна опинилася серед країн з найнижчим охопленням вакцинацією. Сьогодні ми вже є країною загрози для сусідніх країн через ризики генералізації, не дай боже, поліомієліту, кору, краснухи тощо. Це має усвідомлювати як держава, так і кожний батько, який чомусь своєчасно не привів дитину на вакцинацію», – зазначала Наталія Низова.

Вам також буде цікаво:

Залишити відповідь